Voisitko sinä olla tuleva maalipallon tähtipelaaja? Näin voit aloittaa harrastamisen

Suomen miesten maalipallojoukkue pelaamassa Ríon paralympialaisissa

Tokion paralympialaisissa ei tällä kertaa nähty suomalaista maalipallojoukkuetta kilpailemassa kärkisijoista. Kyseessä olivat ensimmäiset kisat sitten vuoden 1976 Toronton kesäparalympialaisten, joissa Suomen niin miesten kuin naistenkaan maalipallojoukkue ei ollut mukana.

Maalipallo on Suomessa perinteinen menestyslaji. Miesten joukkue on voittanut paralympiakultaa vuosina 1996 sekä 2012 ja naiset vuonna 1992. Laji on suunnattu näkövammaisille urheilijoille, ja sitä pelataan Suomessa niin SM-tasolla kuin 1-divisioonassakin. Nuorille järjestetään vuosittain omia kisatapahtumia sekä lajileirejä. 

Kansainväliselle tasolle yltäessä taas maalipalloa on mahdollista päästä pelaamaan paralympialaisten lisäksi lajin omissa Euroopan- ja Maailmanmestaruuskisoissa sekä erilaisissa turnauksissa. Kansainvälisellä tasolla naisille ja miehille on omat joukkueensa, ja jokaisella pelaajalla on oltava silmälääkärin tekemä näkövammaluokittelu.

Suomen SM-tasolla ja 1-divisioonassa pelataan sekajoukkueissa, ja sarjoissa saa pelata myös vammaton urheilija. Tasavertaisen kilpailun takaamiseksi sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla kaikkien pelaajien silmät on peitetty teipeillä ja tummennetuilla laseilla niin, että pelaaja ei näe mitään.

Lajiin voit tutustua tarkemmin esimerkiksi Yle Areenasta löytyvien Tokion paralympialaisten selostettujen miesten ja naisten finaaliotteluiden avulla!

Jos innostut kokeilemaan lajia itse, voit etsiä Löydä oma seura -palvelusta kotipaikkaasi lähinnä olevan urheiluseuran tai yhdistyksen, jossa maalipalloa voi harrastaa.

Löydä oma seura

Lue lisää maalipallosta

SOLIAlta löytyy monen paralympialajin välineistöä

 

Kuvassa Suomen miesten maalipallojoukkue pelaamassa Liettuaa vastaan Río de Janeiron paralympialaisissa 2016. Kuvaaja: Harri Kapustamäki.