Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Talviparalympialajit

Talviparalympialajeja on kuusi, joista uusin tulokas on lumilautailu. Pyeongchangissa ei nähdä uutta lajia, mutta lumilautailussa kilpaillaan crossin lisäksi banked slalomissa.

Alppihiihto

Alppihiihto on kuulunut paralympiaohjelmaan vuodesta 1976. Lajeina ovat pujottelu, suurpujottelu, super-G, super-combi ja syöksylasku. Urheilijat luokitellaan kolmessa eri luokassa: näkövammaiset, liikuntavammaiset pystylaskijat ja liikuntavammaiset kelkkalaskijat. Näkövammaisilla laskijoilla on opaslaskijat ja liikuntavammaisilla lajiin kehitetyt kelkat tai proteesit. Lue lisää alppihiihdon säännöistä.

Alppihiihdossa urheilijat luokitellaan kolmeen pääryhmään: pystylaskijat, kelkkalaskijat ja näkövammaiset laskijat. Pystylaskijoiden luokassa kilpailevat urheilijat, joilla on vamma alaraajoissa (LW1-LW4) tai yläraajoissa (LW5/7-LW9). Kelkkalaskijat on luokiteltu kolmeen ryhmään (LW10-12) ja näkövammaiset kolmeen ryhmään (B1-B3). Lue lisää alppihiihdon luokittelusta.

Ampumahiihto

Ampumahiihto oli ensi kertaa paralympialaisten ohjelmassa vuonna 1988 Innsbruckissa. Urheilijat luokitellaan kolmessa kilpailuluokassa: näkövammaiset, liikuntavammaiset pystyhiihtäjät ja liikuntavammaiset kelkkahiihtäjät. Näkövammaisilla ampumahiihtäjillä on opashiihtäjät ja he tähtäävät maalitauluun kuulon avulla. Lue lisää ampumahiihdon säännöistä.

Maasto- ja ampumahiihdossa pystyhiihtäjät kilpailevat seitsemässä (LW2-9) ja kelkkahiihtäjät viidessä (LW10-12) luokassa. Lisäksi näkövammaiset hiihtäjät kilpailevat kolmessa eri luokassa (B1-B3), joissa käytetään opashiihtäjää. Lue lisää ampumahiihdon luokittelusta.

Kelkkajääkiekko

Kelkkajääkiekko oli näytöslajina Lillehammerissa 1994 ja ensimmäistä kertaa virallisena paralympialajina vuonna 1998. Pelaaja käyttää yhtä tai kahta mailaa, joiden toisessa päässä on piikkejä ja toisessa lapa. Mailalla käsitellään kiekkoa ja otetaan vauhtia liikkumiseen. Lue lisää kelkkajääkiekon säännöistä tästä.

Jokainen pelaaja tarvitsee luokittelun, mutta pelaajat luokitellaan vain yhteen luokkaan. Lue lisää kelkkajääkiekon luokittelusta.

Lumilautailu

Lumilautailu on ensimmäistä kertaa mukana paralympialaisissa Sotšissa 2014. Se on liikuntavammaisten urheilijoiden laji, jossa kilpaillaan crossissa ja banked slalomissa. Lue lisää lumilautailun säännöistä.

Urheilijat luokitellaan kahteen luokkaan: alaraajavamma (SB LL) ja yläraajavamma (SB UL). Lue lisää lumilautailun luokittelusta.

Maastohiihto

Maastohiihto on ollut paralympialaji vuodesta 1976. Kilpailuohjelmaan kuuluvat henkilökohtaiset ja viestimatkat perinteisellä ja vapaalla hiihtotyylillä vaihdellen 2,5 kilometristä 20 kilometriin. Urheilijat luokitellaan kolmessa kilpailuluokassa: näkövammaiset, liikuntavammaiset pystyhiihtäjät ja liikuntavammaiset kelkkahiihtäjät. Ladut ovat samat kuin olympialaisissa, kelkkahiihtäjien latua on hieman loivennettu. Lue lisää maastohiihdon säännöistä.

Maasto- ja ampumahiihdossa pystyhiihtäjät kilpailevat seitsemässä (LW2-9) ja kelkkahiihtäjät viidessä (LW10-12) luokassa. Lisäksi näkövammaiset hiihtäjät kilpailevat kolmessa eri luokassa (B1-B3), joissa käytetään opashiihtäjää. Lue lisää maastohiihdon luokittelusta.

Pyörätuolicurling

Pyörätuolicurling oli ensimmäistä kertaa paralympialaisten ohjelmassa Torinossa 2006. Pyörätuolicurlingia pelaavat alaraajavammaiset urheilijat. Peli poikkeaa pystycurlingista siinä, että kivi heitetään työntökepin avulla eikä pyörätuolicurlingissa ole harjaajia. Lue lisää pyörätuolicurlingin säännöistä.

Jokainen pelaaja tarvitsee luokittelun, mutta pelaajat luokitellaan vain yhteen luokkaan. Lue lisää pyörätuolicurlingin luokittelusta.