Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Toinen aste

Toisen asteen urheiluoppilaitoksiin, eli urheilulukioihin ja ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin haetaan yhteishaun kautta keväisin. Urheilulukioihin haetaan vain yhteishaussa, ammatillisiin oppilaitoksiin voi hakea myös jatkuvan haun kautta.

Toisen asteen yhteishaussa virallisiin urheiluoppilaitoksiin haettaessa urheilija täyttää sähköisen oppilaitoshaun (opintopolku.fi) ja lisäksi tulee lähettää Urheiluoppilaitosten hakulomake (TÄÄLLÄ) tai urheiluoppilaitoksen oma hakulomake yhteishaun päättymiseen mennessä oppilaitokseen (lista oppilaitoksista).

Suomessa on 15 urheilulukiota ja 15 urheilun ammatillista oppilaitosta kattavasti eri puolilla maata. Urheiluoppilaitos on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen vaihtoehto urheilemiseensa tavoitteellisesti suhtautuvalle vammaisurheilijalle, joka on siinä vaiheessa opintojaan, että siirtyminen toiselle asteelle on edessä.

Kannustamme perheitä ja nuoria siihen, että he uskaltavat miettiä opintopolkuaan myös urheilun kannalta. Eli missä ja miten opiskelun ja urheilemisen yhdistäminen on vammaisurheilijan tarpeideni ja harrastamani lajin kannalta parasta.

Urheiluoppilaitokset ovat tarkoitettu motivoituneiden ja potentiaalisten kilpaurheilijoiden opiskelupaikoiksi, joissa kansainväliselle huipulle tähtäävän urheilun yhdistäminen tavoitteelliseen opiskeluun on mahdollista. Urheilu- ja urheilupainotteiset oppilaitokset pyytävät lajiliitoilta pisteytyksen hakijoiden urheilullisesta tasosta ja potentiaalista. Oppilaitokset voivat myös lisäksi järjestää omia testejä urheilijaopiskelijoiden valinnan tueksi. Lajiliittopisteytyksessä huomioidaan urheilijan potentiaali ja motivaatio kehittyä urheilijana.

Vammaisurheilijoiden kohdalla lajiliiton tulee konsultoida ennen pisteytyksen rankingjärjestystä Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n valmennuspäällikkö Tuomas Törröstä, tuomas.torronen@vammaisurheilu.fi, p. 050 408 6152. Yhteistyöllä varmistetaan lajin ranking vammattomien ja vammaisurheilijoiden kesken ja että vammaisurheilijan potentiaali ja taso tunnistetaan.

Lisätiedot hausta urheiluoppilaitoksiin Olympiakomitean sivuilta

Lista toisen asteen urheiluoppilaitoksista

Urheiluoppilaitosmahdollisuudesta kiinnostuneet vammaisurheilijat ja heidän lähipiirinsä voivat kysyä lisätietoja Tuomas Törröseltä, puh. 050 408 6152, tuomas.torronen@vammaisurheilu.fi