Paraurheilun Tulevaisuuden tähtien uusin yhteistyökumppani on SEO

SEO:n Johanna Silén, paralympiamitalisti Henry Manni ja Paralympiakomitean Timo Mäkynen yhteiskuvassa Paralympiagaalan kuvausseinän edessä.

Suomen Paralympiakomitean koordinoiman nuorten paralympiaryhmän Tulevaisuuden tähtien uutena yhteistyökumppanina aloittaa Suomalainen Energiaosuuskunta SEO. Joulukuun alussa Paralympiagaalassa julkistetun yhteistyön urheilijalähettiläänä toimii paralympiamitalisti Henry Manni.

Nuorten paralympiaryhmän Tulevaisuuden tähtien yhteistyökumppaneiden perheeseen liittyy vuonna 2023 Suomalainen Energiaosuuskunta SEO.

SEO jakaa Tulevaisuuden tähtien valmennuksesta vastaavan Paralympiakomitean kanssa yhteisen arvomaailman, joka toimii vankkana pohjana tulevalle työlle nuorten urheilijoiden kanssa.  Vastuullista yhteistyötä ryhdytään kehittämään etenkin sosiaalisen vastuun näkökulmasta.

SEO lanseerasi vuoden 2021 loppupuolella viidestä eri osa-alueesta koostuvan vastuullisuusohjelman. Tärkeänä osa-alueena mukana ovat vastuullinen markkinointi ja vastuullisuusviestintä, joissa arvopohjainen toiminta ja sosiaalinen vastuu ovat merkittävässä roolissa.

- Meille on tärkeää, että pystymme lunastamaan antamamme arvolupaukset ja viestimään toimistamme läpinäkyvästi. Haluamme olla asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme luotettava kumppani, sanoo SEO:n markkinointi- ja viestintävastaava Johanna Silén.

Paraurheilu on ollut osa SEO:n vastuullisuustyötä jo vuodesta 2019 lähtien.

- Olemme olleet mukana tukemassa EPYG (European Para Youth Games) -kilpailuja 2019 ja 2022. Special Olympics -kilpailuissa 2019 SEO oli tukemassa jalkapallojoukkuetta. Merkittävin ja pitkäaikaisin yhteistyömme paraurheilun saralla tähän mennessä on ratakelaaja Henry Mannin kanssa. Henry on ollut osa SEO Energiaa -tiimiä vuodesta 2020, Silén kertoo.

Henry Manni toimii urheilijalähettiläänä myös SEO:n yhteistyössä Tulevaisuuden tähtien kanssa. Tähän tehtävään Ríossa 2016 100 metrin pronssia T34-luokassa napannut mitalisti on luontainen valinta: kun nuorten paralympiaryhmä perustettiin vuonna 2009, oli Manni yksi 17:stä ensimmäisestä ryhmään valitusta nuoresta urheilijasta.

- Toivotamme uuden suomalaisen ja yrittäjähenkisen yhteistyökumppanin ilolla mukaan paraperheeseen. Nuoret tarvitsevat tukea matkalla kohti Suomen paralympiajoukkuetta, ja saman polun jo kulkenut SEO:n valitsema Henry Manni sopii yhteistyön urheilijalähettilääksi erittäin hyvin, Paralympiakomitean kumppanuuspäällikkö Timo Mäkynen iloitsee.

Paralympiamitalistina nuorten ryhmän toimintaan palaava Manni: ”Vertaistuki ja esikuvat ovat molemmat tärkeitä”

Ensimmäisestä, vuoden 2009 nuorten paralympiaryhmästä paralympiamitalin on tähän mennessä saavuttanut Mannin lisäksi myös Tokiossa T54-luokan 100 metrin ratakelauksessa hopealle yltänyt Amanda Kotaja. Paralympialaisiin joukosta ovat ponnistaneet lisäksi yleisurheilija Aleksi Kirjonen, triathlonisti Liisa Lilja sekä uimarit Antti Latikka, Leo Lähteenmäki ja Meri Maari-Mäkinen.

Nykyisin Tulevaisuuden tähdet -ryhmään valitaan vuosittain noin 25 omassa lajissaan lupaavasti kehittynyttä nuorta paraurheilijaa. Leireillä treenataan yhdessä neljä kertaa vuodessa, ja lajiharjoittelun ohessa järjestetään paljon urheilijaksi kasvamiseen liittyvää ohjelmaa.

- Olin ryhmään valittaessa 17-vuotias nuori mies, jolla oli useita vuosia kovaa harjoittelua takana, muttei vielä hirveästi tietoa ja järkeä. Harjoittelu oli tärkeä osa myös ryhmän leirejä, mutta luennot ja muu sparraus kuitenkin tärkeintä. Ehkä hieman kliseisesti sanottu, mutta usein leireillä esitetyt kysymykset olivat tärkeämpiä kuin mahdollisesti saadut vastaukset, Manni kuvaa ryhmän antia.

Mannille mieleen jäänyt esimerkki leireillä tarjotusta opista on entisen paralympiaurheilijan ja Yhdysvalloissa ravitsemustieteistä väitelleen Mina Mojtahedin vetämä ravintovalmennus. Vastaavien ammattilaisten ja esikuvien lisäksi Manni pitää tärkeänä myös muiden nuorten seuraa ja esimerkkiä.

Paraurheilijat harjoittelevat arjessa usein itsekseen ja vammattomien urheilijoiden seurassa, ja Tulevaisuuden tähtien leirit ovat monelle ensimmäinen paikka kohdata omia vertaisiaan urheilun parissa ja saada heiltä tärkeää vertaistukea.

- Vertaistuki ja esikuvat ovat kummatkin tärkeitä. Itse olen jo kasvanut nuorten ryhmästä yli, mutta nykyään SEO Energiaa -tiimin jäsenenä pääsen viettämään aikaa ja oppimaan muilta samassa asemassa olevilta urheilijoilta. On hienoa, että pääsen myös vuorostani esikuvana auttamaan Tulevaisuuden tähtiä urillaan eteenpäin, Manni pohtii.

 

Lue lisää:

SEO yhteistyöhön Suomen Paralympiakomitean kanssa (SEO.fi)

Tulevaisuuden tähdet 2022

Tulevaisuuden tähtien yhteistyökumppanit

 

Lisätietoa: