Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Pyörätuolirugby

Vammaluokat

Alun perin pyörätuolirugby kehiteltiin neliraajahalvaantuneille urheilijoille. Nykyään joukkueet sisältävät myös urheilijoita, joilla käsien ja jalkojen toimintakykyrajoitukset johtuvat jostain muusta vammasta. Tasavertaisen kilpailun takaamiseksi joukkueen kentällä olevien pelaajien yhteispistemäärä ei saa ylittää 8 pistettä (joukkueelle sallitaan ylimääräinen 0.5 pisteen ylitys jokaista kentällä olevaa naispelaajaa kohden).

Pyörätuolirugbyssä on seitsemän eri vammaluokkaa: 0.5, 1.0, 1.5, 2.0, 2.5, 3.0 ja 3.5. Vammaluokkien numerot kertovat vamman laadun eli mitä pienempi luku, sitä vaikeampi vamma.

Esimerkiksi luokassa 1.5 urheilijoilla on tyypillisesti epävakautta esimerkiksi ranteissa, mutta muuten käsien liikeradat ovat kohtalaiset. Urheilijalla saattaa myös olla epäsymmetriaa käsien toiminnassa, jolloin hän käsittelee palloa vain toisella kädellään. Sen sijaan luokassa 3.5 urheilijoilla on parempi käsien ja keskivartalon hallinta, jonka avulla he pääsevät liikkumaan kentällä nopeammin. Tähän luokkaan kuuluvat myös urheilijat, joilla on esimerkiksi molempien jalkojen amputaatio ja sormien puutoksia.

Kilpailukelpoiset vammat

Heikentynyt lihasvoima, atetoosi, heikentynyt passiivinen liikealue, hypertonia, raajan puutos, ataksia, jalkojen pituusero

Lisätietoa

Pyörätuolirugby: Pyörätuolirugbyn kohokohdat – Lontoo 2012 Paralympialaiset

Pyörätuolirugbyn viralliset luokittelusäännöt

IPC Pyörätuolirugby