Tänä päivänä 30 vuotta sitten: naisten maalipallomaajoukkue juhli historiallista paralympiakultaa

Naisten maalipallojoukkue nousee palkintopallille Barcelonassa 1992

Tasan 30 vuotta sitten, sunnuntaina 13. syyskuuta 1992 naisten maalipallomaajoukkue teki suomalaista joukkuepalloiluhistoriaa. Naisten maajoukkueesta tuli Barcelonan paralympialaisissa ensimmäinen suomalainen palloilujoukkue, joka voitti kultaa olympialaisissa tai paralympialaisissa. Sittemmin samaan ovat pystyneet miesten maalipallojoukkue (1996 ja 2012) ja miesten jääkiekkojoukkue (2022).

Naiset olivat hivuttautuneet kohti maailman kärkeä 90-luvun taitteessa. Vuoden 1990 MM-kilpailuissa Kanadassa joukkue voitti pronssia ja EM-kotikilpailuissa Lahdessa 1991 tuloksena oli hopeasija.

Naisten joukkueessa keskipelaajan jalostuminen maailman parhaaksi pelipaikallaan oli viimeinen silaus nousussa huipulle. Laidoilla pelanneet Tarja Pelkonen ja Maija Piiroinen huolehtivat omasta puolustustontistaan ja heittivät riittävän määrän maaleja. Lappeenrantalaislähtöinen keskipelaaja Kaisa Penttilä hoiti loput. Suomalaispelaajat tekivät Barcelonassa kahdeksan pelin aikana yhteensä 364 torjuntaa, joista Penttilä peräti 267. Maaleja Suomi päästi vain viisi.

– Minulla oli tosi tarkka kuulo ja pystyin keskittymään vain ja ainoastaan palloon. En itse asiassa tiennyt koskaan pelin kulusta mitään, eli ollaanko voitolla vai häviöllä. Mietin vain, että missä pallo on, milloin se tulee ja sitten torjunnan jälkeen jaoin sen jommallekummalle laitapelaajalle. Pelasin kuin sumussa, Penttilä sanoo.

– Puolustus oli meidän avaintekijä koko 90-luvun ajan. Voitimme paljon pelejä 1–0. Minun vahvuuteni oli, että pystyin pitämään hermot 0–0-tilanteessa. Lopulta aina joku meidän heittäjistä sitten teki sen maalin, hän jatkaa.

Naiset eivät päästäneet yhdessäkään Barcelonan ottelussa yhtä maalia enempää. Finaali Tanskaa vastaan meni jatkoajalle tilanteessa 1–1, mutta Suomi vei voiton lopulta selvin 4–1-lukemin. Varsinaisella peliajalla Suomen maalin heitti Maija Piiroinen ja jatkoajalla onnistuivat Piiroinen, Tarja Pelkonen ja Kaisa Penttilä. Kyseessä oli Suomen historian ensimmäinen joukkuelajin kultamitali kaikki lajit huomioiden ei pelkästään olympialaisissa ja paralympialaisissa vaan myös MM-tasolla.

– En usko, että sitä asiaa oli kukaan joukkueessa miettinyt etukäteen. Totta kai olimme kauhean iloisia ja ylpeitä, mutta vasta joskus myöhemmin joku nosti esiin, että hei, tämähän oli Suomen ensimmäinen joukkuekultamitali, valmentaja Eeva Sorkkila toteaa.

– Barcelonassa maalipallo oli yleisön suosiossa. Naisten loppuottelussa kaikki katsomaan tulleet eivät mahtuneet pelisaliin, Tarja Pelkonen muistelee.

Historian ensimmäisen paralympiakultajoukkueen muodostivat Tarja Pelkonen, Kaisa Penttilä, Maija Piiroinen, Merja Hanski, Iiris Keitel, valmentaja Eeva Sorkkila ja huoltaja Jarmo Lehtola.

Myös miesten maalipallojoukkue ylsi Barcelonassa finaaliin, mutta taipui Italialle niukasti maalein 1–2. Kyseessä oli kuitenkin miesten ensimmäinen paralympiamitali ja neljä vuotta myöhemmin Atlantassa miehet kirkastivat sen kullaksi.

Teksti on ote suomalaisen maalipalloilun 60-vuotishistoriikista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.