Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Tie Tähtiin

MINUN TARINA – MEIDÄN MATKA

Tie Tähtiin –ohjelma on vammaisurheilun näkyvyyttä ja tietoisuutta lisäävä toimintamalli. Tie Tähtiin –pooliurheilijat vierailevat eri tapahtumissa, kuntoutuskeskuksissa ja yrityksissä puhumassa vammaisurheilusta ja omasta urheilijan polustaan. Mikä tahansa yhteisö voi kutsua urheilijan vieraaksi.

Päätavoitteena on tavoittaa vammaiset lapset ja nuoret sekä aikuisiällä vammautuneet ihmiset ja innostaa heitä urheilemaan.

Tie Tähtiin -ohjelmasta vastaavat Suomen Paralympiakomitea ja Suomen Vammaisurheilu ja -Liikunta VAU ry. Ohjelman kumppanina on Speakersforum.

LOTTA
AALTONEN
Lotta Aaltonen on koripalloilija ja Unified -partneripelaaja. Tällä kaudella Lotta edustaa Espoo Basket Teamia Naisten Korisliigassa sekä PuHu Junioreita Special Olympics Unified -koripallosarjassa. Koulutukseltaan Lotta on kauppatieteiden maisteri, ja koripallon pelaamisen ohella hän työskentelee taloushallinnon palveluja tarjoavassa yrityksessä palkkahallinnon tehtävissä.Kehitysvammaiset joukkuekaverit ovat Lotalle esikuvia ja roolimalleja. Lotalle on erityisen tärkeää edistää ihmisten tietoisuutta Special Olympics Unified –toiminnasta. Unified -lajeja voivat harrastaa kaikki iästä, sukupuolesta tai taustasta riippumatta.


FANNY BENGS
Fanny on Turussa asuva ratsastaja ja biokemian opiskelija. Hän on edustanut Suomea mm. kahdesti EM-kilpailuissa. Vuonna 2012 hän joutui jättämään kilpaurheilun ja aktiiviratsastuksen taloudellisista syistä, mutta haaveilee vielä palaavansa kilpa-areenoille.Kilpaurheilijan siemen alkoi itää jo lapsena, kun hän syntymästään CP-vammaisena halusi oppia kaikki taidot pyöräilystä uimiseen samaan aikaan terveiden kolmossisarustensa kanssa.Hevosen myymisen myötä Fanny sairastui vakavaan masennukseen. Rohkeus tehdä muutoksia ja armollisuuden harjoittelu itseään kohtaan ovat auttaneet Fannya toipumaan masennuksesta. Hän muistuttaakin usein unelmoimisen tärkeydestä. Kerran heppatyttö, aina heppatyttö.


MIIKA HONKANEN
Miika on maalipalloilija, joka pelaa miesten maajoukkueessa. Hän opiskelee Vierumäen Urheiluopistossa liikunnanohjaajaksi ja asuu Vantaalla. Miika on ollut urheilullinen lapsesta asti ja näkövammautui sairauden seurauksena vuonna 2009. Miika on Suomen ensimmäinen näkövammainen liikunnanohjaajaopiskelija ja on näin tärkeä uran uurtaja. Avainasioina Miikalla on matkan varrella ollut itsensä motivointi ja johtaminen, suunnitelmallisuus, sekä epämukavuusalueelle uskaltautuminen.


MARKKU KARJALAINEN

Markku Karjalainen on pyörätuolicurling-pelaaja ja kelausvalmentaja. Hän on vammautunut laskuvarjo-onnettomuudessa vuonna 1988. Karjalaisella on kokemusta sekä kesä- että talviparalympialaisista. Barcelonassa 1992 hän kilpaili pyörätuolikelaajana ja Sochissa 2014 pyörätuolicurlingissa. Vuonna 2015 hän oli kapteenina joukkueessa, joka voitti pyörätuolicurlingin MM -pronssia. Tällä hetkellä hän valmistautuu vuoden 2018 talviparalympialaisiin. Karjalainen asuu Rovaniemellä.


TYTTI LEHTOLA

Tytti Lehtola on entinen vammaisuimari. Hän joutui lopettamaan uintiuransa astmaoireisiin. Lehtola on ammatiltaan kokki ja lievästi kehitysvammainen. Hän asuu Turussa.


LIISA LILJA

Liisa Lilja kuuluu maailman kärkitriathlonisteihin. Liisa on aina ollut liikunnallinen, eikä vammautuminen 8-vuotiaana sitä poistanut. Vammautumisen jälkeen laji vaihtui telinevoimistelusta uintiin ja siitä triathloniin muutama vuosi sitten. Liisalle huippu-urheilijan elämä, yli vuorokauden viikoittaiset treenitunnit, eivät tunnu uhraukselta. Hän nauttii matkastaan kohti tavoitteita. Liisa on intohimoinen urheiluhullu, mutta myös yllytyshullu: Marathon uiden, 10km yhdellä jalalla hyppien… Liisa on suorapuheinen ja inspiroiva. Hänen puheestaan välittyy urheilunilo ja positiivinen ajattelutapa: vaikka raajoja on yksi vähemmän, on kolme vielä jäljellä.
Blogi ja kotisivut: liisalilja.fi
Twitter: @liisalilja


REETA LINDEMAN
(ent. Peltola)
Reeta Lindeman omisti kymmenen vuotta elämästään ammattiurheilulle, lajinaan kilpauinti. Suurimpina saavutuksinaan Reeta pitää Ateenan paralympialaisten 4. sijaa 50 metrin vapaauinnissa.Reetan uran keskeinen käännekohta oli vuonna 2008, jolloin terveys petti ja Pekingin paralympialaisten kisakoneesta oli jäätävä pois. Aktiiviuran jälkeinen elämä sai kuitenkin keskeisen voimansa urheiluelämässä opitusta taistelutahdosta ja uskosta omiin kykyihin. Positiivinen asenne kantaa! Nykyään Reeta toimii Tie Tähtiin-hankkeessa tavoitteenaan tartuttaa muihinkin sekä liikunnan iloa että positiivista asennetta. Elämä on suurimmaksi osin asennekysymys!


TEEMU RUOHONEN

Teemu Ruohonen lukeutuu sokkopingiksen maailman huippuihin. Koulutukseltaan hän on yhteisöpedagogi ja työskentelee Näkövammaisten Keskusliitossa nuorisosihteerinä. Sokkopingiksen lisäksi hän harrastaa shakkia, sokkofutsalia ja juoksua. Hän on juossut maratonin ilman opasta aikaan 3 tuntia 25 minuuttia. Teemu on aktiivinen järjestötoimija, hän toimii Vantaan Näkövammaisten puheenjohtajana ja Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaisissa liikuntatoimikunnassa. Teemun suurena toiveena on saada nuoret liikkumaan enemmän.


KATJA SAARINEN

Katja Saarinen (s. 1979) on paralympiaurheilussa yli 15-vuoden uran tehnyt alppihiihtäjä. Hän on osoittanut, että vammat eivät luo rajoja unelmille. Katjan oikea jalka amputoitiin 6-vuotiaana luusyövän takia. Ainoa asia, mikä jalan menettämisessä suretti, oli huoli laskettelu-harrastuksen loppumisesta. Urheilu-uran ohella hän on valmistunut luokanopettajaksi Helsingin yliopistolta. Katja palkittiin Uuno–pokaalilla Urheilugaalassa 2015 urheilu-urasta, joka päättyi Katjan neljänsiin paralympialaisiin 2014 Sochissa. Ura urheilun parissa jatkuu kuitenkin tiiviisti. Katja toimii kehittämispäällikkönä Suomen Paralympiakomiteassa ja hänet nimettiin Kansainvälisen Paralympiakomitean urheilijavaliokuntaan Sochin kisoissa. Katja tietää, miten omat kuvitteelliset rajat voi ylittää ja saavuttaa tavoitteensa. Uudessa elämäntilanteessa ei voi murehtia menetettyä vaan on uskallettava miettiä, miten voin edelleen toteuttaa itseäni ja nauttia elämästä. Kompurointi uutta oppiessa ei ole epäonnistumista vaan eteenpäin menemistä.  Katso Katjan puhe Apuvälinemessuilla 2015


MATTI SUUR-HAMARI
Matti Suur-Hamari on paralumilautailija. Vuonna 1999 lumilautailun aloittanut Suur-Hamari vammautui elokuussa 2009 moottoripyöräonnettomuudessa, jonka seurauksena hänen vasen jalkansa amputoitiin polvesta alaspäin. Hän debytoi maailmancupissa kaudella 2013-2014. Vuonna 2015 ja 2017 hän voitti maailmamestaruuden lumilautakrossissa. Vuonna 2014 hänet valittiin yhdeksi ehdokkaaksi Suomen Urheilugaalan Vuoden läpimurto -palkintoon.
http://www.mattisuurhamari.com/
Twitter: @MattiSuurHamari


TANELI TENHUNEN
Taneli Tenhunen on pyörätuolitennispelaaja. Hänen urheilu-uransa loppui, kun munuainen petti. Kolmen vuoden dialyysin jälkeen uusi munuainen löytyi, mutta urheilu-urasta oli luovuttava toistaikseksi. Hän löysi tiensä tennisvalmentajaksi ja valmentaa nyt kuopiolaisessa seurassa vammattomia pelaajia pyörätuolista käsin. Tenhunen teki paluun kilpakentille vuonna 2017 ja elää jälleen unelmaansa tennisammattilaisena. Katso Tanelin puhe Apuvälinemessuilla 2015
http://tanelitenhunen.com/


LEO-PEKKA TÄHTI
Leo-Pekka Tähti on voittanut urallaan viisi paralympiakultaa 100 metrin ja 200 metrin pyörätuolikelauksessa. Leo-Pekka nousi huipuille 21-vuotiaana Ateenan paralympialaisissa. Määrätietoisen urheilijan ura käynnistyi jo 8-vuotiaana pyörätuolikoripallon parissa. Hän osallistui lapsena monenlaisiin tapahtumiin ja leireille, joissa pääsi tutustumaan eri lajeihin. Leo-Pekka on mukana Tie tähtiin -ohjelmassa, koska hän haluaa olla mukana rekrytoimassa uusia nuoria urheilijoita ja opastaa heitä jo urheilu-uran polun alkuvaiheessa.

http://www.leopekkatahti.com/


RIKU VIRTANEN
Riku Virtanen on Special Olympics –koripalloilija. Hän on pelannut koripalloa lähes kahdeksan vuotta Pussihukkien kehitysvammaisten joukkueessa. Uran kohokohtiin kuuluvat Special Olympics –kesäkisat heinäkuussa 2015. Koripallo ja pelikaverit ovat Rikulle elämän ilo. Hän haluaa vaikuttaa siihen, että kaikilla olisi halu ja kiinnostus liikkumiseen ja urheilulliseen elämäntapaan.

Leena Kummu

Viestintä- ja yhteyspäällikkö


0505691836