Junior Games -historiikki: Luokkatoverit kannustivat 8-vuotiasta Amandaa Tampereella

Amanda Kotaja luokkatovereineen Tampereen nuorisokisoissa syksyllä 2003 (kuva: SIU:n arkisto)

Vuoden 2020 Junior Games -syyskisoja ei valitettavasti koronaviruspandemian vuoksi pystytty fyysisenä tapahtumana järjestämään, mutta videoin toteutettu Etä-JG toteutui. Ensi vuoden Junior Games -kisoja odotellessa voi tutustua uunituoreeseen Junior Games -historiikkiin (sähköinen versio historiikista on luettavissa tästä). Tässä alla yksi kisahistorian hienoista tarinoista:

Yksi Junior Games -historian hienommista tempauksista nähtiin syyskisoissa 2003 Tampereella, kun vampulalaisen Sallilan koulun koko toinen luokka saapui kisoihin kannustamaan luokan oppilasta Amanda Kotajaa. Näin kertoi SIU Sportti -lehti:

”Yksi ensikertalaisista oli 8-vuotias Amanda Kotaja, joka säteili ensimmäisissä nuorisokisoissaan Vampulan Urheilijoilta lainatussa verryttelypuvussa.

– Amandan opettaja Outi Kontio keksi, että koko Amandan luokka voisi tulla kannustamaan Amandaa. Mahtava juttu! Amanda on pienellä kahden tuhannen asukkaan paikkakunnalla niin yksin erilainen, että hän ei ole koskaan päässyt kisaamaan vertaistensa kesken, kertoi Amandan äiti Tuuli Kotaja.

Outi Kontio, joka on edelleen töissä Sallilan koululla, muistaa hyvin tuon syksyisen päivän Tampereen Pirkkahallissa. Kokonaan itselleen hän ei kuitenkaan halua kunniaa ideasta ottaa.

– Luokassa oli lisäkseni tuolloin koulunkäynninohjaaja Anitta Hänninen, ja yhdessä Amandan kanssa he olivat hyvä kaksikko. Meille molemmille Anittan kanssa oli selvää, että jos vain kuljetusrahoitus järjestyy, niin ilman muuta lähdetään Amandaa kannustamaan. Onneksi järjestyi, meillä kaikilla oli hieno päivä Pirkkahallissa, Kontio muistelee.

– Amanda oli jo silloin iloinen, sisukas ja fiksu pikkukoululainen. Amandan lisäksi yhteistyö hänen perheensä kanssa sujui hienosti, kiitos vanhempien kannustavan roolin. Erityisesti pidimme koko perheessä hienona piirteenä sitä, että Amandalle ei haluttu minkäänlaista erityisasemaa tai helpotuksia, vaan hän oli yksi oppilas muiden joukossa, Kontio sanoo.

Amandasta on sittemmin tullut ratakelauksen moninkertainen maailmanmestari ja ehtipä hänellä jonkin aikaa olla hallussaan 100 metrin ratakelauksen maailmanennätyskin. Nykyään Helsingissä asuva vampulalainen muistaa Tampereen kisareissun hyvin.

– Olin tosi iloinen ja ylpeä, että koko luokka oli kannustamassa juuri minua. Kisoissa oli paljon kokonaisia erityiskouluja ja -luokkia kilpailemassa, mutta minä olin koko kouluni ainoa oppilas, jolla oli liikuntavamma ja sitä kautta ainoa lapsi meidän koulusta, joka sai osallistua kilpailuihin. Oli hienoa, että silti saimme koko luokka osallistua yhdessä tapahtumaan ja kokea sen yhdessä, Amanda toteaa.

Kuva: SIU:n arkisto

Ladattavat tiedostot