Peking 2022: Monitoimimies Sairanen laskee paralympialaisissa toisessa kotimaassaan

Matti Sairanen ja hänen eri lajinsa Pohjoisen tähdet -taustalla

Lumilautailija Matti Sairaselle Pekingin talviparalympialaisten kutsuminen kotikisoiksi ei ole kovin kaukana totuudesta. Sairanen, 37, on asunut ison osan elämästään Pekingissä.

– Tosin me lumilautailijat kisaamme Zhangjiakoussa, joka on melko kaukana Pekingistä, joten ehkä nämä ovat kotikisat minulle enemmän nimellisesti, turkulaissyntyinen ja nykyään Espoossa asuva Sairanen toteaa.

– Olen asunut Pekingissä kolmeen otteeseen. Ensin ihan vaahtosammuttimen kokoisena. Muutimme Suomeen, kun olin viisivuotias. Sitten uudestaan 8-vuotiaasta eteenpäin siihen asti, kun olin juuri aloittanut lukion. Ja vielä kolmannen kerran sen jälkeen, kun olin valmistunut Suomessa yliopistosta, lähdin Pekingiin opiskelemaan ja sen jälkeen jäin sinne töihin. Muutin takaisin Suomeen vuonna 2014, kertaa Sairanen, jonka alun perin Kiinaan vei isän työ.

Sairanen vammautui nuorena miehenä moottoripyöräonnettomuudessa Loimaalla. Vasen käsi amputoitiin kyynärpäästä alaspäin ja Sairasella on osittainen halvaus selkärangassa. Hän lumilautailee yläraajavammaluokassa SB-UL, jossa joutuu vammansa myötä hieman antamaan tasoitusta lievempivammaisille laskijoille.

– Se on asia, josta on niin helppo valittaa, mutta minä en halua siihen osallistua. Tämä on urheilua, ei tämän kuulu olla reilua, hän naurahtaa.

Sairanen löysi lumilautailun pariin sen jälkeen, kun oli palannut viimeisimmältä Pekingin jaksoltaan Suomeen viime vuosikymmenen puolivälissä.

– Aiempi tausta lumilautailusta oli sellaista turistina laskemista lomareissuilla, mutta vuonna 2016 tapasin Mossen (Matti Suur-Hamarin) ja hänen valmentajansa Mikko Wendelinin. He kertoivat minulle paralumilautailusta ja siitä sitten lähdettiin, Sairanen toteaa.

Suur-Hamari oli ensimmäinen suomalainen lumilautailija paralympialaisissa Sotshissa 2014. Pyeongchangissa 2018 hän sai seurakseen Sairasen, joka sijoittui lumilautacrossissa 17:nneksi ja banked slalomissa 20:nneksi. Pekingin kisoissa Sairasen tavoitteena on ainakin parantaa noita sijoituksia.

– Viime paralympialaisissa en ollut tyytyväinen yhteenkään laskuuni, joten nyt haluan pystyä olemaan tyytyväinen, Sairanen linjaa.

Taekwondoa ja esineen hallintaa

Lumilautailu on Sairaselle toinen laji, jossa hän kilpailee kansainvälisellä tasolla. Taekwondon harrastamisen hän oli aloittanut ennen vammautumistaan asuessaan perheineen Filippiineillä toisen Pekingin reissun jälkeen.

Vammautuminen aiheutti harrastuksessa tauon, mutta lajin pariin paluun jälkeen Sairasella olikin mahdollisuuksia lähteä tavoittelemaan kilpaurheilijan uraa parataekwondon puolella. Sairanen on parataekwondon nelinkertainen MM-mitalisti vuosilta 2010–2014.

Viime vuosikymmenen puolivälissä taekwondo valittiin mukaan kesäparalympialaisten lajiohjelmaan, mikä tiesi samalla lajin kansainvälisen tason koventumista kohinalla. Ensimmäistä kertaa taekwondo oli paralympialaisissa mukana Tokiossa 2021, mutta Sairanen ei selviytynyt karsintaturnauksesta itse kisoihin.

Pekingin paralympialaisten jälkeen Sairanen alkaa keskittyä taas enemmän ”kesälajiinsa” taekwondoon, jossa ohjelmassa on tänä vuonna EM-kilpailut. Sairanen on toiminut myös taekwondovalmentajana ja sparrausvastuksena vammattomille ottelijoille.

– Oma tavoitteeni on lähteä Pariisiin 2024 sekä sparrikaveriksi olympialaisiin että ottelijaksi paralympialaisiin, Sairanen linjaa.

Eikä lumilautailussa ja taekwondossa vielä kaikki; Sairanen harrastaa skeittausta – sitä kautta siirtymä lumilautailuunkin on tapahtunut – sekä veitsen ja tomahawkin heittoa ja nunchakuilla taiteilua. Veitsenheitossa hän on kilpaillutkin.

– Esineen kontrollointi kiehtoo minua, ja siitä veitsenheitossakin on kyse. Miten kosketat siihen ja saat sen lentämään oikeassa kulmassa, jotta se töksähtää kiinni maaliin. Kutsun sitä zen-lajiksi, se vaatii rauhoittumista ja keskittymistä, Sairanen sanoo.

Sairanen opettaa omia lajejaan lumilautailua ja taekwondoa sekä myös sirkus- ja parkourkouluissa. Hän on monessa mukana, mutta seuraavan reilun viikon ajan Sairanen keskittyy lumilautailuun. Lumilautacrossin karsinta on sunnuntaina 6.3. ja finaali maanantaina 7.3. Banked slalom -kisa on ohjelmassa lauantaina 12.3.

URHEILIJAESITTELY: Matti Sairanen

  • 37-v, Espoo, syntynyt Turussa
  • Yläraajavammaluokka SB-UL
  • Aiemmat paralympialaiset
    • 2018: lumilautacrossissa 17., banked slalomissa 20.
  • Nelinkertainen MM-mitalisti parataekwondossa vuosina 2010–2014
  • Ohjelma Pekingissä
    • Sunnuntai 6.3. – lumilautacrossin karsinta
    • Maanantai 7.3. – lumilautacrossin finaalit
    • Perjantai 11.3. – banked slalom
  • Sosiaalinen media:
    • Facebook: MattiSairanard 

EDELLISET ARVOKISAT

2022, MM-kilpailut, Lillehammer, Norja

  • Lumilautacrossi, SB-UL: 1) Maxime Montaggioni, Ranska, 2) James Barnes-Miller, Iso-Britannia, 3) Mikhail Slinkin, Venäjän paralympiakomitea, 4) Masataka Oiwane, Japani. Matti Sairanen oli koronakaranteenissa, eikä voinut osallistua.
  • Banked slalom (parikilpailu), SB-UL: 1) Maxime Montaggioni, Ranska, 2) Jacopo Luchini, Italia, 3) James Barnes-Miller, Iso-Britannia, 4) Masataka Oiwane, Japani,… 16) Matti Sairanen, Suomi

2019, MM-kilpailut, Pyhä, Suomi

  • Lumilautacrossi, SB-UL: 1) Maxime Montaggioni, Ranska, 2) Simon Patmore, Australia, 3) Sean Pollard, Australia, 4) Jacopo Luchini, Italia,… 12) Matti Sairanen, Suomi.
  • Banked slalom, SB-UL: 1) Maxime Montaggioni, Ranska 50,05, 2) Patrick Mayrhofer, Itävalta 51,43, 3) Jacopo Luchini, Italia 51,84. Matti Sairanen, Suomi hylättiin.

2018, Paralympialaiset, Pyeongchang, Etelä-Korea

  • Lumilautacrossi, SB-UL: 1) Simon Patmore, Australia, 2) Manuel Pozzerle, Italia, 3) Mike Minor, USA, 4) Jacopo Luchini, Italia,… 17) Matti Sairanen, Suomi.
  • Banked slalom, SB-UL: 1) Mike Minor, USA 50,77, 2) Patrick Mayrhofer, Itävalta 51,36, 3) Simon Patmore, Australia 51,99,… 20) Matti Sairanen, Suomi 1.02,45.

 

Aiemmat urheilijaesittelyt: Matti Suur-Hamari, Inkki Inola, Maiju Laurila, Tomi TaskinenSanteri Kiiveri

Suomen joukkue Pekingin talviparalympialaisiin löytyy täältä

Suomalaisurheilijoiden aikataulu Pekingin talviparalympialaisissa löytyy täältä