Paralympiakomitea osoittaa tukensa ukrainalaisille paraurheilijoille ja haastaa mukaan

Suomen Paralympiakomitean ja Olympiakomitean työntekijöitä ukrainalaisten paralympiaurheilijoiden keskellä ryhmäkuvassa Kisakallion pääsisäänkäynnin edessä.

Suomen Paralympiakomitea on tehnyt 500 euron lahjoituksen ukrainalaisten paraurheilijoiden tueksi Ukrainan Paralympiaurheilun Tuki ry:n kautta. Haastamme nyt urheilun lajiliitot ja kaikki muut mukaan tukemaan!

Venäjän hyökkäys Ukrainaan koskettaa syvästi meitä kaikkia. Myös liikunnan ja urheilun kentällä kannetaan valtavaa huolta ukrainalaisten tulevaisuudesta. Erittäin konkreettisesti sodan kauhun ovat saaneet kokea esimerkiksi Pekingin paralympialaisissa urheilleet ja menestyneet ukrainalaiset urheilijat ja heidän taustajoukkonsa perheineen.

Pienellä joukolla ukrainalaisia paralympiaurheilijoita ja heidän perheenjäseniään on ainutlaatuisen suomalaisen yhteistyön ansiosta turvalliset olosuhteet aloittaa selviytyminen valtavasta kriisistä, kun heidät saatiin evakoitua Suomeen, missä he ovat päässeet tilapäisen suojelun piiriin.

Tapahtumat saivat alkunsa Ukrainan Paralympiakomitean presidentin Valeriy Suskevitshin kerrottua mediassa jo ennen Pekingin  paralympialaisten loppua, että joukkueella ei ole sodan vuoksi kotia eikä taloudellisia edellytyksiä juuri mihinkään. Menestynyt joukkue oli tyhjän päällä.

Lisäksi urheilijoiden perheenjäsenet olivat vaarassa, useat heistä olivat vallatuilla alueilla eläen pelossa kellareissa, tilapäisissä suojissa vailla vettä ja lämpöä jatkuvan tulituksen alla. Slava Ukraini -yhdistys sai asiasta vihiä ukrainalaisen yksityishenkilön kautta.

- Lähdimme hoitamaan asiaa Suomen Olympiakomitean ja Paralympiakomitean, opetus- ja kulttuuriministeriön, Migrin ja Kisakallion urheiluopiston kanssa. Kymmenien ja kymmenien puheluiden ja Teams-palavereiden jälkeen toimintavalmis malli ukrainalaisten saapumiseen saatiin aikaan yhden viikonlopun aikana. Yhdistys on toiminut tässä koordinaattorina ukrainalaisten ja suomalaisten tahojen välillä sekä vastannut kokonaisvaltaisesti käytännön logistiikasta, yhdistyksen varapuheenjohtaja Pasi Sipilä kertoo.

Kisakallion urheiluopistolle Lohjalle saatiin majoitettua lähes neljäkymmentä ukrainalaista paralympiajoukkueen urheilijaa perheineen Helsingin maahanmuuttoviraston sijoittamana. Joukkoon kuuluu esimerkiksi uimari Anna Hontar, joka tilanteesta huolimatta voitti heinäkuussa upeasti S6-luokan naisten 50 metrin vapaauinnin MM-kultaa World Para Swimming Championships -kilpailuissa Madeiralla.

Halu auttaa ukrainalaisia paraurheilijoita selviämään arjesta toistaiseksi Suomessa ja jatkamaan samalla kilpauraansa on valtava, ja tarve avulle edelleen suuri. Koko ajan ilmaantuu uusia tarpeita niin Suomessa oleville kuin vielä valtavan hädän keskellä eläville paralympiaperheen jäsenille Ukrainassa.

Ukrainalaisia paraurheilijoita ja Suomen Paralympiakomitean ja Olympiakomitean työntekijöitä ryhmäkuvassa Kisakallion sisätiloissa.

Isoin kiitos alkuvaiheesta kuuluu Migrille ja opetus- ja kulttuuriministeriölle, jotka yhdessä päättivät sijoittaa nämä hyvinkin erityisiä tarpeita tarvitsevat paralympiaurheilijat kahden kuukauden väliaikaisella sijoituksella Lohjalle, Kisakallion urheiluopistoon. Opistolla paraurheilijoiden tarpeet ja vaatimukset tunnetaan erityisen hyvin.

- Kuitenkin me Kisakalliossa, kuten kaikki prosessissa mukana olleet toimijat, haluamme jatkossakin olla mukana huolehtimassa ukrainalaisten urheilijoiden ja tässä tapauksessa paralympiaurheiljoiden turvallisuudesta ja ennen kaikkea mahdollisuuksista päästä mukaan normaaliin elämään, kiteyttää Kisakallion urheiluopiston toimitusjohtaja Petri Tarkkanen.

Urheilijoiden tueksi on perustettu Ukrainan Paralympiaurheilun Tuki ry -yhdistys (PRH rekisterinumero on 3280050-4), joka on saanut Länsi-Uudenmaan Poliisilaitoksen myöntämän Pienkeräysluvan RA/2022/712.

Yhdistyksen kautta on jatkossa entistäkin paremmat mahdollisuudet auttaa koordinoidusti urheilijoita heidän kokonaisvaltaisissa tavoitteissaan ja taata, että apu menee juuri niille, kenelle se on tarkoitettu.

Paralympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio on koko pohjoismaisen paraperheen puolesta kiitollinen kaikille asiaan vaikuttaneille tahoille.

- Ennen Pekingin paralympialaisia Suomen Paralympiakomitea oli muiden pohjoismaiden kanssa vaikuttamassa siihen, että Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueet suljettiin pois kisoista. Kisojen aikana kävimme keskustelua siitä, miten voisimme yhdessä olla auttamassa Ukrainan joukkuetta. Jokainen meistä voi auttaa tällä hetkellä, tässä työssä mekin haluamme olla mukana. Jatkossa etsitään yhdessä keinot urheilijoille harjoitella ja rakentaa turvallista arkea, Sari Rautio toteaa.

Ukrainan Paralympiaurheilun Tuki ry - OSALLISTU JA AUTA

Ukrainalaisten paraurheilijoiden tueksi perustetun yhdistyksen päätavoitteena on auttaa sodan kriisissä olevia Ukrainan paralympiaperheen urheilijoita ja heidän läheisiään nyt ja jatkossa niin, että sodan trauman kokeneet saavat turvallisen asumisen ja mahdollisimman hyvät olosuhteet väliaikaiseen elämiseen Suomessa.

Sinulla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus tukea Ukrainan paralympiaperheen jäseniä ryhtymällä Ukrainan Paralympiaurheilun Tuki ry:n kannatusjäseneksi.

Yksityishenkilölle kannatusjäsenmaksu on 100€ vuodessa ja yritykselle tai yhteisölle 500€ vuodessa. Kannatusjäsenyys ei sido tai velvoita mihinkään, ja se on helpoin tapa toimittaa tukea suoraan ukrainalaisille paraurheilijoille.

Ryhdy kannatusjäseneksi lähettämällä sähköpostilla tietosi osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., ja Ukrainan Paralympiaurheilun Tuki ry lähettää maksuohjeet paluusähköpostissa.


Ukrainalaisten paraurheilijoiden tueksi perustetun Ukrainan Paralympiaurheilun Tuki ry:n päätavoitteena on auttaa sodan kriisissä olevia Ukrainan paralympiaperheen urheilijoita ja heidän läheisiään. Lue lisää yhdistyksestä

 

Lisätietoja: