Pajulahden EPYG-kisoihin valmistautuva Eemi Utriainen löysi maalipallosta lajin, jossa voi kokea olevansa hyvä

Eemi Utriainen

Näkövammaisten joukkuepallopeli maalipallo on yksi kahdeksasta lajista Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa 27.6.–4.7. käytävissä nuorten paraurheilijoiden European Para Youth Games -kisoissa. Ensimmäistä kertaa EPYG-kisojen vuosikymmenen mittaisessa historiassa maalipalloturnauksessa on mukana myös Suomen joukkue.

EPYG-turnauksessa, joka on samalla maalipalloilun alle 19-vuotiaiden EM-turnaus, pelataan miesten ja naisten sarjat. Suomessa nuoria maalipalloilijoita on kuitenkin sen verran vähän, että isäntämaa osallistuu EPYG-turnauksen miesten sarjaan sekajoukkueella, jossa pelaavat järvenpääläinen Eemi Utriainen, helsinkiläinen Paavo Tulisalo, kouvolalainen Panu Räty, tamperelainen Jasmin Mikkola ja espoolainen Aino Jaakkola.

Suomella on turnauksen selvästi nuorin joukkue. Jasmin Mikkola on syntynyt vuonna 2003 ja pelannut jo aikuisten arvokilpailuissakin, mutta neljä muuta pelaajaa ovat syntyneet vuosina 2006 ja 2007. Arvokasta kokemusta kansainvälisistä peleistä on Suomen nuorille takuulla luvassa. Miesten sarjassa vastaan tulevat Tanska, Iso-Britannia, Espanja ja Israel.

– Peli tulee varmasti olemaan tasoltaan kovempaa kuin mihin olen tottunut, mutta se on vain hyvä, saa ainakin tuntumaa kansainvälisestä vauhdista, toteaa 15-vuotias Eemi Utriainen.

Keväällä päättynyt kotimaan sarjakausi oli Utriaiselle ensimmäinen kokonainen pelikausi. Vantaalaisessa Aisti Inclusionissa avointa SM-sarjaa pelaava järvenpääläinen sai kesäkuun alussa järjestetyssä Maalipallogaalassa kauden kehittyneimmän pelaajan Ben Kathro Trophyn.

– Palkinto tuli vähän yllätyksenä, mutta kyllä minusta tuntuu, että olen kehittynyt vuoden aikana paljon. Maalipalloa pelataan silmät peitettyinä kuuloaistin varassa, joten keskittyminen on isossa roolissa. Koen, että siinä olen saanut erityisesti skarpattua. Myös peruskuntoni on kohentunut paljon, Utriainen pohtii.

Maalipallon pariin Utriainen löysi 11-vuotiaana, kun näkövammaisten lasten kesäleirillä oli mahdollisuus tutustua lajiin miesten maajoukkuepelaajan Miika Honkasen ohjauksessa.

– Kokeilin lajia ja sain tietää mahdollisuudesta harrastaa sitä säännöllisesti Vantaalla. Menin sinne enkä ole onnistunut pääsemään pois, Utriainen naurahtaa.

– Silloin oli jo ehtinyt koulussa tottua siihen, ettei ikinä pysy perässä, kun pelasi eri lajeja näkevien kanssa. Sitten löytyikin maalipallosta laji, jossa pärjäsi ja jossa pystyy kehittymään aina vain paremmaksi. Vielä kun se on joukkuelaji ja ympärillä on hyvä porukka, Utriainen toteaa kehaisten seuransa Aistin ryhmähenkeä.

Utriainen kuuluu toista vuotta Suomen Paralympiakomitean koordinoimaan nuorten paralympiaryhmään, eli Tulevaisuuden tähtiin. Ryhmään kuuluu eri paralajien nuoria lupauksia. He kokoontuvat neljä kertaa vuodessa Pajulahteen leireilemään ja saamaan oppia urheilijaksi kasvamiseen.

Suomen 23-urheilijan EPYG-joukkueessa on kahdeksan Tulevaisuuden tähdissä mukana olevaa urheilijaa: Eemi Utriainen (maalipallo), Jasmin Mikkola (maalipallo), Aaro Mäkelä (pöytätennis), Henri Kössö (pyörätuolikoripallo/yleisurheilu), Santeri Karvo (pyörätuolikoripallo/yleisurheilu), Sini Paukkeri (pyörätuolikoripallo), Ronja Weckström (uinti) ja Daniela Sohlman (uinti). Ryhmään nimetään urheilijat aina vuodeksi kerrallaan.

 

EEMI UTRIAINEN

  • Syntynyt: 2006
  • Kotikaupunki: Järvenpää
  • Seura: Aisti Inclusion
  • Luokka: Menee kansainväliseen luokitukseen ensimmäistä kertaa Pajulahdessa ennen EPYG-kisojen alkua. Suomen maalipallojoukkueesta vain Jasmin Mikkolalla on kansainvälinen luokitus entuudestaan.
  • Eemi Utriainen esitteli maalipalloa Yle Galaxin Mun laji -sarjassa

SUOMEN JOUKKUE EPYG-KISOIHIN LÖYTYY TÄÄLTÄ

Kuva: Jasmin Koskinen