Veijo Uotinen löysi itsestään urheilijan munuaisensiirron jälkeen

Veijo Uotinen

Elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kilpailut Kanadassa 23.–28.2.

Helsingin kaupungin hankintakeskuksen johtaja Veijo Uotinen oli valmistautumassa kesälomille lähtöön, kun työterveydestä soitettiin. Flunssakokeissa oli tullut esiin vika Uotisen munuaisissa. Ei alkanutkaan kesäloma, vaan puolentoista vuoden mittaiseksi venynyt dialyysiaika, joka päättyi munuaisensiirtoon vuonna 2003. Samalla käytännössä loppui tuolloin 58-vuotiaan helsinkiläisen työura.

Uotinen ei ollut ennen sairastumistaan mikään erityisen aktiivinen liikunnan harrastaja, mutta elinsiirron jälkeen se puoli oli laitettava kuntoon. Säännöllinen liikunta mm. lieventää elinsiirron jälkeen käytettävien hylkimisenestolääkkeiden sivuvaikutuksia, ehkäisee osteoporoosia ja vahvistaa elimistön puolustusmekanismia. Jos liikunta on tärkeää meistä jokaiselle, niin elinsiirron saaneelle se on elintärkeää.

Uotinen aloitti kävelemällä Helsingin Kirurgisen sairaalan pitkiä käytäviä, siirtyi sittemmin jatkamaan kävelemistä Helsingin kaduille ja päätyi melko pian myös uimahalliin. Uinti oli ollut mukava harrastus jo ennen sairastumista, nyt siitä tuli lähestulkoon elämäntapa.

Uotinen ei ollut koskaan kilpaillut, jos ei koulujen kisoja oteta lukuun. Kun vuonna 2008 elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kilpailut järjestettiin Rovaniemellä, ja samassa yhteydessä käytiin myös elinsiirron saaneiden hiihdon ja uinnin SM-kisat, päätti Uotinen lähteä Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMUn bussikyytiin kohti pohjoista.

– Kisojen päätteeksi järjestettiin gaalaillallinen ja siellä oli jokaiselle osallistujalle pieni koalapehmolelu, jonka kautta australialaiset kutsuivat meidät kaikki seuraavana vuonna Gold Coastilla järjestettäviin kesälajien MM-kisoihin. Totesimme toisen UUMUlaisen Olavi Rautiaisen kanssa, että harvaapa tyyppiä on ihan henkilökohtaisesti kutsuttu Australiaan asti, ja päätimme lähteä kisoihin, Uotinen kertoo.

Australian MM-kisat olivat kokemus, jonka jälkeen Uotinen oli viimeistään myyty elinsiirtourheilulle.

– Kisat avasivat kaksi Australian ministeriä ja korkeatasoisessa avajaisohjelmassa esiintyi Sydneyn sinfoniaorkesteri ja oopperan solisteja. Australialainen 94-vuotias elinsiirtourheilija, joka oli itse saanut uuden munuaisen 25 vuotta aiemmin, kehotti kaikkia osanottajia pitämään hyvää huolta saamastaan lahjasta liikkumalla ja välillä jopa kilpailemalla keskenään. Itse kisoissa hienointa oli se fiilis, joka yhteisöstä välittyi. Elinsiirron saaneiden kisoissa viimeisenä maaliin tuleva saa usein kaikkein suurimmat suosionosoitukset, Uotinen sanoo.

Uotinen kokee, että Australiassa – samoin kuin monissa muissa maissa, joissa Uotinen on käynyt viimeisen vuosikymmenen aikana kilpailemassa – elinsiirtourheilun arvostus on huomattavasti korkeammalla kuin Suomessa. Elinsiirron saaneiden urheilussa tuloksia tuijottamalla saa nähdä vain hyvin pienen osan totuudesta. Urheilijat tulosten takana ovat ihmisiä, jotka ovat elinsiirron kautta saaneet toisen mahdollisuuden ja haluavat urheilun keinoin kunnioittaa saamansa mahdollisuutta sekä sen antanutta elinluovuttajaa.

– Kisat ovat myös hyvä motivointikeino. Uimahallillakin se pelkkä kaakeleiden laskeminen voi käydä melko nopeasti tylsäksi, mutta kun on joku päämäärä, jonka vuoksi siellä altaassa ollaan, niin ainakin minua se auttaa, Uotinen toteaa.

– Olen nyt ehdottomasti paremmassa kunnossa kuin ennen sairastumistani, hän jatkaa.

Australian lisäksi mm. Espanjassa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Saksassa ja Argentiinassa kilpaillut Uotinen on seuraavaksi lähdössä elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kilpailuihin, jotka järjestetään 23.–28. helmikuuta Kanadan Banffissa ja Canmoressa.

Elinsiirron saaneiden arvokilpailuissa on tyypillistä, että urheilijat osallistuvat moniin lajeihin. Uotisen ohjelmassa on 5 kilometrin hiihto, tunnin hiihto, ampumahiihto, lumikenkäily ja curling. Toinen suomalaisedustaja, vantaalainen edellisten MM-talvikisojen kultamitalisti Jarmo Leväinen osallistuu alppilajeihin. Elinsiirron saaneiden kilpailuissa urheilijat on jaettu ikäluokkiin. Veijo Uotinen, 74, kilpailee yli 70-votiaiden sarjassa.

Kisasivuthttps://wtgf.org/wintergames/