Nuorten paralympiaryhmä oppii ja harjoittelee yli lajirajojen – Salto Systems Nordic mukaan mahdollistajaksi

Sini Paukkeri, Santeri Karvo, Jenna Rajahalme

Neljä kertaa vuodessa lahjakkaat nuoret paraurheilijat treenaavat yhdessä viikonlopun yli Liikuntakeskus Pajulahdessa. SALTO Systems Nordic, johtava langattomien ja elektronisten älylukkojen valmistaja, on aloittanut nuorten paralympiaryhmän tukijana.

Treenaamisen lisäksi leireillä on urheilua tukevia luentoja esimerkiksi psyykkisestä valmennuksesta ja dopingtestauksesta, oheistreenejä ja yhdessäoloa. Erityisesti SALTO:n tuki hyödynnetään asiantuntijaverkoston vahvistamiseen. SALTO Systems tukee Free2move-ohjelman kautta vammaisurheilua useassa eri maassa. Nuorten paralympiaryhmä on Suomen osalta yhteistyökohde.

SALTO:n Pohjoismaiden markkinointipäällikkö Lena Kronborg pitää yritykselle tärkeänä valintana olla mukana mahdollistamassa urheilumahdollisuuksia kaikille.

– Meillä on hienoja hankkeita menossa Free2move-ohjelmassa. SALTO Systems haluaa tukea ja kannustaa kaikkia pääsemään urheilun pariin. Paralympialaisten kaltaiset tapahtumat osoittavat vammaisten henkilöiden panoksen yhteiskuntaan. Meidän kaikkien on varmistettava, että jokaisella on samat valinnat ja mahdollisuudet. Tämä on ydinajatus Free2move-ohjelmassa, Kronborg taustoittaa.

Yleisurheilija Iida Lounela tykkää nuorten paralympiaryhmässä erityisesti tiimihengestä.

– Leirillä on aina monipuolisia treenejä ja olen saanut tutustua sairaan hyviin tyyppeihin. Meillä on tosi hyvä henki ja tehdään paljon eri lajien kanssa yhteistyötä. Itse olen hyötynyt tänä vuonna erityisesti ryhmän fysioterapeutista, kun on ollut pientä kremppaa, Lounela kertoo.

Parikymmentä nuorta valitaan ryhmään aina vuodeksi kerrallaan, yleensä yksi urheilija pysyy ryhmässä 3–4 vuotta ja parhaassa tapauksessa siirtyy maajoukkueleiritykseen. Kaksi vuotta nuorten ryhmässä harjoitellut judoka Tessa Koponen iloitsee erityisesti asiantuntijaluennoista leirillä.

– Olen tykännyt tosi paljon olla leireillä. Itselle isoin anti on psyykkisen valmennuksen luennot. Koska olen ainoa judoka, treenaan paljon sellaista, mitä ei muuten tulisi tehtyä: juoksen, teen koordinaatioharjoituksia ja saan paljon uusia ideoita oheisharjoitteluun, Koponen kuvailee.

Paralympiaryhmän kapteenina tämän vuoden toiminut keihäänheittäjä Marcus Kavaleff on saanut paljon tukea eri vaiheisiin omaa urheilijan polkuansa.

– Vaihdoin lajia purjehduksesta keihäänheittoon muutama vuosi sitten ja olen hyötynyt erityisesti loistavasta valmennuksesta leireillä. Opiskelen tällä hetkellä Norjassa ja siellä minulla ei ole tällä hetkellä henkilökohtaista valmentajaa. Leirillä pystytään katsomaan kotiharjoitteluni kuntoon ja seuraamaan tilannettani kokonaisvaltaisesti, Kavaleff kertoo.

Lue lisää Free2move-ohjelmasta

Kuvan yleisurheilijat Sini Paukkeri ja Santeri Karvo sekä uimari Jenna Rajahalme kuuluvat nuorten paralympiaryhmään 2018.