Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Pöytätennis

Vammaluokat

Pöytätenniksessä liikuntavammaiset urheilijat kilpailevat kymmenessä eri vammaluokassa (1-10) ja kehitysvammaiset urheilijat kilpailevat vammaluokassa 11. Vammaluokissa 1-5 urheilijat kilpailevat pyörätuolissa (pyörätuoliluokat) ja vammaluokissa 6-10 pystyasennossa (pystyluokat). Urheilijat luokitellaan toimintakyvyn perusteella, jossa huomioidaan pelaajan ulottuvuus, lihasvoima, liikerajoitukset, tasapaino sekä kyky pitää mailasta kiinni. Mitä pienempi luokka, sitä huonompi on urheilijan toimintakyky.

Pyörätuoliluokat: TT1, TT2, TT3, TT4, TT5

  • Pyörätuoliluokista TT1-2 ovat tetraplegikkojen (toimintarajoitteita sekä ylä- että alaraajoissa ja vartalon lihakset toimivat heikosti) ja vammaluokat TT3-5 paraplegikkojen (toimintarajoitteita vartalon ja/tai alaraajojen lihaksissa) luokkia.

Pystyluokat: TT6, TT7, TT8, TT9, TT10

  • Pystyluokkien TT6-10 urheilijoilla voi olla esimerkiksi ylä- tai alaraajan amputaatiota, CP-vamma tai lyhytkasvuisuutta.

Kehitysvammaisten luokka: TT11

  • Vammaluokan TT11 urheilijoilla on kehitysvamma. Urheilijoiden erilaiset kehitysvammat vaikuttavat monin eri tavoin urheilusuoritukseen.

Kilpailukelpoiset vammat

Heikentynyt lihasvoima, atetoosi, heikentynyt passiivinen liikealue, hypertonia, raajan puutos, ataksia, jalkojen pituusero, lyhytkasvuisuus, kehitysvamma

Lisätietoa

Pöytätennis: Pöytätenniksen kohokohdat – Lontoo 2012 Paralympialaiset

Pöytätenniksen viralliset luokittelusäännöt

IPC Pöytätennis