Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Talviparalympialajit

Talviparalympialajeja on kuusi, joista uusin tulokas on lumilautailu. PyeongChang 2018 talviparalympialaisissa 9.-18. maaliskuuta kilpaillaan kaikissa kuudessa lajissa.

Alppihiihto

Alppihiihto on kuulunut paralympiaohjelmaan vuodesta 1976. Lajeina ovat pujottelu, suurpujottelu, super-G, super-combi ja syöksylasku. Urheilijat luokitellaan kolmessa eri luokassa: näkövammaiset, liikuntavammaiset pystylaskijat ja liikuntavammaiset kelkkalaskijat. Näkövammaisilla laskijoilla on opaslaskijat ja liikuntavammaisilla lajiin kehitetyt kelkat tai proteesit. Lue lisää Kansainvälisen Paralympiakomitean sivuilta.

Alppihiihdossa urheilijat luokitellaan kolmeen pääryhmään: pystylaskijat, kelkkalaskijat ja näkövammaiset laskijat. Pystylaskijoiden luokassa kilpailevat urheilijat, joilla on vamma alaraajoissa (LW1-LW4) tai yläraajoissa (LW5/7-LW9). Kelkkalaskijat on luokiteltu kolmeen ryhmään (LW10-12) ja näkövammaiset kolmeen ryhmään (B1-B3). Lue lisää alppihiihdon luokittelusta.

Ampumahiihto

Ampumahiihto oli ensi kertaa paralympialaisten ohjelmassa vuonna 1988 Innsbruckissa. Urheilijat luokitellaan kolmessa vammaluokassa: näkövammaiset, liikuntavammaiset pystyhiihtäjät ja liikuntavammaiset kelkkahiihtäjät. Näkövammaisilla ampumahiihtäjillä on opashiihtäjät ja he tähtäävät maalitauluun kuulon avulla. Lue lisää Kansainvälisen Paralympiakomitean sivuilta.

Maasto- ja ampumahiihdossa pystyhiihtäjät kilpailevat seitsemässä (LW2-9) ja kelkkahiihtäjät viidessä (LW10-12) vammaluokassa. Lisäksi näkövammaiset hiihtäjät kilpailevat kolmessa eri luokassa (B1-B3), joissa käytetään opashiihtäjää. Lue lisää ampumahiihdon luokittelusta.

Kelkkajääkiekko

Kelkkajääkiekko oli näytöslajina Lillehammerissa 1994 ja ensimmäistä kertaa virallisena paralympialajina vuonna 1998. Pelaaja käyttää yhtä tai kahta mailaa, joiden toisessa päässä on piikkejä ja toisessa lapa. Mailalla käsitellään kiekkoa ja otetaan vauhtia liikkumiseen. Lue lisää Kansainvälisen Paralympiakomitean sivuilta.

Jokainen pelaaja tarvitsee luokittelun, mutta pelaajat luokitellaan vain yhteen vammaluokkaan. Lue lisää kelkkajääkiekon luokittelusta.

Lumilautailu

Lumilautailu oli ensimmäistä kertaa mukana paralympialaisissa Sotšissa 2014. Se on liikuntavammaisten urheilijoiden laji, jossa kilpaillaan crossissa ja banked slalomissa. Lue lisää Kansainvälisen Paralympiakomitean sivuilta.

Urheilijat luokitellaan kolmeen luokkaan: alaraajavamma (SB-LL1&2) ja yläraajavamma (SB-UL). Lue lisää lumilautailun luokittelusta.

Maastohiihto

Maastohiihto on ollut paralympialaji vuodesta 1976 lähtien. Kilpailuohjelmaan kuuluvat henkilökohtaiset ja viestimatkat perinteisellä ja vapaalla hiihtotyylillä vaihdellen 2,5 kilometristä 20 kilometriin. Urheilijat luokitellaan kolmessa vammaluokassa: näkövammaiset, liikuntavammaiset pystyhiihtäjät ja liikuntavammaiset kelkkahiihtäjät. Ladut ovat samat kuin olympialaisissa, kelkkahiihtäjien latua on hieman loivennettu. Lue lisää Kansainvälisen Paralympiakomitean sivuilta.

Maasto- ja ampumahiihdossa pystyhiihtäjät kilpailevat seitsemässä (LW2-9) ja kelkkahiihtäjät viidessä (LW10-12) luokassa. Lisäksi näkövammaiset hiihtäjät kilpailevat kolmessa eri luokassa (B1-B3), joissa käytetään opashiihtäjää. Lue lisää maastohiihdon luokittelusta.

Pyörätuolicurling

Pyörätuolicurling oli ensimmäistä kertaa paralympialaisten ohjelmassa Torinossa 2006. Pyörätuolicurlingia pelaavat alaraajavammaiset urheilijat. Peli poikkeaa pystycurlingista siinä, että kivi heitetään työntökepin avulla eikä pyörätuolicurlingissa ole harjaajia. Lue lisää Kansainvälisen Paralympiakomitean sivuilta.

Jokainen pelaaja tarvitsee luokittelun, mutta pelaajat luokitellaan vain yhteen luokkaan. Lue lisää pyörätuolicurlingin luokittelusta.