Startti-stipendejä jakoon 15 000 euron edestä harrastuksen alkuvaiheen kuluihin

Paralympiapurjehtija Niko Salomaa tähtää nyt pyörätuolimiekkailijaksi ja sai harrastuksen alkuvaiheen kustannuksiin Startti-stipendin.

VAU:n ja Tukilinja-lehden Startti-stipendejä jaettiin syksyn 2017 haussa 15 000 euron edestä yhteensä 30 hakijalle. Startti-stipendijärjestelmän avulla tuetaan taloudellisesti niin yksittäisten harrastajien kuin yhdistysten ja seurojen vammaisurheilu- ja -liikuntatoiminnan alkuvaihetta.

Yksilöhakijoina Startti-stipendiä voivat hakea omassa urheilulajissaan alkutaipaleella olevat mutta harrastuksessaan tavoitteelliset vammaiset ja erityistä tukea tarvitsevat liikunnan harrastajat ja urheilijat iästä riippumatta. Yksilöhakija voi saada maksimissaan 500 euron stipendin.

Hakijoina voivat olla myös sellaiset seurat ja yhdistykset, joissa järjestetään vammaisurheilu- tai -liikuntatoimintaa tai joissa suunnitellaan toiminnan aloittamista. Yhteisöhakija voi saada maksimissaan 1 000 euron stipendin.

Etusijalla stipendin saajina ovat harrastajat, yhdistykset ja seurat, joilta puuttuvat riittävät resurssit harrastuksen aloituskuluihin. Stipendejä ei ole tarkoitettu kansainvälisen tason huippu-urheilun kulujen kattamiseen eikä seuratoiminnan jatkuviin rakenteellisiin kuluihin, kuten ohjaajan palkkioihin tai tilavuokriin.

Startti-stipendihaku on kahdesti vuodessa, ja vuoden 2018 alusta lähtien kevään hakuaika vaihtuu helmikuun lopusta huhtikuun loppuun. Kevään haku päättyy siis huhtikuun lopussa ja syksyn haku lokakuun lopussa.

Muita Startti-stipendin hakemiseen liittyviä muutoksia vuodelle 2018:

  • Neljän vuoden hakuväli ennen kuin voi saada uuden stipendin.
  • Pyydetään hakijoita huomioimaan, että fyysisesti vammaiset hakijat voivat hakea tukea myös Invalidiliiton alaiselta Vammaisliikunnan tuki ry:ltä, jonka myöntämä tuki on suunnattu ensisijaisesti Invalidiliiton jäsenyhdistyksille ja niiden jäsenille.

Lisätiedot Startti-stipendistä ja hakulomake

Syksyn 2017 haussa Startti-stipendin saaneet

Yksilöhakijat

  • M. Rautakoski: 42-vuotias aikuisiällä vammautunut sulkapallonpelaaja on aloittanut lajin harrastamisen vuoden 2016 lopulla, ja on innostunut harjoittelemaan aktiivisesti ja myös kilpatavoittein. Stipendi käytetään oman pelituolin hankintaan.
  • E. Mäkelä: 10-vuotias on tutustunut sähköpyörätuolisalibandyyn sopeutumisvalmennuskurssilla vuonna 2017, käynyt kokeilemassa harjoituksissa ja innostunut itselleen soveltuvan lajin aloittamisesta. Stipendi käytetään sähköpyörätuolisalibandyn pelituolin ja varusteiden hankintaan.
  • L. Outinen: 23-vuotias henkilö, jolla on liikuntavamma, on aloittanut kelkkajääkiekon harrastamisen vuosi sitten. Stipendi käytetään oman jääkiekkokelkan hankintaan, mahdollistamaan paremmat harrastamisen edellytykset lajissa.
  • J. Repo: 25-vuotias aktiiviliikkuja on löytänyt keihäänheitosta itselleen innostavan lajin vuosi sitten ja harjoittelee nyt tavoitteellisesti valmentajan johdolla. Stipendi käytetään Jyväskylän Urheiluakatemian vuosimaksuun, mahdollistamaan harjoittelun tehostamisen.
  • N. Salomaa: 29-vuotias paralympiapurjehtija on löytänyt pyörätuolimiekkailusta uuden, motivoivan lajin purjehduksen pudottua pois vuoden 2020 paralympialaisten ohjelmasta. Stipendi käytetään lajissa tarvittavien varusteiden hankintaan, mahdollistamaan harrastuksessa alkuun pääseminen.
  • A. Hänninen: 10-vuotias on aloittanut kelkkajääkiekon harrastamisen viime keväänä ja innostunut itselleen soveltuvasta lajista kovasti. Stipendi käytetään harrastuksessa tarvittavien varusteiden hankintaan.
  • S. Virtanen: 15-vuotias nuori on aloittanut kelkkajääkiekon aktiivisen harrastamisen vuoden alussa ja harjoittelee nyt innostuneesti ja tavoitteellisesti. Stipendi käytetään varusteiden hankintaan.
  • K. Raitanen: 57-vuotias henkilö, jolla on näkövamma, on aloittanut japanilaisen jousiammunnan harrastamisen vuonna 2016 ja harjoittelee lajissa tavoitteellisesti. Stipendi käytetään lajissa tarvittavan käsineen hankintaan.
  • S. Kuisma: 28-vuotias opiskelija on aloittanut istumalentopallojoukkueessa vuoden 2017 alussa. Stipendi käytetään pelivarusteisiin.
  • S. Karvonen: 64-vuotias, aikuisällä vammautunut henkilö haluaisi palata nuoruudesta tutun lajin pariin ja on löytänyt itselleen tähän myös sopivan valmentajan. Stipendi käytetään tarkkuusilmakiväärin hankintaan.
  • A. Metsola: 37-vuotias elinsiirron saanut henkilö on saanut kipinän urheilemiseen ja osallistunut viime kesänä myös kilpailuihin. Stipendi käytetään harrastuksen kuluihin, kuten varusteisiin ja tavoitteelliseen valmentautumiseen.
  • R. Räsänen: 11-vuotias, jolla on kognitiivisia ja motorisia haasteita, on löytänyt VAU:n Valtti-ohjelman kautta ratsastuksesta itselleen mieluisan harrastuksen. Stipendi käytetään ratsastuksen yksityistunteihin, jotka lapsen haasteiden vuoksi ovat edellytyksenä harrastuksessa alkuun pääsemiseksi.
  • S. Korhonen: 41-vuotias kehitysvammainen on harrastanut aikaisemmin lumikenkäilyä Special Olympics -kisoissa. Nyt hän on vaihtanut lajiksi tenniksen. Stipendi käytetään mailan hankintaan.

Yhdistykset ja seurat

  • Iisalmen Peli-Karhut Juniorit ry: Jääkiekkoseurassa ollaan perustamassa uutta matalankynnyksen harrasteryhmää tukea tarvitseville. Stipendi käytetään tutustumispäivien järjestämiseen ja toiminnan tunnetuksi tekemiseen lähialueen perheiden keskuudessa.
  • Uinti Hyvinkää ry: Nuoressa seurassa halutaan panostaa vammaisille harrastajille suunnattuun toimintaan niin kilpa- kuin harrastetasollakin. Stipendi käytetään harrastusmahdollisuuksista tiedottamiseen ja välinehankintoihin.
  • O2-Jyväskylä: Salibandyseurassa ollaan aloittamassa tukea tarvitseville suunnatun säännöllisen harrasteryhmän toimintaa. Stipendi käytetään ryhmän varustehankintoihin ja uuden toiminnan markkinointiin.
  • Setlementti Louhela, Erityislasten aamu- ja iltapäivätoiminta: Osana yhdistyksen monipuolista kerhotoimintaa on aloittanut vuonna 2017 kaksi starttiryhmää, joiden tarkoituksena on ollut löytää oma vapaa-ajan harrastus lapselle ja saada heidät innostumaan liikunnasta. Stipendi käytetään harrastuskokeiluiden kuluihin.
  • Vaasan seudun vammaisurheilu ja -liikunta ry: Vuonna 2016 perustettu yhdistys haluaa edistää alueen vammaisurheilu- ja -liikuntamahdollisuuksia sekä kannustaa aktiiviseen elämäntapaan. Stipendi käytetään monipuolisten lajikokeilujen järjestämiseen.
  • Etelä-Pohjanmaan Näkö ry: Aktiivinen yhdistys haluaa kannustaa jäseniään liikunnallisten harrastusten pariin ja järjestää monipuolisia lajikokeiluja alueen erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin tutustumiseksi.
  • Pirkkalan Hiihtäjät ry: Seuran alaisuudessa on toiminut noin vuoden verran tukea tarvitsevien nuorten salibandyn harrasteryhmä, joka harjoittelee kerran viikossa ja on innostunut mukaan myös kilpailemaan. Stipendi käytetään kunnollisten salibandyvarusteiden hankintaan ryhmälle.
  • Jyväskylän Urheiluratsastajat ry: Aktiivinen ratsastusseura haluaa parantaa vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia päästä mukaan lajin pariin hankkimalla seuralle yhteisen, pyörätuolinkäyttäjiä palvelevan rampin. Stipendi käytetään rampin kustannuksiin.
  • Harjavalta Boccia ry: Syksyllä 2017 perustettu seura tarjoaa säännöllistä harrastustoimintaa eri syistä tukea tarvitseville jäsenilleen. Stipendi käytetään sisä- ja ulkobocciapallojen hankintaan.
  • Musan Salama ry: Seura on järjestänyt erityisjalkapallotoimintaa jo vuosia. Kysynnän kasvaessa on tullut ajankohtaiseksi aloittaa kokonaan uusi, erityisesti pienemmille pelaajille suunnattu joukkue. Stipendi käytetään uuden joukkueen varustehankintoihin.
  • Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry: Aktiivinen yhdistys haluaa panostaa nuorten maalipallotoimintaan ja innostaa tähän asti enemmän kokeiluasteella olleeseen harrastukseen mukaan lisää pelaajia. Stipendi käytetään maalipallon varustekassin hankintaan.
  • Vaasan Palloseura Juniorit ry: Monipuolisesti alueen harrastajia palveleva jalkapalloseura on aloittanut sähköpyörätuolijalkapallotoiminnan kesällä 2017. Stipendi käytetään sähköpyörätuolijalkapallon pelituolin ja puskurin hankintaan.
  • Jyväskylän Komeetat ry: Seurassa on aloitettu erityisryhmien jalkapallotoimintaa kuluvan vuoden aikana ja syksystä lähtien seuralla on ollut oma joukkue tukea tarvitseville. Stipendi käytetään peliasujen hankintaan joukkueelle.
  • Tampereen Judo ry: Seurassa on pitkät perinteet soveltavassa judossa ja syksyllä 2017 toiminta on laajentunut kahden uuden ryhmän aloittaessa toimintansa. Toinen ryhmistä palvelee uudella paikkakunnalla ja toinen erityisesti vaikeammin vammaisia harrastajia. Stipendi käytetään välineiden ja judopukujen hankintaan.
  • Nokian Pyry / uintijaosto: Seurassa on aloitettu säännöllinen erityisryhmille suunnattu uintitoiminta syksyllä 2017. Stipendi käytetään uinnin erityisryhmän välinehankintoihin.
  • Raahen Ponnistus ry: Seurassa ollaan aloittamassa säännöllistä, kehitysvammaisille suunnatun salibandyn harrasteryhmän toimintaa. Stipendi käytetään harrasteryhmän varusteiden hankintaan.
  • Auran Palokunnan Urheilijat ry: Yhdistys käynnisti erityisryhmien jalkapallotoiminnan toukokuussa 2017. Stipendi käytetään toiminnan välineisiin ja varusteisiin.