EPYG 2022: Santeri Karvo valmentajineen houkutteli Henri Kössön heittämään myös keihästä – Nuorilla on tärkeä rooli Suomen pyörätuolikoripallojoukkueessa

Santeri Karvo estämässä vastustavaa pelaajaa koripallokentällä, Henri Kössö kuljettamassa palloa koripallokentällä, molemmat Tapiolan Hongan vihreässä pelipaidassa.

Henri Kössö ja Santeri Karvo pelaavat yhdessä pyörätuolikoripallon SM-sarjaa Tapiolan Hongassa, ja molemmat nähdään taas Suomen joukkueessa nyt alkavissa European Para Youth Games -kisoissa. Tänä vuonna yleisurheilijana tunnetun Karvon tiimi on houkutellut myös Kössön mukaansa keihäänheittopaikalle, mutta koripallopelit eurooppalaisia vastaan ovat molemmille nuorille tärkeitä.

9-vuotiaasta asti pyörätuolikoripalloa pelanneella Henri Kössöllä on selvät suunnitelmat: viime syksynä aloitettu lukio loppuun normaalisti kolmessa vuodessa ja sitten ulkomaille – luultavasti Yhdysvaltoihin – missä pääsee jatko-opiskelujen ohella laajentamaan mahdollisuuksia edetä koripallouralla.

- Niin pitkälle mennään kuin pelissä pärjätään, hän muotoilee.

Kansainvälistä peliä maistelemaan Kössö pääsi jo kolme vuotta sitten European Para Youth Games -kisoissa. Nyt toista kertaa EPYG-joukkueeseen kuuluvalle nuorelle onkin painunut mieleen hieno hetki tuolloisesta pyörätuolikoripalloturnauksesta ja ottelusta ylivoimaista Ranskan U23-maajoukkuetta vastaan.

- Silloin mukana olleen Ranskan joukkueen kaltaista peliä ei varmaankaan hetkeen tulla EPYG:issä näkemään, he pistivät aivan 6–0 pataan jokaista vastaan tullutta joukkuetta. Mutta kun me pelasimme Ranskaa vastaan, heitin jossain tilanteessa korin, ja koko Ranskan joukkue – pelaajat kentällä ja kentän laidalla sekä valmentajat – alkoivat taputtaa. Se oli mielenkiintoista, ja liittyi ehkä siihen, että taisin olla vasta 13-vuotiaana koko turnauksen nuorin pelaaja.

Nyt 16-vuotiaana Kössö on jälleen nuorin EPYG:in pyörätuolikoripallojoukkueessa, ja sikäli harvinaisuus, ettei nuoria lahjakkaita pyörätuolikoripalloilijoita riitä Suomessa jonoksi asti.

- Yleensä olen nuorin pelaaja kentällä, missä joukkueessa sitten pelaankin. EPYG:issä onkin mielenkiintoista, kun ainakin Portugalin joukkueessa vastaan näyttää tulevan myös muutama 15-vuotias, eli kerrankin en ole ihan kaikista nuorin, hän naurahtaa.

27.6. starttaavalla European Para Youth Games eli EPYG-kisaviikolla pelaa Suomen joukkueen vahvistuksena myös muutama 13–23 -vuotiaille suunnatuissa kisoissa yli-ikäinen pelaaja, minkä vuoksi joukkue ei turnauksessa tule sijoittumaan. Kisoista saatava kansainvälinen pelikokemus on nuorille pelaajille kuitenkin hyvin arvokasta, ja sitä se on myös Kössölle ja hänen kolme vuotta vanhemmalle pelitoverilleen Santeri Karvolle.

- Kansainvälisen kokemuksen merkitys on todella suuri, ja kansainväliset kisat ovat aina tärkeässä roolissa matkalla seuraaviin tavoitteisiin. Varsinkin koripallon puolella kansainvälisten otteluiden merkitys korostuu. Muiden urheilijoiden kanssa vietetty aika on kirsikkana kakun päällä omalla kohdalla, kuvailee Karvo, joka pelaa Kössön kanssa EPYG-joukkueen lisäksi myös SM-sarjaa Tapiolan Hongassa.

Tämänvuotinen Suomen joukkue koostuu pitkälti Kössön ja Karvon tavoin Tapiolan Hongasta nousevista pelaajista, joita edustavat niin ikään vuoden 2019 EPYG-joukkueesta kentälle palaavat Sini Paukkeri ja Aku Kylänpää. Myös joukkueen päävalmentaja Mina Mojtahedi valmentaa seuratasolla Hongassa.

- Tuttujen pelaajien kanssa on aina mukava pelata, ja tutun valmentajan alaisuudessa treenaaminen antaa ainakin itselle tietynlaista mielenrauhaa siitä, että treenataan oikeita asioita ja varmasti kehitytään. Mutta mielestäni hyvän pelaajan tunnistaa siitä, että hän pystyy pelaamaan kenen kanssa vaan ja suoriutumaan omalla huipputasollaan riippumatta siitä, onko kentällä omat seurajoukkuekaverit vai ei, kommentoi Karvo.

Edellisessä EPYG-turnauksessa viidenneksi Suomen joukkueen kanssa sijoittuneet Kössö ja Karvo kuvaavat tämänvuotisen joukkueen yhteishenkeä hyväksi, ja kaikilla olevan yhteinen tahtotila napsia ensimmäisiä eurooppalaisia päänahkoja viikonlopun otteluissa.  Uudet pelaajat ovat heidän mielestään päässeet hyvin mukaan joukkueeseen kevään valmentavien joukkueleirien aikana. 

Lajilleen omistautunut Henri Kössö pääsikin äskettäin meritoitumaan myös pelaajarekrytoinnissa, kun löysi EPYG-joukkueeseen lajin parissa uuden tulokkaan, 18-vuotiaan kalajokelaisen Nuutti Keski-Korven.

- Olin Apuvälinemessujen yhteydessä isännöimässä Liikuntamaa-kokeilutapahtuman korispistettä, ja bongasin Nuutin, joka on vammautunut vasta reilu vuosi sitten. Katselin hänen hyvännäköistä touhuamistaan, ja selvisi, että hän oli käynyt jo muutamia kertoja kokeilemassa pelaamista Oulussa. Otin yhteystiedot ylös ja laitoin valmentajalle viestiä, Kössö kertoo.

Itse Kössö lähtee EPYG:iin luottavaisin mielin, ja kokee kehittyneensä matkan varrella paljon pelaajana.

- Katsoin juuri videomateriaalia peleistäni vuoden 2019 EPYG:issä, ja kyllä kolme vuotta nuorempi on aika paljon tässä suhteessa. Kun silloin ei vielä ollut paljoa pelikokemusta ja olin ensimmäistä kertaa kansainvälisissä kisoissa, siitä on ehtinyt nyt edistyä huomattavasti.  

Vauhdikas joukkuelaji ja tekninen yksilölaji tukevat toistensa harjoittelua

Vaikka Henri Kössö toteuttaa tavoitteellisesti tulevaisuuden suunnitelmiaan, ei se estä häntä esimerkiksi tekemästä urheilun ja opiskelun ohella töitä, tai kokeilemasta säännöllisesti uusia sivulajeja, kuten talvella hiihtoa ja kesällä sulkapalloa.

Viimeisimpänä uudeksi lajiksi tuli puolisen vuotta sitten keihäänheitto, kun Kössön työmoraali oli ehtinyt tehdä vaikutuksen myös Karvoon, ja tämän valmentaja Markku Niinimäki näki vilauksen Kössön heittotaidoista Paralympiakomitean Tulevaisuuden tähdet -ryhmän leirillä.

- Make näki kun kokeilin keihästä leirillä, ja sanoi, että tämä näyttää hyvältä, tuleppa mukaan. Aloin sitten hänen ja Santerin kanssa treenata.

Päälajinaan juuri keihästä heittävä Karvo toteaa urheilussa paljon olevan kiinni harjoittelumotivaatiosta.

- Olen nähnyt miten Henri treenaa koripalloa, ja siitä tuli idea kysyä häntä mukaan heittämään.

EPYG:issä Kössön tarkoituksena on testata heittokättä lisää kilpailuolosuhteissa, sillä takana on vasta debyyttikisa kesäkuun alussa Espoon Motonet GP:ssä. Siellä Kössö heitti 34-luokassa Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Tuomas Mannin perässä ennätyksekseen 14,41.

- Jos 15 metriä saisi rikki jo EPYG:issä tai muuten tämän kesän aikana, olisi se hienoa – ei se ole kuin reilut 50 senttiä pidemmälle. Vähintään samaan, kuin mitä nyt on suorittanut, pitää EPYG:issäkin pystyä, pohtii Kössö tavoitettaan.

Siinä missä keihäänheitto on kuitenkin vielä sivulaji Kössölle, tavoittelee Santeri Karvo siinä ikä- ja vammaluokkansa kärkisijoja EPYG:issä. EPYG-mitaleita hän sai kaulaansa jo ensimmäisistä kisoistaan vuonna 2017 Italian Liguriassa, missä sijoittui ensimmäiseksi alle 18-vuotiaiden 57-luokan keihäänheitossa ja toiseksi kuulantyönnössä.

Vaikka terveyshuolet meinasivat välissä pistää kapuloita rattaisiin vajaan kahdeksan vuoden ikäisenä Espoon Tapioiden soveltavassa yleisurheilukoulussa aloittaneen heittäjän uralla, on hän sittemmin palannut täydessä kisakunnossa kehiin.

- Lähden hakemaan tasaista suoritusta EPYG:in keihäskilpailusta. Jos kisassa ennätys tulee heitettyä, niin se on suuri plussa, Karvo ennakoi.

Kaksi EPYG-lajia ovat hänen kohdallaan menneet toisinpäin kuin Kössöllä – koripallo tuli yleisurheilun oheen kuusi vuotta sitten, kun valmentaja Niinimäki ehdotti sitä aerobiseksi treeniksi, ja Karvo tykästyi lajiin vauhtiin ja taktiseen puoleen. Useammassa lajissa kilpaileminen EPYG-kisaviikonlopun tiukka-aikatauluisten kolmen päivän aikana tuottaa kuitenkin urheilijoille omat haasteensa.

- Oman luokkani keihäänheittokisa ei onneksi ilmeisesti osu pahasti keskelle koripallopeliä, kovin hevillä en olisi korisjoukkuetta jättänyt, pohtii Kössö, joka Karvon kanssa muodostaa joukkueensa pisimmän kaksikon.

Karvo taas etenee oman päälajinsa ehdoilla:

- Urheilijana joutuu joskus tekemään ikäviä päätöksiä aikataulujen takia, mutta tähän tilanteeseen olen tietoisesti päätynyt. Onneksi kisojen aikataulut näyttävät nyt suotuisilta molempien lajien näkökulmasta. Koripallojoukkueen muut pelaajat myös tietävät tilanteeni, ja jos joutuisinkin jonkin ottelun skippaamaan keihäskisan takia, luotan täysin, että he pärjäävät.

Nyt kolmatta kertaa EPYG-joukkueessa edustava Karvo kertoo, että siinä missä jännitys oli ensimmäisellä Italian kisareissulla katossa, oli toisella kertaa hienoa päästä pelaamaan ja heittämään kotiyleisön edessä Pajulahdessa 2019. Samanlaisista kotikisatunnelmista niin Karvo kuin Kössökin pääsevät taas nauttimaan joukkuetovereidensa kanssa, kun EPYG-kilpailuohjelma perjantaina 1.7. alkaa toistamiseen Pajulahden Liikuntakeskuksessa.

 

HENRI KÖSSÖ

  • Syntynyt: 2005
  • Kotikaupunki: Espoo
  • Seura: Tapiolan Honka (koripallo), Pakilan Veto (yleisurheilu)
  • Lajit EPYG-kisoissa: pyörätuolikoripallo, keihäänheitto

SANTERI KARVO

  • Syntynyt: 2003
  • Kotikaupunki: Espoo
  • Seura: Espoon Tapiot (yleisurheilu), Tapiolan Honka (koripallo)
  • Lajit EPYG-kisoissa: keihäänheitto, pyörätuolikoripallo

Suomen EPYG 2022 -pyörätuolikoripallojoukkue kokonaisuudessaan:

  • Henri Kössö, Espoo, s. 2005
  • Santeri Karvo, Espoo, s. 2003
  • Sini Paukkeri, Espoo, s. 2001
  • Jesse Anttila, Tuulos, s. 2000
  • Aku Kylänpää, Espoo, s. 2000
  • Nuutti Keski-Korpi, Kalajoki, s. 2004
  • Topias Tyni, Hyvinkää, s. 1995*
  • Joni Laine, Tampere, s. 1994*

*Erityisluvalla pelaava yli-ikäinen pelaaja

Kuvat: Harri Vallila

Tutustu koko Suomen EPYG 2022 -joukkueeseen

Lue lisää pyörätuolikoripallosta lajina

Haastattelu- ja kuvapyynnöt: