Yleisesti Paralympiakomiteasta

Suomen Paralympiakomitea on valtakunnallinen urheilu- ja liikuntajärjestö liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille sekä elinsiirron saaneille ja dialyysissä oleville henkilöille. Paralympiakomitean tehtävänä on kehittää ja koordinoida suomalaista vammaisurheilua ja -liikuntaa matalan kynnyksen harrastamisesta aina kansainväliseen huippu-urheiluun saakka.

Paralympiakomitea toimii vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden edunvalvojana kilpaurheilussa ja harrasteliikunnassa, mm. harrastamisolosuhteita ja harrastamisen edellytyksiä edistäen.

Paralympiakomitea vastaa vammaishuippu-urheilun kansainvälisestä vaikuttamisesta sekä sen viestinnästä ja mielikuvista Suomessa. Mielikuvavaikuttamiseen ja tulevien sukupolvien asennekasvatukseen liittyen Paralympiakomitea muun muassa järjestää ympäri Suomea Para School Day -teemakoulupäiviä. 

Lue lisää Para School Day -konseptista

Nykyinen Suomen Paralympiakomitea aloitti toimintansa vuoden 2020 alussa, kun Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU sekä Suomen Paralympiakomitea yhdistyivät koko suomalaisen vammaisurheilun ja -liikunnan kattavaksi järjestöksi (pois lukien kuulovammaisten urheilu ja liikunta, joista vastaa Suomen Kuurojen Urheiluliitto).

Jäsenet ja lajiliittointegraatio

Paralympiakomitealla on kahden eri tason jäseniä, paikallisia yhdistyksiä ja urheiluseuroja sekä valtakunnallisia lajiliittoja.

Paraurheilun lajeja on viimeisen kahden vuosikymmenen aikana integroitu yleisten lajiliittojen alaisuuteen.

Tällä hetkellä Paralympiakomitea toimii lajiliittona näkövammaisten ampumaurheilussa, bocciassa, parajääkiekossa, maalipallossa, pyörätuolirugbyssa, sokkopingiksessä, näkövammaisten shakissa, sähköpyörätuolisalibandyssa sekä paravoimanostossa. Osa näistäkin lajeista tulee lähivuosina integroitumaan yleiseen lajiliittoon.

Lue lisää integraatioprosessista

Muiltakin osin Paralympiakomitea toimii lajiliittojen kehityskumppanina paraurheiluun liittyvissä asioissa. Paralympiakomitea koordinoi myös parahuippu-urheilun luokittelutoimintaa Suomessa.

Lue lisää luokittelutoiminnasta 

Lasten ja nuorten harrastus- ja urheilutoiminta

Paralympiakomitea vastaa lajiin katsomatta vammaisurheilijan polun alkupäästä, eli lasten ja nuorten urheilusta ja liikunnasta sekä aikuisena vammautuneiden saattamisesta urheilun ja liikunnan pariin yhteistyössä lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden toimijoien kanssa.

  • Lasten ja nuorten toiminnassa Paralympiakomitean painopiste on harrastus- ja kokeilumahdollisuuksista tiedottamisessa, jota tehdään Paranuorten uutiskirjeen kautta.
  • Valtti-ohjelman kautta lapsille ja nuorille etsitään liikuntaharrastusta henkilökohtaisen ohjaajan avulla.

  • Urheileville yläkouluikäisille Paralympiakomitea järjestää yhdessä Liikuntakeskus Pajulahden kanssa vuosittain paraurheilun yläkoululeirityksen.
  • Huippu-urheiluun suuntautuneille nuorille paraurheilijoille Paralympiakomitealla on tarjolla nuorten paralympiaryhmä Tulevaisuuden tähdet, joka leireilee neljä kertaa vuodessa.

Lue lisää lasten ja nuorten liikunta- ja urheilumahdollisuuksista

Special Olympics -toiminta

Kehitysvammaisten henkilöiden urheilua koordinoiva Special Olympics Finland on osa Paralympiakomitean toimintaa. Paralympiakomitea vastaa myös elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien urheilutoiminnasta Suomessa.

Lue lisää Special Olympics-toiminnasta

Koulutustarjonta

  • Paralympiakomitea koordinoi vammaisurheilun ja -liikunnan ohjaajakoulutusta.

  • Paralympiakomitea koordinoi Sherborne-liikunnan koulutuksia.

  • Jäsenyhdistyksilleen Paralympiakomitealla on tarjolla myös Iloliikuttaja-vertaisohjaajakoulutusta sekä liikuntavastaavakoulutusta. 

  • Nuorten osallisuutta edistetään Nuori toimija -koulutusten avulla.

Lue lisää Iloliikuttaja-vertaisohjaaja-koulutuksesta

Lue lisää Nuori toimija- koulutuksesta

Lue lisää koulutustarjonnasta

Paralympiakomitea vuokraa liikunnan apuvälineitä

  • Paralympiakomitean apuvälinetoiminta vuokraa paraurheilun ja soveltavan liikunnan apuvälineitä.

  • Paralympiakomitea ylläpitää liikuntapaikkojen esteettömyyskartoittajien verkostoa.

  • Paralympiakomitean koordinointivastuulla on myös kuntien erityisliikunnan verkosto.

Lue lisää Paralympiakomitean apuvälinetoiminnasta

Lue lisää esteettömyydestä