Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Boccia

Vammaluokat

Bocciassa kilpaillaan neljässä eri vammaluokassa, BC1-4. Vammaluokkien numerot kertovat vamman laadun eli mitä pienempi luku, sitä vaikeampi vamma. Kaikki urheilijat kilpailevat pyörätuolissa.

  • BC1: Vammaluokan BC1 urheilijoilla on koordinaatiovammoista johtuvia vaikeita toimintakykyrajoituksia jaloissa, käsissä sekä keskivartalossa. Urheilijat pystyvät tarttumaan sekä heittämään palloa, joten heidän ei tarvitse käyttää apuvälineitä pallon kentälle saamiseksi.
  • BC2: Vammaluokan BC2 urheilijoiden käsien ja kämmenien toimintakyky mahdollistaa pallon heittämisen ylä- ja alakautta sekä erilaisten tarttumisotteiden käyttämisen. Urheilijat pystyvät heittämään palloa, joten he eivät saa käyttää avustajaa.
  • BC3: Vammaluokan BC3 urheilijoilla käsien ja jalkojen toimintakyky on rajoittunut merkittävästi ja vartalonhallinta on heikkoa tai se puuttuu kokonaan. Urheilijat saavat käyttää apuvälineitä, esimerkiksi kourua, pallon kentälle saamiseksi. Heillä saa myös olla avustaja, jonka täytyy pelien aikana pysyä heittoruudun sisällä, olla selkä tuomareihin päin ja pitää silmät poispäin pelistä. Avustajat eivät myöskään saa puhua urheilijalla pelien aikana.
  • BC4: Kun vammaluokkien BC1, BC2 ja BC3 urheilijoilla vammat ovat aivoperäisiä niin vammaluokan BC4 urheilijoilla on muunlaisia vaikeita vammoja (esim. lihasrappeumaa, selkäydinvamma tai kaikkiin neljään raajaan vaikuttavia amputaatioita). Urheilijat pystyvät heittämään palloa, joten he eivät saa käyttää avustajaa.

Kilpailukelpoiset vammat

Heikentynyt lihasvoima, atoosi, heikentynyt passiivinen liikealue, hypertonia, raajan puutos, ataksia

Lisätietoa

Boccia: Boccian kohokohdat – Lontoo 2012 Paralympialaiset

Boccian viralliset luokittelusäännöt

IPC Boccia