Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Edelliset paralympialaiset

Rio 2016

Osallistujat: 4328 urheilijaa
Maat: 159kpl + joukkue ilman kansallisuuksia
Suomen joukkue: 28 urheilijaa
Menestys: 1 kulta, 1 hopea, 1 pronssi
Mitalitaulukko: Suomi sijoittui maiden välisessä mitalitaulukossa 56:ksi.
Lajit: 22

Järjestyksessään 15. kesäparalympialaiset järjestettiin Brasilian Rio de Janeirossa 7-18.9.2016 ja ne olivat samalla ensimmäiset paralympialaiset Latinalaisessa Amerikassa. Suomi saavutti Rion paralympialaisista kolme mitalia, yhden kullan, yhden hopean ja yhden pronssin sekä 12 pistesijaa. Menestys mitalien valossa oli odotuksiin nähden pettymys huomioiden lisäksi se, että ainoastaan yksi laji pystyi mitalisuorituksiin, kun taas Lontoon kuusi mitalia saavutettiin neljän lajin toimesta. Urheilijoista yhdeksän ensikertalaista onnistuivat Riossa kokonaisuutena erinomaisesti tuoden yhden mitalin ja kolme pistesijaa. Suomen joukkueen ”Lesson in Voima” – teema näkyi Riossa monella tapaa, mutta etenkin urheilijoiden ja taustajoukkojen periksi antamattomalla asenteella.

 

Sotši 2014

Osallistujat: 547 urheilijaa
Maat: 45kpl
Suomen joukkue: 13 urheilijaa
Menestys: Ilkka Tuomiston hopeamitali
Mitalitaulukko: Suomi sijoittui maiden välisessä mitalitaulukossa 16.
Lajit (6 kpl): maastohiihto, ampumahiihto, alppihiihto, kelkkajääkiekko, pyörätuolicurling. Lumilautailu oli ensimmäistä kertaa mukana.

XI talviparalympialaiset järjestettiin 7-16.3.2014 Venäjällä Sotšissa. Suomen talviparalympiajoukkueessa oli 13 urheilijaa viidestä eri lajista. Yhteensä Suomen joukkueessa oli jäseniä 31. Ilkka Tuomisto sijoittui 20 kilometrin hiihdossa toiseksi ja oli Sotshin ainoa suomalaismitalisti.

 

Lontoo 2012

Osallistujat: 4237 urheilijaa
Maat: 164kpl
Suomen joukkue: 35 urheilijaa
Menestys: 6 mitalia ja 12 pistesijaa.
Mitalitaulukko: Suomi sijoittui maiden välisessä mitalitaulukossa sijalle 34.
Lajit: Ampumaurheilu, jousiammunta, judo, maalipallo, purjehdus, pöytätennis, ratsastus, pyöräily, uinti, yleisurheilu.

Lontoossa 29.8.-9.9.2012 järjestetyt Paralympialaiset olivat vammaishuippu-urheilun todellinen näytös. Kisat rikkoivat ennätykset, niin katsoja- kuin osallistujamäärissä, sekä medianäkyvyydessä. Lontoon paralympialaisten ilmapiiri oli ainutlaatuinen ja kisat näkyivät kotimaisissa medioissa entistä paremmin. Esimerkiksi muitakin kuin suomalaisten lajeja näytettiin TV:ssä. Suomen joukkueessa oli 17 ensikertalaista ja 18:llä oli kokemusta jo aiemmista kisoista. Urheilijat tarjosivat hienoja suorituksia ja kokonaistulos oli erittäin hyvä. Suomi saavutti kilpailuista kuusi mitalia, jonka lisäksi joukkueelle kertyi 12 pistesijaa, joista puolet oli neljänsiä sijoja. Suomen lippua avajaisissa kantoi Leo-Pekka Tähti ja päättäjäisissä Jere Forsberg.

 

Vancouver 2010

Osallistujat: 502 urheilijaa
Maat: 44kpl
Suomen joukkue: 5 urheilijaa, 2 opashiihtäjää
Menestys: 2 mitalia (Maija Löytynojan ampumahiihtohopea, Ilkka Tuomiston sprinttipronssi)
Mitalitaulukko: Suomi sijoittui maiden välisessä mitalitaulukossa sijalle 17.
Lajit (5kpl): Alppihiihto, maastohiihto, kelkkajääkiekko, pyörätuolicurling.

Kymmenennet talviparalympialaiset järjestettiin Vancouverissa 12-21.3.2010. Niin osanottajamäärissä kuin osallistuneissa kansallisuuksissa oli kasvua Torinon kisoihin verrattuna, mikä osoittaa kilpailun edelleen kiristyneen. Vancouverissa kilpailtiin viidessä urheilumuodossa yhteensä 64 mitalilajissa. Suomi palasi Vancouverissa jälleen mitalikantaan, vaikka joukkueen tavoitteeksi asetettua kolmea mitalia, joista vähintään yksi olisi kultainen, ei saavutettu. Kokonaisuudessaan saavutetut tulokset yltävät kuitenkin kiitettävään.

 

Peking 2008

Osallistujat: 3951 urheilijaa
Maat: 146kpl
Suomen joukkue: 31 urheilijaa
Menestys: 6 mitalia

Vuoden 2008 kesäparalympialaiset järjestettiin Kiinan pääkaupungissa Pekingissä 6.–17. syyskuuta, noin kaksi viikkoa kesäolympialaisten jälkeen. Kisoissa kilpailtiin 20 eri lajissa, joista soutu oli ensimmäistä kertaa ohjelmistossa. Ratsastus järjestettiin Hongkongissa ja purjehduksen pitopaikka oli Qingdao. Pekingin kisat olivat osallistujamäärällä mitattuna paralympialaisten historian suurin kisatapahtuma. Suomi osallistui kesäparalympialaisissa 13 lajiin ja saavutti yhteensä 6 mitalia. Suomen lippua kantoi avajaisissa Minna Leinonen.

 

Torino 2006

Osallistujat: 474 urheilijaa
Maat: 38kpl
Suomen joukkue: 7 urheilijaa
Menestys: Suomi jäi Torinon talviparalympialaisissa ensimmäistä kertaa ilman mitalia.
Mitalitaulukko: Suomi oli maiden välisessä mitalitaulukossa sijalla 21.
Lajit (5kpl): Pyörätuolicurling oli uutena lajina.

Talviparalympialaiset järjestettiin 12-21.3.2006 Italiassa. Kisoihin myytiin yhteensä 169,974 lippua ja esimerkiksi avajaisseremonia oli loppuunmyyty.

Ateena 2004

Osallistujat: 3808 urheilijaa
Maat: 135kpl
Suomen joukkue: 86urheilijaa
Menestys: 8 mitalia
Mitalitaulukko: Suomi oli maiden välisessä mitalitaulukossa sijalla 35.
Lajit (19kpl): jousiammunta, yleisurheilu, pyörätuolikoripallo, bocca, pyöräily, ratsastus, maalipallo, judo, voimannosto, purjehdus, ammunta, uinti, pöytätennis, istumalentopallo, pyörätuolirugby, pyörätuolitennis, pyörätuolimiekkailu,
Muuta: Kisoissa nähtiin kaksi uutta lajia, judo ja naisten istumalentopallo.

 

Paralympiahistoria

Paralympiatilastot