Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Vammaisurheilija urheiluakatemiassa

Urheiluakatemiat on tarkoitettu urheilijoille, jotka ovat huippu-urheilijoita tai pyrkimässä huippu-urheilijoiksi omassa lajissaan.

Suomen paralympiakomitea aloitti joulukuussa 2013 kehittämishankkeen, jonka tarkoituksena on tukea vammaisurheilijoiden mukaan tuloa urheiluakatemioihin. Hankkeessa selvitetään vammaisurheilijoiden tilanne akatemioissa sekä kartoitetaan akatemiat, joissa olisi tahtoa, olosuhteita ja osaamista vammaisurheilijoiden laajempaan osallistumiseen akatemiatoimintaan.

Kenelle?

Urheiluakatemiaan voivat liittyä opiskelijat, joiden tarkoituksena on yhdistää opiskelu ja urheilu. Moniin urheiluakatemioihin voivat liittyä myös urheilijat, joilla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa, mutta haluavat verkoston hyödyn kehittyäkseen urheilijana.

Linkki: Urheilijan opiskelumahdollisuudet

Miten akatemiaurheilijaksi?

Urheiluakatemiaan voi liittyä kolmella eri tavalla:
1. Hakemalla yhteishaussa urheiluoppilaitokseen (urheilulukio/toisen asteen oppilaitokset)
2. Täyttämällä hakulomake oman paikkakuntasi urheiluakatemian (esim. yliopisto-opiskelijat)
3. Urheilulaji on Urheiluakatemian painopistelaji ja akatemiavalmentaja nimeää urheilijat

Mitä urheiluakatemia tarjoaa? 

Suomessa on 21 urheiluakatemiaa ja ne ovat paikallisia tai alueellisia. Urheiluakatemiaverkosto tarjoaa urheilijoille muun muassa valmennusryhmiä, asiantuntijapalveluita ja terveydenhuoltopalveluita. Palveluiden hinnat vaihtelevat urheilijan ja urheiluakatemian mukaan.
Monissa akatemioissa on käytössä Huippu-urheiluyksikön laatima kriteeristö, jossa urheilijat jaetaan kolmeen ryhmään urheilijan tason mukaan.

1. taso = Olympiakomitean ja Paralympiakomitean tukiurheilijat
2. taso = Aikuisten/nuorten maajoukkue
3. taso = Muut huipulle tähtäävät

Linkki Suomen urheiluakatemioihin

Urheilijoiden ammattenedistämissäätiö

Esimerkkejä kentältä

Toisen asteen erityisoppilaitokset ovat mukana urheiluakatemiaverkostossa. Keskuspuiston ammattiopiston ja Urhean kanssa on vireillä maalipalloyhteistyö. Kiipulan ammattiopisto ja Tavastian urheiluakatemia kehittävät boccian pelaajien harjoitusolosuhteita. Ammattiopisto Luovin ja Oulun urheiluakatemian yhteistyö perustuu fyysisen valmennuksen tehostamiseen.

Valmentaminen vammaisurheilussa – vammaisurheilun erityispiirteitä VAU työpaja (3h)

Hankkeen kautta on mahdollista tilata/hakea akatemiavalmentajien koulutus, jossa käydään läpi vammaisurheilun erityispiirteitä.

 

 

Lisätietoja:

Tuomas Törrönen
tuomas.torronen@vammaisurheilu.fi
050 408 6152

Videohaastattelussa pituushyppääjä Ronja Oja kertoo urheiluakatemiatoiminnasta. Haastattelijana Tuomas Törrönen.