Urheiluakatemiat

Urheiluakatemiat on tarkoitettu urheilijoille, jotka ovat huippu-urheilijoita tai pyrkimässä huippu-urheilijoiksi omassa lajissaan. Urheiluakatemiaan voi hakea myös ilman opiskelupaikkaan.

Urheiluakatemioden virallisina jäseninä Suomessa on nyt noin 70 vammaisurheilijaa. Noin puolet kaikista on Urhean eili pääkaupunkiseudun urheiluakatemian jäseniä ja loput ympäri Suomea eri akatemioissa.

Lisäksi urheiluakatemiaohjelman koordinoimassa yläkoulutoiminnassa on mukana noin 30 vammaisurheilijan alkua. Näin ollen urheiluakatemia toiminta tavoittaa kaikkiaan noin 100 vammaisurheilijaa ympäri Suomea.

Kenelle?

Urheiluakatemiaan voivat liittyä opiskelijat, joiden tarkoituksena on yhdistää opiskelu ja urheilu mutta urheiluakatemioihin voivat liittyä myös urheilijat, joilla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa, mutta haluavat verkoston hyödyn kehittyäkseen urheilijana.

Lue lisää urheilijan opiskelumahdollisuuksista

Miten akatemiaurheilijaksi?

Urheiluakatemiaan voi liittyä kolmella eri tavalla:

  1. Hakemalla yhteishaussa urheiluoppilaitokseen (urheilulukio/toisen asteen oppilaitokset)
  2. Täyttämällä hakulomake oman paikkakuntasi urheiluakatemian (esim. yliopisto-opiskelijat)
  3. Urheilulaji on Urheiluakatemian painopistelaji ja akatemiavalmentaja nimeää urheilijat

Mitä urheiluakatemia tarjoaa? 

Suomessa on 20 urheiluakatemiaa ja ne ovat paikallisia tai alueellisia. Urheiluakatemiaverkosto tarjoaa urheilijoille muun muassa valmennusryhmiä, asiantuntijapalveluita ja terveydenhuoltopalveluita. Palveluiden hinnat vaihtelevat urheilijan ja urheiluakatemian mukaan.
Monissa akatemioissa on käytössä Huippu-urheiluyksikön laatima kriteeristö, jossa urheilijat jaetaan kolmeen ryhmään urheilijan tason mukaan.

  • 1. taso = Olympiakomitean ja Paralympiakomitean tukiurheilijat
  • 2. taso = Aikuisten/nuorten maajoukkue
  • 3. taso = Muut huipulle tähtäävät

Suomen urheiluakatemiat

Urheilijoiden ammattienedistämissäätiö

Yläkoulutoiminta

Paraurheilijan urheiluakatemiapolku alkaa jo yläkoulussa. Urheiluakatemiaohjelman koordinoimassa yläkoulutoiminnassa on mukana noin 30 vammaisurheilijan alkua. 

Yläkouluaika on tärkeä vaihe urheilijan polulla – nuori kasvaa urheilun harrastajasta tavoitteelliseksi urheilijaksi. Innostus syvenee intohimoksi, monipuolisista liikuntataidoista jalostuu vahvat lajitaidot, hyvä harjoitettavuus tarkentuu systemaattiseksi harjoitteluksi ja urheilulliset elämäntavat luovat edellytykset terveeksi urheilijaksi kasvulle.

Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelman yläkoulutoiminnan tavoitteena on edistää urheilevan oppilaan kasvua tavoitteelliseksi urheilijaksi, kehittää nuoren taitoja ja osaamista eri osa-alueilla sekä tukea häntä urheilun ja koulunkäynnin yhdistämisessä muun muassa ajankäytöllisesti. Yläkoulutoimintaa toteutetaan sekä kouluissa että leirityksenä. Leiritysmalli on erityisen soveltuva olosuhdelajien nuorille sekä oppilaille joiden koulut eivät kuulu urheiluakatemiaverkostoon. Lue lisää Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelman yläkoulutoiminnasta

Rohkeasti mukaan yläkoulutoimintaan

Yläkoulutoiminta on avointa kaikille lajeille ja ulottuu myös paraurheilijoihin. Toistaiseksi mukana on vain muutama kymmen paraurheilijaa, vaikka tilaa olisi moninkertaiselle osallistujamäärälle. Valtakunnallisesti akatemiatoiminnassa on mukana noin 100 paraurheilijaa, mutta suurin osa on vanhempia toisen asteen ja korkea-asteen (huippu-vaiheen) urheilijoita.

Paraurheilijoilla on samat mahdollisuudet hakeutua yläkoulutoimintaan kuin vammattomillakin urheilijoilla. Yläkoulujen painotettu opetus on avointa ihan kaikille. Jos soveltuvuuskokeessa on jotain osa-alueita, joita ei vamman takia pysty suorittamaan, niin kouluja autetaan kokeiden soveltamisessa.

Yläkoulutoiminnan kantavia teemoja on kolme: monipuoliset motoriset taidot ja fyysiset ominaisuudet, psyykkiset taidot ja elämäntaidot sekä lajivalmentautuminen.

Toinen aste

Toisen asteen urheiluoppilaitoksiin, eli urheilulukioihin ja ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin haetaan yhteishaun kautta keväisin. Urheilulukioihin haetaan vain yhteishaussa, ammatillisiin oppilaitoksiin voi hakea myös jatkuvan haun kautta.

Toisen asteen yhteishaussa virallisiin urheiluoppilaitoksiin haettaessa urheilija täyttää sähköisen oppilaitoshaun (opintopolku.fi) ja lisäksi tulee lähettää Urheiluoppilaitosten hakulomake  tai urheiluoppilaitoksen oma hakulomake yhteishaun päättymiseen mennessä oppilaitokseen (yhteystiedot oppilaitoksen kotisivuilla).

Suomessa on 15 urheilulukiota ja 15 urheilun ammatillista oppilaitosta kattavasti eri puolilla maata. Urheiluoppilaitos on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen vaihtoehto urheilemiseensa tavoitteellisesti suhtautuvalle vammaisurheilijalle, joka on siinä vaiheessa opintojaan, että siirtyminen toiselle asteelle on edessä.

Kannustamme perheitä ja nuoria siihen, että he uskaltavat miettiä opintopolkuaan myös urheilun kannalta. Eli missä ja miten opiskelun ja urheilemisen yhdistäminen on vammaisurheilijan tarpeideni ja harrastamani lajin kannalta parasta.
Urheiluoppilaitokset ovat tarkoitettu motivoituneiden ja potentiaalisten kilpaurheilijoiden opiskelupaikoiksi, joissa kansainväliselle huipulle tähtäävän urheilun yhdistäminen tavoitteelliseen opiskeluun on mahdollista. Urheilu- ja urheilupainotteiset oppilaitokset pyytävät lajiliitoilta pisteytyksen hakijoiden urheilullisesta tasosta ja potentiaalista. Oppilaitokset voivat myös lisäksi järjestää omia testejä urheilijaopiskelijoiden valinnan tueksi. Lajiliittopisteytyksessä huomioidaan urheilijan potentiaali ja motivaatio kehittyä urheilijana.

Vammaisurheilijoiden kohdalla lajiliiton tulee konsultoida ennen pisteytyksen rankingjärjestystä Suomen Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törröstä, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 050 408 6152. Yhteistyöllä varmistetaan lajin ranking vammattomien ja vammaisurheilijoiden kesken ja että vammaisurheilijan potentiaali ja taso tunnistetaan.

Lisätietoja:

  • Tuomas Törrönen
    • Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
    • 050 408 6152