Santeri Kiiveri ehti maailmancupin voittajaksi ennen 20-vuotissynttäreitään

Santeri Kiiveri (kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea)

Santeri Kiiverille on tapahtunut viime aikoina isoja asioita nopeutetulla aikataululla. Para-alppihiihdon kisakausi kesti vain pari kuukautta vähälumisen talven ja koronapandemian vuoksi. Myös ylioppilaskirjoitukset laitettiin pakettiin ennakoitua ripeämmin oppilaiden terveyden turvaamiseksi.

Lappeenrantalainen Kiiveri selviytyi pikaurakasta menestyksekkäästi. Mitä todennäköisemmin kevään päätteeksi Kiiveri saa asetella päähänsä ylioppilaslakin ja alppihiihtokausi päättyi historialliseen pystylaskijoiden pujottelun maailmancupin kokonaiskilpailun voittoon. Reilu viikko sitten 20 vuotta täyttänyt Kiiveri on ensimmäinen suomalainen para-alppinisti, joka on voittanut maailmancupin kokonaiskilpailun.

– Osasin odottaa tälle kaudelle hyvää menestystä erityisesti pujottelusta, mutta se, että voitin kokonaiscupin jo tällä kaudella, oli kyllä yllätys itsellenikin, Kiiveri sanoi.

Para-alppihiihdon maailmancupia ehdittiin kilpailla neljän osakilpailun verran tammi-helmikuussa. Maailmaa moukaroiva koronaviruspandemia keskeytti cupin ennen Norjan Hafjellissa ja Ruotsin Åressa järjestettäväksi suunniteltuja osakilpailuja.

Ennen tätä kautta Kiiverillä ei ollut vielä plakkarissa yhtään maailmancupin osakilpailuvoittoa. Tammikuun puolivälissä Italian Prato Nevosossa niitä tuli saman tien kolme putkeen, mikä viitoitti Kiiverin tietä kokonaiscupin voittoon.

12-vuotiaana kansainvälisiin ympyröihin

Para-alppihiihdossa kaikki pystylaskijat kilpailevat samassa sarjassa. Laskijat saavat aikakertoimen sen mukaan, miten paljon heidän vammansa vaikuttaa laskemiseen. Kiiverillä on oikeassa kädessään Erbin pareesi eli synnynnäinen olkahermopudosvaurio. Hänen vammansa on lievimmästä päästä para-alppihiihdon pystylaskijoista.

– Melkein voisi sanoa, että mitä jyrkempi ja jäisempi tai ainakin hyvin haastavat olosuhteet, niin sitä paremmin sopii minulle. Prato Nevosossa se oli kyllä ihan jyrkkä, mutta ei mitenkään erityisen haastava. Toimi nähtävästi silti minulle tosi hyvin, Kiiveri totesi.

Kiiveri pitää yhtenä vahvuutenaan myös hyviä psyykkisiä ominaisuuksiaan. Hän on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut kilpailija. Kiiveri osallistui ensimmäisiin kansainvälisiin kisoihinsa jo vuonna 2012 ollessaan 12-vuotias.

– En lapsena edes tiennyt para-alppihiihdosta. Laskin kilpaa ihan normaalikisoissa, kunnes minulle ja isälleni tultiin kertomaan tällaisesta mahdollisuudesta. Para-alppihiihdossa ei kotimaassa kilpailutoimintaa ole, joten oli luontevaa lähteä jo nuorena ulkomaille kilpailemaan. Miesten pystylaskijoiden sarjassa kilpailijoita on maailmalla onneksi niin paljon, että pystytään järjestämään eri tason kisoja, joista voi sitten askel kerrallaan edetä kohti huippua, Kiiveri kertoi.

Kuviot muuttuvat ensi kaudeksi

Kiiveri ei enää muutamaan vuoteen ole osallistunut lainkaan vammattomien alppihiihtokilpailuihin, sillä kansainväliset para-alppikisat täyttävät kisakalenterin. Kiiveri on tällä hetkellä Suomen para-alppihiihtomaajoukkueen ainoa laskija. Valmentajana toimii slovenialainen Roman Roznan.

– Romanilla ei ole minun lisäkseni muita valmennettavia, joten hän pystyy olemaan tiiviisti tukenani. Hän kuitenkin asuu Sloveniassa, joten näemme leireillä ja kilpailuissa, Kiiveri sanoi.

Lappeenrantalainen Kiiveri kävi Kuusamon alppilukion, mitä hän pitää uransa kannalta erinomaisena ratkaisuna. Rukalla on ollut tarjolla olosuhteet, ammattimainen valmennus ja harjoittelukavereita. Valkolakki painetaan Kiiverin päähän keväällä neljän vuoden opintojen päätteeksi.

– Olen parhaillaan Oulussa, jossa piti alkaa valmennuskurssi yliopiston pääsykokeisiin, mutta se peruuntui koronavirusepidemian vuoksi. Päätavoitteena on päästä Helsinkiin Aalto-yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä. Helsingistä käsin operoiminen voisi olla tulevien vuosien osalta itselleni optimaalinen ratkaisu, mutta kaikki riippuu paljolti siitä, miten opiskelupaikan suhteen käy. Mielelläni jatkaisin myös yhteistyötä Romanin kanssa.

Kiiveri oli jo vuoden 2018 PyeongChangin talviparalympialaisissa pujottelussa neljäntenä. Seuraavat talviparalympialaiset järjestetään Pekingissä maaliskuussa 2022.

– Ensi kaudella on MM-kilpailut, joista haetaan tietysti myös menestystä, mutta pitkällä tähtäimellä Pekingin kisat ja nimenomaan mitalin voittaminen sieltä on ykköstavoitteeni, Kiiveri linjasi.

Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea