Reitit ja rakenteet -hanke toi päivitetyt ohjeet esteettömyyskartoituksiin ja -kuvailuihin

Uudistetut Reitit ja rakenteet -esteettömyyskartoitusohjeet on julkaistu auttamaan luontokohteiden esteettömyyden kartoittamisessa lähiluonnossa ja kaavoitetun alueen ulkopuolella. Päivitys tehtiin osana Reitit ja rakenteet -hanketta, jossa syntyi myös ohjeisiin perustuvat opetussisällöt luontokohteiden esteettömyyskartoittajakoulutukseen sekä ohjeet esteettömyyskuvailujen tekemiseen.

Hankkeen asiantuntijana toimi Suomen Paralympiakomitean projektipäällikkö Petri Rissanen, joka kokosi uuden ohjeistuksen yhdessä Paralympiakomitean esteettömyysasiantuntija Jukka Parviaisen kanssa.

Uusissa ohjeissa on huomioitu aistiympäristön esteettömyys sekä ymmärrettävyys sekä selvitetty opasteita ja opastusta. Lisäksi on parannettu käytettävyyttä, sisällytetty esteetön ja vaativa esteetön samalle lomakkeelle ja tuotu leiriytyminen omaksi lomakkeekseen.

– Tämä avaa uusia käyttömahdollisuuksia esteettömyyskartoituksille. Esteettömyyskartoitusta voidaan käyttää kohteen esteettömyyden nykytilan arvioimiseksi. Kartoituksen jälkeen tilaaja tietää onko kohde esteetön vai vaativa esteetön. Siitä puolestaan on se hyöty, että viestinnässä voidaan sen jälkeen käyttää Suomen Standardoimisliiton esteetön ja vaativa esteetön symboleja esimerkiksi opasteissa, karttamerkeissä ja verkkosivuilla, esteettömyysasiantuntija Jukka Parviainen Paralympiakomiteasta sanoo uudistetuista ohjeista.

Nykyisiä ohjeita on edeltänyt pitkä työ, jossa ensimmäiset yhteismitalliset ja systemaattiset ohjeet rakennetun ympäristön esteettömyyskartoitukseen tehtiin Invalidiliiton ESKEH-projektissa vuosina 2007–2009. Vuonna 2014 puolestaan julkaistiin luontoliikkumisen olosuhteiden esteettömyyden kartoittamiseen tarkoitetut ohjeet nimellä Luonto ESKEH, jotka päivitettiin vuonna 2019 osana Esteetön eräpolku -hanketta. Reitit ja rakenteet -hankkeessa hyödynnettiin myös Kajaanin Ammattikorkeakoulun Luonto Kaikille Kainuu -hankkeessa vuosina 2021–23 koottua tietoa muun muassa vesistöreiteistä ja esteettömyyskuvailuista.

Uudistetut Reitit ja rakenteet -ohjeet ovat pohjana myös uuden luontokohteiden esteettömyyskartoittajakoulutuksen opetussisällöille. Uuden elokuussa käynnistyneen koulutuksen toteuttaa luontoalan ammattitutkintoja tarjoava Hyria. Viidentoista opintopisteen laajuisen koulutuksen jälkeen opiskelija pystyy suorittamaan luontokohteiden esteettömyyskartoituksen itsenäisesti ja tuottamaan kohteesta esteettömyyskuvailun eri toimintarajoitteisia henkilöitä ajatellen.

– Koulutus on luontainen jatkumo hankkeelle ja mahdollistaa sen, että sitä kautta tulee parikymmentä henkilöä, jotka jatkossa pystyvät näitä kartoituksia tekemään, Parviainen sanoo.

Luonteva jatkumo hankkeelle on myös luontoliikunnan reitit- ja rakenteet -ohjekortti (RT-kortti), johon Rakennustieto Oy on saanut rahoituksen.

Tutustu raporttiin ja lomakkeisiin:

Reitit ja rakenteet -raportti (PDF)

Reitit ja rakenteet esteettömyyskartoituslomakkeet (Excel)

 

Teksti: Heidi Lehikoinen