Aamu Hulmi ja Aukusti Paakkala toivovat, että olisivat ehtineet ikänsä puolesta osallistua paraurheilun omaan yläkoululeiritykseen – Ilmoittautuminen leirityskaudelle 2023–2024 on auki

Aamu Hulmi hymyilee Tulevaisuuden tähtien 2023 lanseeraustilaisuudessa ja Aukusti Paakkala treenaa pallojen kanssa Tulevaisuuden tähtien monilajiryhmän harjoituksessa.

Syksyllä 2023 starttaavaan paraurheilun omaan yläkoululeiritykseen ovat tervetulleita kaikki liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset 7.–9. luokkalaiset. Mukaan voivat liittyä kaikki urheilusta innostuneet, oli heillä vielä taustaa jonkin tietyn lajin parissa tai ei.

Kun paraurheilun oman yläkoululeirityksen pilotointi jäi viime vuodelta vielä nipin napin toteutumatta vain yhden lisäosallistujan puutteessa, joutuivat Paralympiakomitean koordinoimassa Tulevaisuuden tähdet -ryhmässä treenaavat yleisurheilija Aamu Hulmi ja uimari Aukusti Paakkala pettymään.

Valtakunnallinen nuorten urheilijoiden yläkoululeiritys on jo pidemmän aikaa ollut osa suomalaista urheilijan polkua. Yläkouluikäiset (7.–9.-luokkalaiset) ovat voineet hakea harrastamansa lajin leiritykseen, jotka ovat olleet avoimia myös paraurheilijoille.

Esimerkiksi paralympiavoittaja Santeri Kiiveri ja nuori triathlonisti Liina Nuoranne ovat kertoneet kokemuksistaan omien lajiensa leireillä. Suomen eri urheiluopistoilla järjestettäviin, harjoittelun ja koulunkäynnin yhdistäviin leirityksiin kuuluu lajista riippuen noin 2–6 viikon mittaista leiriä vuodessa.

Kaudelle 2022–2023 ensimmäistä kertaa suunniteltu, nyt vuodella siirtynyt paraurheilun oma yläkoululeiritys sisältää kaksi viikon mittaista leiriä – toisen syksyllä ja toisen keväällä.

Leiritys on suunnattu etenkin sellaisille liikunnasta innostuneille liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille yläkoululaisille, joiden harrastamassa lajissa ei löydy erillistä lajiliiton järjestämää leiritystä (esim. maalipallo tai boccia), tai jotka eivät vielä ole valinneet omaa lajiaan. Leirityksen toivotaan myös kannustavan vaikeavammaisia nuoria osallistumaan yläkoululeiritykseen.

Leiritykseen voivat kuitenkin osallistua myös Aamu Hulmin ja Aukusti Paakkalan kaltaiset nuoret, joille olisi tarjolla myös oman lajiliiton leiritys, mutta jotka eivät syystä tai toisesta koe sitä sopivimmaksi tai kiinnostavimmaksi vaihtoehdoksi itselleen.

Hulmilla ja Paakkalalla oli ensisijaisena toiveena päästä harjoittelemaan juuri paraurheiluun erikoistuneiden valmentajien opastuksessa ja muiden paraurheilijoiden seurassa. Paraurheilun oman leirityksen puutteessa helsinkiläinen Hulmi päätyi kuitenkin ikänsä puolesta viimeisenä mahdollisena vuotena 9. luokkaa käydessään osallistumaan yleisurheilun yleiseen yläkoululeiritykseen.

- Omien aikataulujeni vuoksi pääsin osallistumaan neljästä leiristä vain kahdelle, mutta kokemus niiltä oli hyvä. Koulutehtävien teolle olisi näin ysillä voinut toki olla enemmänkin aikaa, mutta urheilupuolella meillä oli ominaisuusharjoittelua, lajitreeniä ja huoltavaa harjoittelua tai pelailua, ja treenikokonaisuus oli mielestäni ihan toimiva, Hulmi kertoo.

Aamu Hulmi juoksee suoralla kahden ulkomaalaisen kisaajan välissä.

Leiritys on avoin sekä urheilua vasta kokeileville että jo oman lajinsa valinneille, kokeneemmille nuorille

Aamu Hulmi aloitti oman parayleisurheilu-uransa vuonna 2022 vasta 14-vuotiaana näyttävästi suoraan kansainväliseltä tasolta, kun voitti U17-tyttöjen sarjassa kultaa 400 metrin ja hopeaa 100 metrin juoksussa kotimaassa järjestetyissä European Para Youth Games eli EPYG -kisoissa.

Kisakokemuksen myötä hän on ehtinyt jo saada myös kansainvälisen T38-kilpaluokituksen niiden pystyurheilijoiden luokkaan, joilla on jokin neurologinen vamma, kuten CP-vamma.

- Kun itsellä on sen verran lievä vamma, pystyy hyvin treenaamaan myös vammattomien kanssa, ja jos jokin tietty harjoitus ei sopinut minulle, sovelsin sitä itse. Myös Olli oli mukana leireillä, joten sekin auttoi, Hulmi toteaa viitaten Suomen Urheiluliiton nuorten parayleisurheiluvalmentaja Olli-Pekka Mykkäseen.

Mykkänen toimii myös Tulevaisuuden tähdet -ryhmän valmennustiimissä sekä henkilökohtaisena valmentajana Hulmin jo Pariisin 2024 paralympialaisiin tähtääville Helsingin Kisa-Veikkojen seuratovereille Iida Lounelalle ja Vilma Bergille.

Tulevaisuuden tähdissä nuoret yleisurheilijat ovatkin saaneet kokemusta harjoittelusta ryhmässä, jossa pääsee tutustumaan nuoriin eri lajien ja vammaryhmien parista, mutta joita asema paraurheilijana yhdistää. Moni ryhmän jäsenistä on kertonut saaneensa Tulevaisuuden tähdistä asiantuntevan paravalmennuksen lisäksi nimenomaan arvokasta vertaistukea.

Myös ryhmään ensi kertaa kuluvaksi vuodeksi valittu Kangasalan Kuohun 15-vuotias uimari Aukusti Paakkala olisi ollut tulossa viime vuonna paraurheilun yläkoululeiritykseen.

- Sen lisäksi, että yläkoululeirityksessä olisi päässyt panostamaan lisää oman lajin harrastamiseen, eniten kiinnosti se, että pääsisi tapaamaan uusia urheilijoita ja saisi lisää kavereita. Nyt Tulevaisuuden tähdissä treenaaminen onkin ollut tosi kivaa, uusia kavereita on tullut ja muutenkin mennyt tosi hyvin, alkuvuodesta myös parauinnin nuorten maajoukkueeseen valittu Paakkala sanoo.

Aamu Hulmi ja Aukusti Paakkala ovat jo löytäneet omat lajinsa, ja viimeistään tullessaan valituksi Tulevaisuuden tähdet -ryhmään heidät on tunnistettu lupaaviksi etenijöiksi huippu-urheilijan polulla.

Paraurheilun yläkoululeiritykseen osallistuakseen nuoren ei kuitenkaan tarvitse vielä olla edennyt lajissaan pidemmälle tai edes tietää, mihin tiettyyn lajiin kenties haluaisi panostaa. Leiritys voi silti toimia tärkeänä astinlautana kohti urheilijan uraa ja esimerkiksi juuri Tulevaisuuden tähdet -ryhmään pääsyä.

- Yläkoululeiritykseen tullessa tärkeintä on, että nuori on innostunut urheilemaan, ja häntä kiinnostaa kehittää fyysistä kuntoaan, taitojaan ja ominaisuuksiaan. Lähtötasolla tai toimintakyvyllä ei ole väliä, kun harjoittelua sovelletaan osallistujien yksilöllisten tarpeiden mukaan, korostaa paraurheilun leirityskokonaisuudesta Paralympiakomiteassa vastaava kehittämispäällikkö Katja Saarinen

Ilmoittaudu kauden 2023–2024 paraurheilun yläkoululeiritykseen 24.9. mennessä

Paraurheilun yläkoululeiritys järjestetään Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa.

Kauden 2023–2024 leirit:

I-leiri loka–marraskuussa: 30.10.–3.11.2023
II-leiri huhtikuussa: 8.–12.4.2024

Kustannukset täysihoidolla:

333 € /henkilö /leiri (ma–pe)

Leirityksen kustannuksiin on mahdollista hakea taloudellista apua Urheiluopistosäätiöltä tai Paralympiakomitean ja Tukilinja-säätiön Startti-stipendijärjestelmästä.

Lue lisää ja ilmoittaudu leiritykseen


Kuvat: Toivo Laiho & Suomen Paralympiakomitea 

Lue lisää:

Paraurheilun oma yläkoululeiritys mahdollistaa osallistumisen yhä laajemmin kaikille – Ilmoittaudu nyt kevään 2023 leirille

Paraurheilun oma yläkoululeiritys käynnistyy Pajulahdessa – haku leiritykseen 23.10. mennessä

Tulevaisuuden tähdet -ryhmään 22 nuorta paraurheilijaa vuodelle 2023

Lisätietoa paraurheilun yläkoululeirityksestä: