Palaa lajin sivulle

Jääkiekon säännöt ja luokittelu

Säännöt

Parajääkiekon säännöt ovat lähes samat kuin jääkiekossa. Ottelut pelataan tavallisessa jääkiekkokaukalossa. Peliaika on 3 x 15 minuuttia. Yhdestä joukkueesta on kentällä yhtä aikaa kuusi pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Kenttäpelaajat ja maalivahti pelaavat peliä jokaiselle henkilökohtaisesti suunnitellussa kelkassa istuen. Kelkan istuimen alla on luistimen terät.

Pelaajilla on normaalit jääkiekkovarusteet. Jokaisella pelaajalla on kaksi mailaa, joiden toisessa päässä on lapa ja toisessa kelkan liikuttamiseen käytettävät piikit.

Maalivahdin varusteet eroavat kenttäpelaajan varusteista lähinnä ulkomuodon suhteen. Suojukset ovat maalivahdilla erilaisia ja suurempia kuin kenttäpelaajalla. Maalivahdin käsineet eroavat kenttäpelaajan käsineistä siten, että maalivahdilla on sekä mailakäsine että kiinniottokäsine. Maalivahdilla on yksi maila, jonka toisessa päässä on kelkan liikuttamiseen käytettävät piikit. Maalit ovat samankokoiset kuin jääkiekossa.

Proteesijääkiekon ja Special Hockeyn säännöt vastaavat jääkiekon sääntöjä

Parajääkiekon kansainväliset säännöt World Para Ice Hockeyn sivuilla

Lisätietoa Special Hockeyn säännöistä

Lisätietoa näkövammaisten jääkiekon sääntösovelluksista

Luokittelu

Parajääkiekossa on vain yksi vammaluokka. Urheilijoilla on oltava alavartalossa vamma, joka estää heitä kilpailemasta vammattomien jääkiekossa.

Parajääkiekossa voisivat kilpailla esimerkiksi urheilijat, joilla on amputaatioita molemmissa jaloissa, heikentynyt passiivinen liikealue (nilkka- tai polvinivelen kankeutta) tai yli 7 cm jalkojen pituusero. Joillakin urheilijoilla on puutoksia myös lihasvoimassa, esimerkiksi selkäydinvammasta johtuva alaraajahalvaus.

Tasavertaisen kilpailun takaamiseksi joukkueen jokaisen pelaajan täytyy täyttää kelkkajääkiekon minimivammakriteerit. Kotimaisissa peleissä ja turnauksissa hyväksytään vammattomat pelaajat mukaan joukkueisiin. Lisätietoa parajääkiekon luokittelusta(englanniksi).

Luokittelun tekee aina lääkäri tai fysioterapeutti, joka on saanut kansainvälisen parajääkiekkoluokittelijan koulutuksen.

Proteesijääkiekossa pelaajalla tulee olla lajin nimen mukaisesti proteesi yhdessä tai useammassa raajassa. Näkövammaisten jääkiekossa luokittelu tapahtuu IBSA:n kansainvälisten urheiluokitusten mukaisesti. Special Hockey soveltuu pystystä pelaamaan kykyeneville erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Lisätietoa Special Hockeyn soveltuvuudesta ja luokittelusta.

Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilösivulle pääset siirtymään tästä.