Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Maalipallo

Vammaluokat

Maalipallo on näkövammaisten laji, jossa kilpailevilla urheilijoilla on eriasteisia näkövammoja. Urheilijat on luokiteltu B1, B2 tai B3 näkövammaluokkaan (sokea, vaikeasti heikkonäköinen tai heikkonäköinen). Tasavertaisen kilpailun takaamiseksi kaikkien pelaajien silmät on peitetty teipeillä ja tummennetuilla laseilla niin, että pelaaja ei näe mitään.

  • B1 = sokea, ei valon havaitsemista kummassakaan silmässä, eikä kykyä havaita kädenliikkeitä miltään suunnalta tai etäisyydeltä.
  • B2 = vaikeasti heikkonäköinen, joka pystyy erottamaan kädenliikkeet näöntarkkuudella 2/60 ja/tai näkökenttä on alle 5 astetta, pääsääntöisesti tarvitsee avustajaa liikkumiseen vieraissa paikoissa, tässä luokassa voi olla monia erilaisia näkökykyä rajoittavia tekijöitä.
  • B3 = heikkonäköinen, jonka näöntarkkuus on vähintään 2/60 ja enintään 6/60 ja/tai näkökenttä on yli 5 astetta, mutta alle 20 astetta, osa tarvitsee avustajaa liikkumiseen vieraissa paikoissa, tässä luokassa voi olla monia erilaisia näkökykyä rajoittavia tekijöitä.

Luokittelun tekee aina silmälääkäri ja kaikki luokitukset määräytyvät parhaan silmän ja parhaan korjauksen mukaan. Näkövammaiseksi paralympialaisissa voidaan luokitella urheilija, jolla on keskeinen puutos näkökentässä. Tyypillisiä näkövammoja ovat mm. putkinäkö ja näkökentässä olevat sumeat tai pimeät alueet. Usein myös kontrastien erottelukyky ja sopeutuminen valoon/hämärään ja näiden vaihteluihin on heikentynyt. Urheilija, jonka näkö voidaan korjata silmä- tai piilolinsseillä normaaliksi, ei voi päästä paralympialaisten luokittelujärjestelmään.

Kilpailukelpoiset vammat

Näkövamma

Lisätietoa

Maalipallo: Maalipallon kohokohdat – Lontoo 2012 Paralympialaiset

Maalipallon viralliset luokittelusäännöt

IPC Maalipallo