Paralympiakomitean apuvälineiden vuokraus on nyt helpompaa kuin koskaan

Uudet välineet

Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan (entinen SOLIA) vuokrausjärjestelmä on uudistunut. Liikunnan apuvälineiden vuokraaminen tapahtuu nyt kätevästi uuden varauskalenterin kautta osoitteessa https://valineet.paralympia.fi 

Paralympiakomitean apuvälinetoiminnalla on kuusi alueellista toimipistettä: Helsingissä, Maskussa, Kuopiossa, Seinäjoella, Vuokatissa ja Rovaniemellä. Jos haet vuokraamasi välineen toimipisteestä ja palautat sen sinne itse, maksat vain vuokraushinnan, joka välineestä riippumatta on hyvin kohtuullinen. Suomen Paralympiakomitea ei ole voittoa tavoitteleva yritys, joten vuokraustuloilla huolehditaan vain siitä, että välineet pysyvät käyttökuntoisina. 

Välineitä voi myös vuokrata rahdin kautta mihin tahansa Suomen kolkkaan, riippumatta etäisyydestä toimipisteisiin. Rahtikuljetuksen hinta määräytyy välineen koon mukaan. Sen sijaan kuljetusmatkalla ei ole vaikutusta hintaan. Uudessa varauskalenterissa näet varatessasi vuokraushinnan lisäksi heti myös arvion rahtikustannuksista.  

– Vuokraamisen maksaminen tapahtuu edelleen laskulla, eli vuokratessa ei voi suoraan maksaa. Halusimme pitäytyä siinä, että maksaminen tapahtuu vasta sitten, kun tuote on saatu ja sopivaksi todettu, sanoo Paralympiakomitean apuvälineneuvoja Jukka Parviainen

Uudesta varauskalenterista voi etsiä itselleen sopivaa apuvälinettä välinekategorioittain (esim. erilaiset pyörät, talviliikuntavälineet, pelituolit jne.) ja toimipisteiden valikoimien mukaan rajaamalla. Näet välineen kohdalla saman tien, onko se vuokrattavissa haluamallesi aikavälille.

Vuokraushinnoittelun osalta on siirrytty systeemin, jossa välineen päivähinta tippuu aina 50%, kun vuokrausaika ylittää viikon. Tämä tekee sen, että jo yli kolmen päivän vuokrauksessa kannattaa saman tien ottaa väline viikoksi. 

Liikunnan apuvälineiden kokeilu, vuokraus ja hankinta Suomessa 

Urheilun ja liikunnan apuvälineiden hankintaprosessin voi Suomessa jakaa karkeasti kolmeen vaiheeseen.  

Ensimmäisessä vaiheessa pitäisi päästä kokeilemaan välinettä, jotta saa tietää millainen väline itselleen sopii. Kokeilutilaisuuksia voi olla esimerkiksi urheiluseurojen, yhdistysten ja kuntien liikuntatoimen järjestäminä. Myös Paralympiakomitea järjestää itse ja tarjoaa välineitä muiden järjestettäviin kokeilutapahtumiin. Ja toki välineen voi vuokrata kokeilemattakin. Tällöin kannattaa kysellä konsultaatioapua esimerkiksi apuvälineneuvoja Jukka Parviaiselta. 

Vuosien 2023–2024 aikana Paralympiakomitea järjestää yhteistyössä Invalidiliiton kanssa Välineellä on väliä -kiertueen, joka vierailee kaikissa kuudessa Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan toimipisteessä. Kiertueen tapahtumissa pääsee kokeilemaan vuokrattavissa olevia välineitä. Kiertueen ensimmäiset tapahtumat järjestetään 26.4. Validia Kuntoutus Helsingissä ja 25.5. Maskun Neurologisessa kuntoutuskeskuksessa. 

Lue lisää Välineellä on väliä -kiertueesta 

Toinen vaihe on välineiden saaminen omaan käyttöön pidemmäksi ajaksi kuin yhteen kokeiluun. Tällöin tullaan Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan uuden varauskalenterin äärelle. Vuokrausprosessia pyritään koko ajan kehittämään, ja parhaillaan onkin käynnissä sähköinen kysely liikunnan apuvälineiden käyttäjille ja apuvälineiden vuokraamisesta kiinnostuneille. Kyselyn avulla pyritään selvittämään, mitkä ovat pullonkaulat kotimaisessa liikunnan apuvälineiden vuokrausprosessissa. Kysely on auki 15.4. saakka.

Siirry kyselyyn

Kolmas vaihe on välineen hankkiminen omaksi. Tähänkin vaiheeseen Paralympiakomiteasta saa konsultaatioapua. Välineiden omaksi hankkiminen on Suomessa valitettavasti se kaikkein korkein kynnys. Välineet eivät ole halpoja ja tukea on hankala saada. 

– Kunnat ovat olleet kitsaita tukemaan harrastusvälineiden hankintaa jo pitkään, ja viime vuosina vakuutusyhtiöissä on yhtenäistetty käytäntöjä kuntien kanssa. Sponsoritukea yksityiseltä puolelta voi käytännössä saada merkittävissä määrin vasta sitten, kun on paralympiamitaleja näyttääkseen, ja silloinhan se väline on jo oltava. Aito huoli on, että lajeissa, joissa apuvälineitä tarvitaan, meillä ei Suomessa kohta enää ole urheilijoita, Paralympiakomitean apuvälineneuvoja Jukka Parviainen toteaa.

 

Tutustu Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan varauskalenteriin

 

Lue lisää:

Välineellä on väliä -kiertue pysähtyy Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan toimipisteissä vuosien 2023–24 aikana

Olivia Edelman odottaa omaa ratakelaustuoliaan saapuvaksi Yhdysvalloista – osa tuolin rahoituksesta tuli Startti-stipendin kautta

Ystävyyttä ja uusia reittejä – Miia Pelli ja Minna Nieminen löysivät toisensa pyörälenkillä