Paralympiakomitean hallituksen kokous: Agendalla taloustilanteen kehittyminen ja Maailman arvokkain pelipaita -kampanja

Suomen Paralympiakomitea

Paralympiakomitean hallitus kokoontui etäkokoukseen tiistaina 21. maaliskuuta. Kokouksen asialistalla oli ajankohtaisten talousasioiden lisäksi huippu-urheilun ajankohtaiset asiat, valiokuntien kuulumiset, kilpailumanipulaatio- ja antidopingohjelmat sekä Para-stipendit. Lisäksi hallitus kuuli katsauksen toimiston ajankohtaisista asioista, Maailman arvokkain pelipaita -kampanjasta ja Hyvin sanottu -hankkeesta.  

Talouskatsauksessa käytiin läpi alkuvuoden tulos. Haettuihin erityisavustuksiin ei ole vielä tullut päätöksiä. Vuoden talousarviota tarkennetaan, kun päätökset tulevat. Hallitus sai myös selvityksen valtionavustusten hakuprosessista sekä taloushallinnon prosesseista.  

Huippu-urheilun yksikön paraurheiluvastaava Kimmo Mustonen piti katsauksen urheilijoiden menestyksestä kuluneen talvikauden aikana. Lisäksi käytiin läpi apurahojen hakemisen ja myöntämisen prosessi.   

Hallitus vahvisti VIRTUS Global Games -kisojen joukkueen. Ranskan Vichyssä 4.–10.6. käytävissä kisoissa Suomea edustavat yleisurheilija Jani Tissari, uimari Nader Khalili ja pöytätenniksenpelaaja Timo Averjanov.  

Hallitus vahvisti lajivaliokuntien uudet kokoonpanot. Erkki Miinala jäi pois maalipallon lajivaliokunnan puheenjohtajan paikalta ja tilalle nimettiin Kari Räsänen. Pyörätuolirugbyn lajivaliokunnasta jäivät pois Petteri Liski, Risto Mört ja Antti Sinisaari, joiden tilalle tulevat Juuso Nuotio ja Jukka Parviainen.

Harri Lammi kertoi elinsiirtourheilun ajankohtaisista kuulumisista. Suomen joukkueen valmistelut huhtikuussa Australian Perthissä käytäviin MM-kisoihin ovat täydessä vauhdissa.

Hallitus hyväksyi kilpailumanipulaation torjunta- ja antidopingohjelmat, jotka on valmisteltu yhdessä SUEK:n kanssa. Ohjelmat ovat tärkeä osa paraurheilun turvallista toimintaympäristöä. Hyväksytyt ohjelmat ovat ladattavissa sivun alalaidasta.

Hallitus hyväksyi esityksen Para-stipendien saajista. Para-stipendin hakijoita oli kaikkiaan 181 ja haettu kokonaissumma oli 247 548€. Jaettavissa oli 25 000€, ja etukäteen oli määritelty stipendien olevan 500–2000€ suuruisia.

Para-stipendeinä jaettavat rahat ovat edellisvuonna Paralympiarahastoon kertyneitä tuottoja, joiden eteenpäin jakamisesta on tehty päätös vuoden 2022 puolella. Pääosa tuotoista tuli Paralympiakomitean pääyhteistyökumppanin Toyotan lahjoituksena. Kuvioon kytkeytyi loppuvuodesta toteutettu Matkalla pidemmälle -kampanja, joka voitti maaliskuun alussa Sponsorinti & Tapahtumat Awards -gaalassa Vuoden urheilusponsorointipalkinnon. 

Kaikkiaan Para-stipendi myönnettiin 45 henkilölle. Kaikille hakijoille tiedotetaan päätöksestä erikseen ja lista stipendi saajista julkaistaan 27.3. alkavalla viikolla.

Hallitus päätti myös, että Paralympiakomitea liittyy mukaan urheilujärjestöjen keskitettyyn kurinpitoon. Liittyminen edellyttää sääntömuutosta. Kokouksessa päätettiin sääntömuutoksen esittämisestä kevätkokoukselle.   

Paralympiakomitea on ollut mukana YLE:n Hyvin sanottu -hankkeessa alusta alkaen. Paralympiakomitea järjesti ensimmäisillä keskustelufestivaaleilla keskustelun urheilun merkityksestä yhteiskunnassa. Keskustelun alustuksena oli Suomen Valmentajien Meidän urheilu. Seuraavat keskustelufestivaalit pidetään 29.–30.9.  

Hallitus kuuli Maailman arvokkain pelipaita -kampanjan alkuvaiheista. Kahden ensimmäisen viikon aikana lahjoituksia oli tullut yli 30 000 euroa. Kampanja näkyy sosiaalisen median lisäksi led-mainoksissa rautatieasemilla sekä painettuina mainoksina lehdissä.   

Toimiston ajankohtaisissa asioissa kuultiin Valtti-ohjelmasta, Liikkuva ja oppiva -yhteisö seminaarista, kuukauden vapaaehtoisen valinnasta, Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeen tuloksista sekä Kuntokuu-harrasteliikuntakampanjasta.  

Paralympiakomitean jäseniksi hyväksyttiin Paravoimailijat ry ja Haminan Boccia ry. 
 
Hallituksen seuraava kokous pidetään 3.4. Aiheena on vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen käsittely kevätkokoukseen.