Kansainvälisiltä paraurheilujärjestöiltä lisää päätöksiä venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita koskien

IBSA:n, Special Olympicsin, World Boccian, IWAS:n ja WWR:n logot.

Myös kansainvälinen näkövammaisten urheilun kattojärjestö IBSA on päättänyt sulkea venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ulos kaikesta organisoimastaan kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Special Olympics -maailmanjärjestö jättää talvimaailmankisat järjestämättä Venäjän Kazanissa.

Kansainvälinen näkövammaisten urheilun kattojärjestö IBSA on liittynyt niiden urheilujärjestöjen joukkoon, jotka sulkevat venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kilpailutoiminnastaan Venäjän Ukrainassa jatkaman hyökkäyssodan seurauksena.

IBSA:n puheenjohtaja Sandro Di Girolamo kuvaa päätöstä vaikeaksi ja kivulliseksi, koska päätöksen myötä kansainvälisen tilanteen suhteen viattomat urheilijat joutuvat väistämättä siitä kärsimään.

- Samaan aikaan meidän on kuitenkin toimittava poliittisina ja strategisina suunnannäyttäjinä, ja haluamme osoittaa tukemme ukrainalaisille ja tuomita kaikki väkivallan ja sodan muodot. Luonnollisesti toivomme, että pääsemme harkitsemaan päätöstä uudelleen heti kun tilanne sen sallii, Di Girolamo kertoo tiedotteessa.

Lue IBSA:n lausunto (englanniksi) täällä

Special Olympics -talvimaailmankisoja ei järjestetä Venäjällä

Aiemmin myös kansainvälinen Special Olympics -maailmanjärjestö päätti jättää tammikuulle 2023 suunnitellut talvimaailmankisat Venäjän Kazanissa kokonaan järjestämättä.

Lausunnossaan maailmanjärjestö kertoo, ettei pystyisi takaamaan toimivia kisoja tai urheilijoiden ja Special Olympics -yhteisön turvallisuutta Kazanissa, ja olevansa järkyttynyt tilanteesta, jonka ukrainalaiset urheilijat ja yhteisö tällä hetkellä joutuvat kohtaamaan.

- Kehitysvammaiset henkilöt kärsivät suhteettomasti, epäreilusti ja traagisesti tässä sodassa, aivan kuten ovat kärsineet myös [korona-]pandemian aikana. Liitämme äänemme siihen miljoonien joukkoon, jotka ympäri maailman vaativat rauhaa ja väkivaltaisuuksien välitöntä lopettamista, maailmanjärjestön lausunnossa todetaan.

Lue Special Olympics -maailmanjäjestön lausunto kokonaisuudessaan (englanniksi) täällä

Jo ennen kansainvälistä päätöstä Suomessa Special Olympics -toiminnasta vastaava Suomen Paralympiakomitea veti Kazanin talvimaailmankisoihin valitun joukkueensa pois kilpailuista.

Paraurheilun kansainväliset organisaatiot nyt laajasti urheilumaailman yleisellä linjalla Venäjän ja Valko-Venäjän suhteen

Juuri ennen 4.–13.3. kilpailtuja Pekingin talviparalympialaisia Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC taipui jäsenistönsä painostuksesta sulkemaan Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat paralympialaisista. Suomi vaati kisojen alla muiden Pohjoismaisten paralympiakomiteoiden kanssa IPC:ltä muutosta alkuperäiseen päätökseensä antaa kyseisten maiden urheilijoiden kilpailla Pekingissä.

Paralympialaisten avajaispuheessaan IPC:n puheenjohtaja Andrew Parsons puhuikin jo voimakkaasti Venäjän sotatoimia vastaan:

– Tämän vuosisadan tulee olla dialogin ja diplomatian vuosisata, ei sodan ja vihan, Parsons sanoi.

Maaliskuun aikana lisäksi International Wheelchair & Amputee Sports Federation IWAS, kansainvälinen pyörätuolirugbyliitto World Wheelchair Rugby WWR sekä kansainvälinen boccialiitto World Boccia ovat päättäneet sulkea venäläiset – ja valkovenäläiset, jos Valko-Venäjä kuuluu heidän jäsenistöönsä – urheilijat kilpailutoiminnastaan toistaiseksi.

 

Lue lisää:

Pekingin talviparalympialaiset on avattu – ”Dialogia ja diplomatiaa, ei sotaa ja vihaa”

Jäsenmaat saivat IPC:n pään kääntymään: venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät saa kilpailla Pekingissä

Suomen joukkue vetäytyy Special Olympics -talvimaailmankisoista Venäjän Kazanissa 2023