Peking 2022: Opashiihtäjä Arttu Kaario joutuu jäämään sivuun paralympialaisista – Jari Huhta tuuraa Inkki Inolan oppaana

Inkki Inola (vas.) ja Jari Huhta Suomen joukkueen huoltokopissa.

Suomen paralympiajoukkueeseen kuuluvan näkövammaisen hiihtäjän Inkki Inolan opashiihtäjä Arttu Kaario joutuu jäämään sivuun Pekingin talviparalympialaisista terveyssyiden vuoksi. Kaario ei ole matkustanut Suomesta Pekingiin. 

Inolan opashiihtäjänä paralympialaisissa toimii suksihuoltajan ja -testaajan roolissa kisoihin alun perin lähtenyt Jari Huhta, 30.

– Terveysasiat ovat sellaisia, jotka menevät aina etusijalle eikä tälle asialle nyt mitään mahda. Asiaa on turha jäädä liikaa harmittelemaan. Sanoinkin puhelimessa Artulle, että onneksi emme kuitenkaan ole vielä kolmikymppisiä, vaan meillä on vielä monet kisat edessämme, Inola, 23, sanoo. Kaario on 21-vuotias.

Inola kuuluu heikkonäköisten hiihtäjien luokkaan B3. Siinä missä sokeat, eli B1-luokan hiihtäjät tarvitsevat oppaan joka tilanteessa, pystyy Inola kotimaan kisoissa hiihtämään tutuissa maastoissa ilmankin. Paralympialaisissa ilman opasta hiihtämällä antaisi kuitenkin liikaa tasoitusta kilpakumppaneille, etenkin kun kisapaikkana on tuulinen Zhangjiakou.

Suksihuoltaja Huhta ei onneksi ole ihan eilisen teeren miehiä. Hän on hiihtänyt nuorten MM-kisoissa vuonna 2011 yhdessä mm. Iivo Niskasen ja Perttu Hyvärisen kanssa ja ollut aikuisten B-maajoukkueen ringissä. Aikuisten SM-kilpailuissa Huhta on yltänyt parhaimmillaan seitsemänneksi Jämin perinteisen kympillä vuonna 2013.

Huhdan aktiivinen kilpaura päättyi vuoteen 2016, joten aivan arvokisatikissä hän ei uuteen rooliinsa hyppää.

– Olen harjoitellut kyllä säännöllisesti ja kestävyysurheilu on minulle elämäntapa. Kilpailuun tähtäävästä harjoittelusta on kuitenkin aikaa, joten maanantaina katsotaan, mihin aikanaan tehdyt pohjat riittävät, hollolalaislähtöinen, nykyään Kempeleessä asuva Huhta toteaa.

Maanantaina 7.3. on Pekingin paralympialaisissa ohjelmassa Inolan avausmatka ja samalla päämatka, 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisa. Myös Huhdalle perinteinen oli aktiiviuralla vahvempi hiihtotapa, joten sikäli tilanne on hyvä.

Opashiihtäjän ei tarvitse hiihtää näkövammaisen hiihtäjän edessä koko matkaa, ja suomalaiskaksikko onkin jo suunnitellut reitille kohtia, joissa Huhta voi hieman oikaista ja Inola hiihtää osan matkasta yksinään. Kovilla vastatuuliosuuksilla Huhdalla täytyy riittää paukkuja antaa Inolalle peesiapua.

– Uskon kyllä, että pystyn homman klaaraamaan. Opashiihdosta minulla ei ollut ennen tänne tuloa oikeastaan mitään käryä, joten kävin kyselemässä jurylta, että mitä opas saa ja ei saa tehdä. Lisäksi olen soitellut aiemmissa kisoissa oppaana toimineen Marko Törmäsen kanssa, Huhta sanoo.

Ennen avausmatkaansa Inola toimii perjantaisissa avajaisissa Suomen joukkueen lipunkantajana yhdessä alppihiihtäjä Maiju Laurilan kanssa. Suomen joukkueen kisasuoritukset avaa lauantaiaamuna alppihiihtäjä Santeri Kiiveri liikuntavammaisten pystylaskijoiden syöksylaskussa.

Suomen joukkueen kisasivut löytyvät täältä.