Jännitys säilyi viimeiseen peliin – Kiekko-Nikkarit voitti parajääkiekon ensimmäisen Suomen mestaruuden

Kiekko-Nikkareiden Suomen mestarit

Riihimäen Kiekko-Nikkarit voitti historian ensimmäisen parajääkiekon Suomen mestaruuden. Mestaruus varmistui kauden viimeisessä ottelussa, jossa Kiekko-Nikkarit voitti Kiimingin Kiekko-Pojat 3–0.

Ennen Oulussa lauantaina pelattua kauden päätösturnausta sarjakärjessä oli Turun Palloseura kolmen pisteen erolla Kiekko-Nikkareihin. TPS oli kuitenkin pelannut jo kaikki kauden yhdeksän peliään, kun Kiekko-Nikkareilla oli Oulussa jäljellä vielä pelit Jyväskylän SISU Paraicehockeyta ja Kiimingin Kiekko-Poikia vastaan.

Ensimmäisessä ottelussa SISU yllätti Kiekko-Nikkarit 3–1-lukemin, joten mestaruuden varmistuminen jäi viimeiseen peliin Kiekko-Nikkareiden ja KKP:n välillä. Ouluun oli saapunut kuusi TPS:n pelaajaakin siltä varalta, että mestaruuskannu tulisi vietäväksi Aurajoen varrelle.

Kiekko-Nikkarit kuitenkin peittosi neljänneksi sarjassa jääneen KKP:n 3–0 ja pääsi juhlimaan lajin ensimmäistä Suomen mestaruutta. Maalinteossa ratkaisupelissä onnistuivat Esko Laine, Seppo Joensuu ja Markku Hirvelä. Joensuu voitti pistepörssin tehoin 11+6.

Parajääkiekkoliiga on sekasarja, jossa saavat pelata miehet ja naiset. Esko Laineen 1–0-voittomaaliin ratkaisupelissä syötön tarjoili Kiekko-Nikkareiden Annika Öhberg

– Pysyi jännitys loppuun asti. Kyllä se harmitti hävitä ensimmäinen peli SISUlle, mutta KKP-pelissä ei tuntunut lopulta olevan huolen häivää. Mestaruus tuli maalieron turvin tällä kertaa, mutta tuli kuitenkin, totesi Kiekko-Nikkareiden Markku Hirvelä.

Jyväskylän SISU Paraicehockey voitti Oulun turnauksen molemmat pelinsä ja varmisti pronssimitalit. SISUlta puuttui päätösturnauksesta pari pelaajaa koronan vuoksi, mutta jyväskyläläiset olivat saaneet vahvistukseksi 17-vuotiaan tukholmalaisen Marcus Lopezin, joka rohmusi tehot 2+3. SISUn omista nuorista Aaron Hänninen (2+1) oli tehokas.

Mitalisijat ratkesivat vasta viimeisessä turnauksessa, joten lajin avauskautta voi pitää onnistuneena.

– Tasainen sarja, se oli kiva. Kun on tasaväkisiä otteluita, niin saadaan lajia vietyä eteenpäin, Hirvelä sanoi.

Vaikka Suomi on jääkiekkomaa, ei parajääkiekko eli entiseltä nimeltään kelkkajääkiekko pitkään meinannut saada täällä tuulta siipiensä alle. Viime vuodet on kuitenkin ollut nousukiitoa, mistä kertovat uusi liiga ja maajoukkueen nousu MM-kilpailujen C-sarjasta B-sarjaan.

– Laji on lähtenyt nyt hyvin etenemään. On maajoukkueleirityksiä, aloittelevien pelaajien leirejä ja seurajoukkueissa mahdollisuudet harrastaa kilpailullisesti tai halutessaan vähemmän vakavasti. Meillä Riihimäelläkin Kiekko-Nikkarit pitää meistä hyvää huolta, pari kertaa viikossa on treenimahdollisuus ja vielä hyviin kellonaikoihin, Hirvelä kiittelee.

Ensimmäinen liigakausi mentiin neljän joukkueen voimin ja sama porukka tulee mitä todennäköisemmin jatkamaan myös ensi kaudella. Pelaajia lajin pariin tulee tasaisesti lisää ja parin vuoden päästä voidaan saada Tampereen seudulta uusi joukkue parajääkiekkoliigaan.

Liigakausi jatkuu Oulussa vielä sunnuntaina All Star -otteluilla. Oulun Baari Areenalla pelataan kokeneempien pelaajien All Star Pro -ottelu klo 12.15 alkaen ja tulokkaiden All Star Rookie -ottelu klo 14.10.

Parajääkiekkoliiga 2021–2022, 5. osaturnaus, Oulu 9.4.2022

Ottelut

Kiimingin Kiekko-Pojat–SISU Paraicehockey 0–3 (0–1, 0–2)

Jäähyt: KKP 2 min, SISU 2 min

SISU Paraicehockey–Kiekko-Nikkarit 3–1 (2–1, 1–0)

1. erä

• 07.05 0–1 Juhamatti Himanen (Seppo Joensuu)
  • 10.24 1–1 Aaron Hänninen (Marcus Lopez, Tomi Rovio)
  • 10.44 2–1 Juha Rautiainen (Lopez)

2. erä

• 23.02 3–1 Eemi Rovio (Lopez)

Torjunnat: Jarkko Tervakangas SISU 6+1=7, Markus Kettunen 5+3=8

Jäähyt: SISU 0 min, Kiekko-Nikkarit 2 min

Kiekko-Nikkarit–Kiimingin Kiekko-Pojat 3–0 (1–0, 2–0)

1. erä

• 03.43 1–0 Esko Laine (Annika Öhberg)

2. erä

• 21.27 2–0 Seppo Joensuu (Markku Hirvelä, Juhamatti Himanen)

4. Kiimingin Kiekko-Pojat, Oulu 9 1 0 8 4–21 3

Suomen mestarit 2021–2022, Riihimäen Kiekko-Nikkarit: Markus Kettunen (mv), Markku Hirvelä, Roni Kinnunen, Juhamatti Himanen, Timo Karko, Esko Laine, Annika Öhberg, Seppo Joensuu, Aki Alestalo