Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Suomen Paralympiakomitean ja VAU ry:n yhdistymisprosessi

Suomen Paralympiakomitea ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU solmivat vuoden 2018 lopulla aiesopimuksen järjestöjen yhdistymisestä. Järjestöjen jäsenet päättävät toukokuun ylimääräisissä kokouksissa virallisesti järjestöjen yhdistymisestä. Työryhmien valmistelun pohjalta laadittiin esitys yhdistymisen mallista, josta VAU:n ylimääräinen liittokokous (18.5.) ja Paralympiakomitean ylimääräinen kokous (25.5.) päättivät. Päätösvalta järjestöjen yhdistymisestä ja uusien sääntöjen hyväksymisestä on jäsenistöllä. VAU:n jäseninä on 259 paikallisyhdistystä ja urheiluseuraa. Paralympiakomitean jäseninä puolestaan on 20 paralympialajien kansallista lajiliittoa.

Usein kystyt kysymykset ja vastaukset

1) Minkä takia VAU ja Paralympiakomitea yhdistyvät?
Vastaus: Yhdistyminen palvelee molempien tahojen intressejä, jotka voi tiivistää vammaisurheilijan ja -liikkujan polkuun. Yhdessä pystymme työskentelemään tehokkaasti sen eteen, että suomalaisilla vammaisilla ja erityistä tukea tarvitsevilla henkilöillä olisi mahdollisuus urheilla, liikkua ja harrastaa omien mieltymystensä ja tavoitteidensa mukaisesti. Yhdistyminen palvelee myös lajiliittoja ja muita toimijoita, jotka saavat jatkossa apuja yhdestä osoitteesta. Sekä VAU:lla että Paralympiakomitealla on myös vahva sisäinen tahtotila yhdistää voimamme.

2) Miksi ei yhdistytä saman tien Olympiakomitean kanssa?
Olympiakomitealla on takana oma yhdistymisprosessinsa ja se keskittyy tällä hetkellä oman organisaatioonsa. Olympiakomitea on kuitenkin mukana Paran ja VAU:n prosessin ohjausryhmässä ja on osallistunut alkuvaiheessa myös työryhmien sparraamiseen.

3) Tarkoittaako yhdistyminen, että kohta on edessä yt-neuvottelut ja väkeä vähennetään?
Itsetarkoituksena ei ole henkilöstön määrän vähentäminen, mutta joka tapauksessa kahdesta nykyisestä organisaatiosta tehdään yksi ja se tarkoittaa nykyisten toimenkuvien tarkennuksia. Jos ja kun yhdistyminen ja sen jälkeinen toiminnan uudelleenjärjestäytyminen sujuu suunnitelmien mukaan, ei henkilöstön määrän vähentämiseen johtaviin yt-neuvotteluihin ole tarvetta.

4) Mitä tapahtuu VAU:n/Paralympiakomitean nykyiselle jäsenistölle?
Lähtökohta on, että VAU:n jäsenistö pysyy entisellään ja nykyisen Paralympiakomitean jäsenistö liittyy uuteen järjestöön. Säännöistä päättävät kuitenkin lopullisesti VAU:n ylimääräinen liittokokous 18.5. ja Paralympiakomitean ylimääräinen kokous 25.5., jota ennen tulevista säännöistä ei voi ulospäin tiedottaa.

5) Vähentyvätkö kehitysvammaisten (tai elinsiirron saaneiden tai minkä tahansa muun) urheilun ja liikunnan resurssit yhdistymisen myötä?
Resurssien vähentäminen ei ole yhdistymisen tavoite. Päinvastoin! Esimerkiksi varainhankinnan näkökulmasta uudella järjestöllä on valtava potentiaali. Myöskään esimerkiksi kehitysvammaisten urheilun painoarvoa ei ole tarkoitus pienentää suhteessa uuden järjestön muihin osa-alueisiin.

Tiedotteet aiheesta:

13.9.2019 Riikka Juntusesta uuden Paralympiakomitean pääsihteeri
25.5.2019 Nykymuotoinen Paralympiakomitea lakkautetaan – vammaisurheilu keskittyy yhden yhdistyksen alle 1.1.2020
29.4.2019 Toukokuu on isojen päätösten kuukausi – VAU:n ja Paralympiakomitean yhdistymisprosessi etenee
7.3.2019 Jäsenistö päättää Paralympiakomitean ja VAU:n yhdistymisestä toukokuun kokouksissa
28.11.2018 Paralympiakomitean ja VAU:n yhdistymisestä aiesopimus

Suomen Paralympiakomitean ylimääräinen kokous 25.5.2019

Kokousmateriaalit:

Kokouskutsu (pdf)

Esityslista ylimääräinen kokous (pdf)

Valtakirja (pdf)