Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Triathlon

Vammaluokat

Paratriathlonissa liikuntavammaiset urheilijat kilpailevat neljässä eri vammaluokassa, PT1-4. Viides vammaluokka PT5 on tarkoitettu näkövammaisille urheilijoille. Erilaisia vammoja omaavat urheilijat kilpailevat keskenään samassa vammaluokassa, sillä vammaluokat on jaettu vamman haitta-asteen perusteella eikä niinkään pelkkien vammatyyppien mukaan.

  • PT1 (pyörätuoliluokka): Vammaluokan PT1 urheilijat uivat, pyöräilevät käsipyörällä ja kilpailevat juoksu osuuden kilpapyörätuoleilla. Vammaluokkaan PT1 kuuluu monien eri vammatyyppien urheilijoita, joilla voi esimerkiksi olla heikentynyttä lihasvoimaa, liikealueiden puutoksia, raajojen puutoksia (esim. toisen tai molempien jalkojen amputaatio) sekä selkäydinvammoja (esim. ala- tai neliraajahalvaus).
  • PT2-4 (pystyluokat): Vammaluokkien PT2-4 urheilijat uivat, pyöräilevät normaalilla polkupyörällä (hyväksyttyjen muutosten kanssa tai ilman) sekä juoksevat hyväksytyn proteesin tai apuvälineiden kanssa tai ilman. Vammaluokkiin PT2-4 kuuluu urheilijoita, joiden toimintakyky on rajoittunut esimerkiksi heikentyneestä lihasvoimasta, liikealueiden puutoksista, raajojen puutoksista, hypertoniasta, ataksiasta tai atetoosista johtuen.
  • PT5 (näkövammaluokka): Vammaluokassa PT5 kilpailevat näkövammaiset urheilijat (sisältäen näkövammaluokat B1, B2 ja B3). Urheilijat kilpailevat samaa kansallisuutta ja sukupuolta olevan oppaan kanssa koko kilpailun ja suorittavat pyöräilyosuuden tandempyörällä.

Paratriathlon oli ensimmäistä kertaa mukana paralympialaisissa Rio de Janeirossa 2016.

Kilpailukelpoiset vammat

Heikentynyt lihasvoima, atetoosi, heikentynyt passiivinen liikealue, hypertonia, raajan puutos, ataksia, näkövamma

Lisätietoa

Paratriathlon: Paratriathlon promo 2012-2013

Paratriathlonin viralliset luokittelusäännöt

IPC Paratriathlon