Vammaiset vaikuttajiksi -koulutusohjelma sai loistavan alun

Hankkeen logossa kolme hahmoa pyöreässä muodossa.

”Ei mitään meistä ilman meitä” on vammaisliikkeessä tutuksi tullut motto. Tämä on myös olennainen kulmakivi Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeessa ja -koulutusohjelmassa. Paralympiakomitea haluaa kannustaa ja tukea urheilukenttää avaamaan ovia kaikille liikkujille, mutta myös kaikille vaikuttajille, päätöksentekijöille, vapaaehtoisille ja työntekijöille.

Kaksivuotisen hankkeen aikana järjestetään kaksi koulutusohjelmaa henkilöille, joilla on intoa päästä vaikuttamisen paikoille urheiluun tai muualle yhteiskuntaan. Ensimmäiseen koulutusohjelmaan valittiin hakemusten perusteella 15 henkilöä ja se pääsi vauhtiin toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Koulutusviikonloppu järjestettiin verkossa, mutta se ei ollut esteenä aktiivisen porukan verkostoitumiselle ja ohjelman innostuneelle alulle.

– Jo koulutusta suunnitellessamme tiesimme Piian kanssa olevamme merkittävien asioiden äärellä. Oli kuitenkin meillekin yllätys, miten idearikasta ja innokasta porukkaa meillä linjoilla olikaan - valmiina muuttamaan urheilumaailmaa yhdenvertaisempaan suuntaan! Viikonlopun aikana kerrytimme tietoa mm. lainsäädännöstä, urheilun toimijakentästä ja vaikuttamisesta, mutta itselle jäi sellainen fiilis, että tärkeä anti oli osallistujien välisellä vuorovaikutuksella ja ryhmäytymisellä! En malta odottaa, että pääsemme tapaamaan tämän porukan ihan naamatusten, hankkeen toinen veturi Reeta Lindeman riemuitsee.

Hankkeen aikana järjestetään tilaisuuksia erityisesti liikunnan ja urheilun parissa työskenteleville henkilöille. Tilaisuuksissa käsitellään laajasti yhdenvertaisuutta liikunta- ja urheilukulttuurissa ja mukana puhumassa on asiantuntijoita, roolimalleja sekä paikallisia vaikuttajia. Seuraava avoin webinaari järjestetään keskiviikkona 19.5. klo 12.00-13.00 ja teemana on "Rajoittaako vamma - vai ratkaisujen puute? Vammaiset urheilun eri tehtävissä" - lisätiedot ja osallistumislinkki webinaariin löytyvät täältä.

Vammaiset vaikuttajiksi -koulutusohjelman osallistujat

  • Jari Härkälä
    ”Olen entinen ammattijääkiekkoilija/valmentaja. Haluan edistää yhdenvertaisuutta kaikilla rintamilla ja siksi halusin mukaan koulutukseen. Toimin tällä hetkellä parajääkiekkovalmentajana ja koulutukselta odotan eniten järjestökenttään sekä muihin tuleviin vaikuttajiin tutustumista.”

  • Antti Vierelä
    ”Olen urheileva miehenalku Rovaniemeltä. Lajini ovat kelkka-alppihiihto ja Suomeen perustamani uudempi laji istumawakeboard (sitwake). Olen ollut paraurheilija nyt jo kymmenen vuoden ajan. Lähdin koulutukseen mukaan, koska koen että tämä auttaisi tuomaan sitwakea ja erilaisuutta enemmän näkyville, niin Suomessa kuin maailmalla.”

  • Heli Romu
    ”Olen entinen aktiiviurheilija kolmessa eri lajeissa (yleisurheilu, salibandy ja jääkiekko). Pelasin yli 20 vuotta "kuulevien" SM-tasolla. Olen toiminut pitkään SKUL:n luottamustoimissa. Haluan tutustua paremmin vammaisurheilun maailmaan, oppia lisää ja saada kuurojen urheilu näkyville.”

  • Aino Tapola
    ”Kilpailen parapöytätenniksessä luokassa 1, joka on kaikista vaikeimmin vammaisten luokka ja tavoittelen paikkaa Tokion paralympialaisiin. Hain koulutukseen, sillä haluan tuoda lisää näkyvyyttä ja arvostusta paraurheilulle, varsinkin vaikeavammaisille. Haluan yhdenvertaista kohtelua vammaisille ja vammattomille urheilijoille lajista ja luokasta riippumatta.”

  • Riikka Niemi
    ”Olen reilu nelikymppinen parayleisurheilija. Tavoiteeni on saada paraurheilijoiden näkyvyyttä ja hyväksyntää tasavertaiseksi vammattomien urheilijoiden kanssa. Haluan lisätä tietoisuutta yhteiskunnassa paraurheilun ja liikunnan tärkeydestä ja sen vaikutuksista.”

  • Inka-Johanna Kolhinoja
    ”Olen Special Olympics -urheilija ja lajini ovat ratsastus, tennis ja uinti. Olen myös instagramissa ja myös Fbeessä paljon seuraajia plus tuon sitä Haluan tuoda esille, että aikuisenakin pystyy urheilemaan. Olen ollut pitkään adhd-järjestöissä luottamustoimissa sekä muussa yhdistystoiminnassa.”

  • Felix Adje
    ”Pelaan pyörätuolikoripalloa. Vammauduin 3 vuotta sitten."

  • Esa Peltonen
    ”Hakeuduin koulutukseen sen takia että voin vaikuttaa urheilijoiden tasa-arvoon ja yhteenkuuluvuuteen. Odotan koulutukselta uusia ideoita sekä neuvoja miten voi vaikuttaa. Odotan myös mentorointia innolla.”

  • Meri-Maari Mäkinen
    ”Olen ammattiurheilija ja aika kuluu vahvasti urheilun parissa. Urheilu-uraa on jo takana kaksikymmentä vuotta, joten paljon on jo tullut nähtyä ja koettua urheilun parissa. Tulevaisuudessa haluaisin päästä hyödyntämään kerryttämääni tietotaitoa edistääkseni vammaisurheilun asemaa Suomessa.”

  • Julia Fonsen
    ”Hain koulutukseen koska haluan päästä vaikuttamaan urheilijoiden asioihin, se on todella lähellä sydäntä. Odotan tältä koulutukselta yhteisiä keskusteluja ja että pääsee jakamaan ajatuksia muiden ihmisten kanssa.”

  • Kai Kaartinen
    ”Olen Helsingin Urheilusukeltajien puheenjohtaja ja kouluttaja. Haluan edistää laajasti yhdenvertaisuutta, siitä yhtenä esimerkkinä on, että kesällä 2021 Suomen merimuseon leirille osallistuu enimmäistä kertaa myös pyörätuolilla liikkuvia henkilöitä.”

  • Sini Lähde 
    ”Harrastan jousiammuntaa ja olen ammatiltani hevostenhoitaja. Hain koulutusohjelmaan, koska halusin kokeilla uutta. Mielenkiinnolla odotan tulevaa.”

  • Susanna Halme
    Susanna pelaa maalipalloa naisten maajoukkueessa ja toimii erilaisissa luottamustehtävissä. Susanna opiskelee Helsingin yliopistossa.

  • Matti Sairanen
    Matti on monipuolinen urheilija ja on edustanut Suomea talviparalympialaisissa lajinaan lumilautailu. Lisäksi Sairanen on saavuttanut parataekwondossa arvokisamitaleja.