Kouluttautumiseen tarkoitettua Ahos-apurahaa lähes 60 000 euroa jakoon syksyn haussa

Parauinnin tuore maailmanmestari Meri-Maari Mäkinen lähtee toukokuussa Ahos-apurahan tuella kansainväliseen naisliikunnan IWG-konferenssiin Botswanaan (kuva: Paralympiakomitea).

VAU ja Suomen Punaisen Ristin alainen Ahos-säätiö jakavat Ahos-apurahaa kahdesti vuodessa vammaisurheilun ja soveltavan liikunnan alalla tapahtuvaan kouluttautumiseen ja oman osaamisensa kehittämiseen. Syksyn 2017 haussa myönnettiin yhteensä 59 050 euroa 16 hakijalle tai hakijaryhmälle.

Ahos-apurahaa voidaan myöntää esimerkiksi ohjaajalle, valmentajalle, kouluttajalle, opiskelijalle tai urheilijalle kouluttautumiseen kotimailla tai ulkomailla. Koulutustilaisuuden tai opintomatkan tulee liittyä vammaisurheiluun tai soveltavaan liikuntaan. Etusijalla ovat hakijat, joilla itsellään on liikkumis- tai toimimiseste tai jokin pitkäaikaissairaus.

Hakijan omavastuu on 20 prosenttia haetusta summasta.

Hakulomake ja lisätiedot TÄÄLTÄ. Seuraava haku päättyy helmikuun lopussa.

Syksyn 2017 haussa Ahos-apurahaa saaneet

Päivi Anttila ja Anne Ojajärvi: vammaisratsastuksen/vammaisratsastuskoulutuksen kehittämiseen liittyvä kongressi, Dublin, Irlanti

  • Hakijat toimivat Ratsastajainliiton kouluttajina ja vastaavat vammaisratsastukseen liittyvän koulutustoiminnan kehittämisestä Suomessa. Hakevat apurahaa osallistuakseen alan kansainväliseen kongressiin, josta hakevat ajankohtaista tietoa, osaamista ja verkostoitumistilaisuuksia.

Antti Kangas, Jyrki Konola ja Kimmo Oikarinen: Kelkkajääkiekon opintomatka Pyeongchangin talviparalympialaisiin

  • Hakijat toimivat eri rooleissa kansallisen kelkkajääkiekkotoiminnan kehittämisessä. Opintomatka talviparalympialaisiin tarjoaa mahdollisuuden perehtyä lajin kansainväliseen toimintaan ja toimintaympäristöön, minkä pohjalta he voivat suunnata lajin kehittämistoimenpiteitä Suomessa.

Vuoden 1996 maalipallon paralympiakultamitalisti Jorma Kivinen osallistui Ahos-apurahan turvin Urheilijasta valmentajaksi -koulutukseen.

Jorma Kivinen: Urheilijasta valmentajaksi -koulutus, Varalan urheiluopisto, Tampere

  • Hakija on siirtymässä maalipallon pelaajasta valmentajaksi ja haluaa kehittää osaamistaan tähän koulutuksen kautta. Hakijalla on näkövamma.

Paralympialajien valmentajaryhmä: Para-VAT -koulutus, Pajulahti ja Hollanti

  • Hakijaryhmä koostuu eri paralympialajien valmentajista, jotka haluavat kehittää omaa valmennusosaamistaan suorittamalla erityisesti vammaisurheiluvalmentajille suunnatun valmentajan ammattitutkinnon. Lisäksi heidän opintosuunnitelmaansa kuuluu opintomatka Hollantiin tutustumaan paikallisiin harjoitteluolosuhteisiin ja valmennusjärjestelmään.

Anni Kettunen: Soveltavan alppihiihdon taitomoduuli, Vuokatti

  • Hakija työskentelee opiskelun ohessa lumilautailun ohjaajana hiihtokoulussa ja haluaa kehittää osaamistaan soveltavan lumilautailun saralla.

Niina Siljander: Soudun ja melonnan valmentajakoulutus, Kisakallion urheiluopisto, Lohja

  • Hakija valmentaa kehitysvammaisia Special Olympics -urheilijoita. Haluaa kouluttautumisen avulla kehittää omaa osaamistaan ja tältä pohjalta viedä kehitysvammaisten melontaa Suomessa eteenpäin.

Maalipallon tuomariryhmä: Maalipallon tuomareiden täydennyskoulutus, Pajulahti

  • Hakijat toimivat kansainvälisen tason tuomareina maalipallossa. Koulutus antaa hakijoille tärkeää tietoa mm. lajin sääntöuudistuksista ja mahdollistaa tätä kautta korkeatasoisen tuomaritoiminnan kotimaisissa kilpailuissa sekä kansainvälistenkin kilpailujen tuomaroimisen.

Jenni Sormunen-Hyttinen: Vammaisratsastuksen ohjaajakoulutus, Ypäjän hevosopisto

  • Hakija toimii osa-aikaisesti eri rooleissa ratsastuksen ja ratsastusterapian parissa ja haluaa kehittää omaa osaamistaan vammaisratsastuksen ohjaamisessa. Hyötyy opeista myös omassa harrastuksessaan, koska hakijalla itsellään on toimintakyvyn rajoitteita.

Hanna Lindy: Vammaisratsastuksen ohjaajakoulutus, Ypäjän hevosopisto

  • Hakija ohjaa kolmea ratsastuksen erityisryhmää ja haluaa kehittää omaa osaamistaan vammaisratsastuksen ohjaamisessa.

Anna-Maija Melkkilä: Vammaisratsastuksen ohjaajakoulutus, Ypäjän hevosopisto

  • Hakija toimii yksityisyrittäjänä omalla hevostallilla, jossa ohjaa myös vammaisratsastajia. Haluaa kehittää omaa osaamistaan vammaisratsastuksen ohjaamisessa.

Rusetti ry: Naisliikunnan kehittämishanke

  • Rusetti – Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys ry hakee apurahaa vammaisten naisten liikuntahankkeen koulutuskokonaisuuteen. Tavoitteena on saada vammaiset naiset liikkumaan ja kannustaa heitä löytämään liikkumisen ilo. Hanke käsittää useita vammaisten naisten liikuntatoimintaa edistäviä ja innovoivia koulutus- ja liikuntatapahtumia eri puolilla Suomea.

Meri-Maari Mäkinen: IWG-konferenssi, Botswana

  • Hakija on vammaisurheilija, jolla on kiinnostusta olla mukana urheiluvaikuttamisessa ja vammaisurheilun kehittämisessä laajemminkin. Hakee apurahaa osallistuakseen kansainväliseen naisliikuntakongressiin, josta hakee lisää tietoa ja näkökulmia sukupuolten välisen tasa-arvon kysymyksiin urheilussa ja liikunnassa.

Soveltavan alpin ryhmä: Alppilajien opintomatka talviparalympialaisiin

  • Hakijat toimivat aktiivisesti eri rooleissa soveltavien talvilajien toteuttamisessa ja kehittämisessä Suomessa. Opintomatkan tarkoituksena on hakea ideoita ja malleja, verkostoitua ja perehtyä lisää lajien kansainväliseen toimintaan ja lähteä tältä pohjalta kehittämään kotimaista toimintaa yhteistyössä.

FDUV:n vapaa-ajanohjaajat: Täydennyskoulutus, Solvallan urheiluopisto, Espoo

  • Ruotsinkielinen kehitysvammaisten yhdistys haluaa kehittää jäsenistölleen suunnattua liikuntatoimintaa ja hakee apurahaa koulutuspäivien järjestämiseen yhdistyksen vapaa-ajanohjaajille.

Marjukka Tiainen: EUCAPA-kongressi, Worcester, Iso-Britannia

  • Hakija toimii koulutuspäällikkönä Liikuntakeskus Pajulahdessa sekä erilaisissa luottamustehtävissä liikunnan ja urheilun saralla. Hakee apurahaa osallistuakseen eurooppalaiseen soveltavan liikunnan kongressiin, josta lähtee hakemaan ajankohtaista tietoa soveltavan liikunnan alalta.

Marjo Vesala & Co: SEDY-kongressi, Amsterdam, Hollanti

  • Hakijat osallistuivat EU-rahoitteisen Sport Empowers Disabled Youth -hankkeen, jossa Suomikin on ollut yhtenä osallistujamaana, päätöskongressiin.