Pöytätennisässä Averjanov ja keihäsmies Tissari Suomen edustajat kehitysvammaisten EM-kisoissa Puolassa

Timo Averjanov ja Jani Tissari

Vantaalainen pöytätenniksenpelaaja Timo Averjanov ja hankasalmelainen yleisurheilija Jani Tissari edustavat Suomea kehitysvammaisten urheilun VIRTUS-järjestön Euroopan mestaruuskilpailuissa Puolan Krakovassa 16.–24. heinäkuuta.

Averjanovin pöytätennisturnaus käynnistyy maanantaina 18.7. Tissarin päälaji keihäänheitto on ohjelmassa viimeisenä kisapäivänä lauantaina 23.7. Sivulajissaan kiekonheitossa hän kilpailee perjantaina 22.7.

Kokenut Tissari, 40, voitti viime vuosikymmenen aikana kuusi arvokilpailumitalia – kolme hopeaa ja kolme pronssia – kehitysvammaisten urheilijoiden VIRTUS-järjestön (silloinen INAS) kilpailuista. Edellinen mitali on pronssi maailmankisoista Australiasta vuodelta 2019. Viime kesän MM-kilpailuista, jotka käytiin tämän vuoden EM-kilpailujen tapaan Puolassa, Tissarin tuliaisina oli kuudes sija.

– Olin ajatellut jo lopettaa kansainvälisen urani, kun tuntui etteivät paikat enää kestä, mutta nyt olen saanut pudotettua painoa kolmisenkymmentä kiloa alaspäin viime vuoden 115 kilosta noin 85:een. Nyt tuntuu, että voin jatkaa vielä ensi vuoden maailmankisoihin Ranskaan asti, Tissari kertoo.

Tissari on kiinnittänyt enemmän huomiota ruokavalioonsa ja rehkinyt kuntosalilla, mutta suurin syy painonpudotukseen on ollut uusvanhan harrastuksen aloittaminen.

– Minua pyydettiin mukaan Hankasalmen Hangan 5-divisioonan salibandyjoukkueeseen. En ollut koskenut kymmeneen vuoteen mailaan, mutta lähdin mukaan. Se on tuonut ison muutoksen, hän kertoo.

Tissarin kauden kärkitulos keihäässä on Hankasalmella 13. kesäkuuta heitetty 40,45. Hänen nimissään oleva kehitysvammaisten F20-luokan Suomen ennätys 47,23 syntyi Pihtiputaalla 12 vuoden takaa.

Timo Averjanovin pöytätenniskausi on ollut menestyksekäs, mutta Krakovan EM-kilpailuissa haaste tulee olemaan tähän saakka kovin. Edellisissä EM-kilpailuissaan kesällä 2018 vantaalainen jäi alkulohkoon hävittyään kaikki ottelunsa.

Toukokuussa Averjanov osallistui kahteen Special Olympics -järjestön kilpailuun. Maltalla hän saavutti hopeaa ja Tanskassa voitti turnauksen puhtaalla pelillä.

Special Olympics on toinen suurista kehitysvammaisten urheilujärjestöistä. Siinä missä VIRTUS on huippu-urheilupainotteisempi ja sen kautta urheilijat voivat yltää aina paralympialaisiin saakka on Special Olympicsissa painotus enemmän kaikkien kehitysvammaisten urheilijoiden yhtäläisissä mahdollisuuksissa kilpailla ja tavoitella mitaleita.

Averjanov oli lisäksi heinäkuun alussa Pajulahdessa järjestetyissä European Para Youth Games -kilpailuissa mukana yli-ikäisenä ja kilpailun ulkopuolisena pelaajana. Hän voitti Pajulahdessa molemmat ottelunsa.

– Tiedossa on, että Puolan kisa tulee olemaan aiempia kovatasoisempi kilpailu, mutta kulunut kausi on osoittanut, että Timon peli on mennyt suuresti eteenpäin ja hän on valmis kohtaamaan kovempiakin pelureita, sanoo Averjanovia vantaalaisessa TIP-70-seurassa valmentava Samuli Soine.

– Jännitystä on vähän, koska viimeksi osallistuin tällaisiin kilpailuihin neljä vuotta sitten Pariisissa. Odotan tapaamista vanhojen ystävien kanssa ja mahdollisuutta testata nykyistä tasoani. On myös ilo tutustua uusiin pelaajiin ja mielenkiintoista matkustaa vanhaan Krakovan kaupunkiin yhdessä Janin (Tissari) ja Jukan (yleisurheiluvalmentaja Jukka Lahti) kanssa, Averjanov toteaa.