Vammaisurheilijoiden testaamisen kehittämispäivä summasi alan nykytilaa Suomessa

Käsipyöräilijä Teppo Polvi mattotestissä

Vammaisurheilijoiden testaamisen kehittämispäivä 8. lokakuuta keräsi etäyhteyksien päähän noin sata valmennuksen, testaamisen ja paraurheilun asiantuntijaa. Webinaarin kansainvälinen vieras oli paraurheilun testaamisen yksi arvostetuimmista ja palkituimmista tutkijoista professori Vicky Tolfrey Iso-Britanniasta. Ääneen pääsivät myös ratakelaajat Toni Piispanen ja Leo-Pekka Tähti sekä triathlonisti Liisa Lilja.

Testaamisen lähtökohdat ja hyödyt paraurheilijalle ovat samat kuin vammattomilla urheilijoilla: testauksen perimmäinen syy on aina tuloksen maksimointi. Säännöllisen testauksen avulla urheilija pystyy seuraamaan omaa tilannetta ja kehitystä ja vertailemaan sitä muihin.Testaus tukee harjoittelua ja kisoihin valmistautumista sekä auttaa löytämään urheilijan vahvuuksia ja heikkouksia.

Itse testaamistilanteessa on otettava tiettyjä asioita huomioon, jotta testausolosuhteet ovat turvalliset paraurheilijalle ja testitilanne on mahdollisimman hyvin toistettavissa. Testauksen ammattilailaiset toivat webinaarissa esille, että parhaimmillaan testaustilanne on mahdollisimman lajinomainen.

– Näkövammaisten urheilijoiden testaamista pystyy tekemään lähes missä vain, kunhan ottaa tietyt turvallisuusasiat huomioon. Esimerkiksi mattotestissä maton reuna osoitetaan kirkkailla värilapuilla. Pyörätuolilla liikkuvien testaaminen vaatii esteettömiä testausolosuhteita, esimerkiksi tarpeeksi leveää testausmattoa, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) asiantuntija ja testaaja Tero Joutsen kuvailee.

Parasta webinaarin kotimaista antia oli Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkija Vesa Linnamon esitys kelkkahiihtäjien testaamisesta. Linnamo on ollut mukana tutkimassa eri luokissa kilpailevien kelkkahiihtäjien kilpailusuoritusta ja suorituksissa ilmeneviä eroja useissa eri kansainvälisissä kilpailuissa. Tutkimuksen päätavoitteena on kehittää hiihdon luokitteluprosessia tutkimukselliseen tietoon perustuen.

Liisa Lilja: Testauksen merkitys korostuu paraurheilijoilla

KIHU:n uutuus on testimatto, jolla voidaan simuloida tietyn radan profiilia esimerkiksi pyöräilyssä. Käsipyöräilijät ja triathlonistit ovat päässeet testaamaan matolla esimerkiksi Tokion paralympialaisten aika-ajoreittiä.

– Minulla testaaminen on toiminut todella hyvin ja tulokset korreloivat hyvin kisasuoritukseen. Minusta testauksen merkitys korostuu paraurheilijoilla. Esimerkiksi jos vamma vaikuttaa voiman tuottoon ja se pienikin voima menee väärään suuntaan, vaikutus on paljon suurempi. Siinä on minusta merkittävin ero vammaisten ja vammattomien urheilijoiden välillä testauksessa, triathlonisti Liisa Lilja kuvailee.

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti on pitkän uransa aikana nähnyt lähes kaksikymmentä vuotta suomalaista paraurheilijan testaushistoriaakin.

– Minua on testattu 2000-luvun alusta asti. Alkuun testattiin erityisesti voimaa ja nopeutta. Nuorena urheilijana oli hyvä seurata omaa kehittymistä. Jossain vaiheessa tuli suvantovaihe ilman testejä ja nyt viimeisten vuosien aikana on menty taas eteenpäin. Olennaista on, että testejä voidaan räätälöidä tarpeen mukaan. Viimeisen vuoden aikana olen esimerkiksi pähkäillyt kahden tuolin välillä ja olemme päässeet testaamaan enemmän välineominaisuuksia. Olen saanut testien perusteella vastauksia ja varmistusta harjoitteluun ja oikean välineen valintaan, Tähti summaa.

Liikuntatieteellisen Seuran, Paralympiakomitean, Huippu-urheiluyksikön ja Liikuntakeskus Pajulahden järjestämä webinaari oli ensimmäinen näin laajasti vammaisurheilijoiden testaamista käsittelevä seminaari. Aihetta on aikaisemmin käsitelty pienimuotoisina demonstraatioina soveltavan liikunnan koulutustilaisuuksien yhteydessä. Paralympiakomitean tutkimuspäällikkö Aija Saari painottaa, että valmentajien, testaajien ja tutkijoiden säännöllistä vuoropuhelua ja kehittymisintoa tarvitaan, jotta Suomi pysyy mukana kansainvälisessä kehityksessä.

-Pieni maa ei pärjää kansainvälisillä kilpakentillä, ellei osata hyödyntää kansainvälistä tutkimustietoa ja tehdä asioita paremmin kuin muut, Saari kiteyttää.

KIHU:n tuottamalla videolla pureudutaan paraurheilijoiden testaamiseen ja sen hyötyihin.

Kuva: KIHU