Suomi vei 12 mitalilla Pajulahden boccian PM-kilpailujen mitalitilaston voiton

Raimo Nevanen ja Teemu Mäkinen

Suomi voitti kaksi joukkuekilpailun kultamitalia boccian Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen jälkimmäisenä kilpailupäivänä Nastolan Liikuntakeskus Pajulahdessa. Kahden kullan myötä isäntämaa varmisti PM-kilpailujen mitalitilaston voiton neljällä kultamitalilla ja yhteensä 12 mitalilla.

Sunnuntain joukkuekilpailuissa isäntämaa voitti 3S-luokan ja 4-luokan kultamitalit. Lempääläläisestä Teemu Mäkisestä tuli Suomen joukkueen mitalikuningas hänen voitettuaan sekä henkilökohtaisen että joukkuekilpailun 3S-luokassa. Joukkuekilpailun voiton hän vei yhdessä seinäjokelaisen Raimo Nevasen kanssa.

Mäkiselle kultamitali oli jo 11. PM-kilpailuista. Nevaselle mestaruus oli sen sijaan ensimmäinen, sillä kyseessä olivat hänen uransa ensimmäiset PM-kilpailut. Lauantaina hän oli jo ehtinyt voittaa henkilökohtaisen kilpailun hopeaa.

– Olen todella tyytyväinen. Alun perin ajattelin, että kunhan pääsen mukaan joukkueeseen. Nyt sain kaksi mitalia, joista toinen vielä kirkkain, Nevanen iloitsi.

Nevanen tutustui bocciaan toimiessaan Seinäjoen Seudun Invalidien sihteerinä. Työnkuvaan kuului bocciakilpailujen järjestäminen ja tulospalvelun hoitaminen.

– Ne olivat aika pitkiä päiviä vain tehdä tuloslaskentaa, joten päätin kokeilla, ehtisinkö pelata ja tehdä tulokset. Sehän onnistui hyvin, Nevanen muisteli kahdeksan vuoden takaista bocciauransa alkua.

Pajulahden PM-kilpailujen aikana Nevanen keskittyi pelaamiseen, mutta turnauksen tulospalveluohjelma oli hänen käsialaansa.

4-luokan joukkuekilpailussa Suomi vei mestaruuden pirkanmaalaisvoimin. Joukkueessa pelasivat nokialainen Timo Kaapu, pirkkalalainen Jorma Naroma ja akaalainen Leo Virtanen vaihtopelaajanaan mänttäläinen Onerva Uuttera.

– Ei katkennut vieläkään 4-luokan seitsemän joukkuekultamitalin putki, joka alkoi Lappeenrannassa 2004, kun PM-kilpailut pelattiin edellisen kerran Suomessa, Naroma iloitsi.

Naromalle kultamitali oli jo kymmenes PM-tasolla. Seitsemän joukkuekullan lisäksi hän on voittanut kolmesti henkilökohtaisen kilpailun kultaa. Pajulahdessa Naroma jäi henkilökohtaisessa kilpailussa neljänneksi.

Suomi saavutti joukkuekilpailuissa hopeaa luokissa 1, 2 ja 3. Luokittelu PM-kilpailuissa menee yksinkertaistetusti niin, että mitä pienempi numero, sen vaikeavammaisemmista pelaajista on kyse. Kaikkein vaikeavammaisimmat pelaajat pelaavat kouruluokassa.

Luokan 1 hopeamitalistijoukkueessa pelasivat espoolainen Leena Särelä, tamperelainen Vesa Koivuniemi ja lahtelainen Sakari Solasaari. Luokan 2 hopeamitalijoukkueen muodostivat pirkkalalainen Tuija Sinisalo ja raumalainen Marko Ylikleemola. Luokan 3 hopeajoukkueessa pelasivat tamperelainen Juha Rajala, porilainen Päivi Miettinen ja vantaalainen Jouko Lumme sekä vaihtopelaajana kentälle viimeisessä pelissä tullut salolainen Eero Oikarinen.

Kouruluokan joukkuekilpailussa Suomi ylsi pronssille. Joukkueen muodostivat joensuulainen Jari Rummukainen, hämeenlinnalainen Juho Lehtonen sekä vaihtopelaaja, tamperelainen Tommy Niemi.

Sunnuntaiaamuna pelattiin loppuun myös viimeiset henkilökohtaisten sarjojen pelit. Tamperelainen Juha Rajala voitti pronssia 3-luokan kilpailussa.

Boccian Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Pajulahdessa pelasi kaikkiaan 69 pelaajaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista ja Färsaarilta. Suomen joukkueen vahvuus oli 20 pelaajaa. PM-kilpailut järjestetään seuraavan kerran vuonna 2018.

6. Islanti 0 - 0 - 0

Tulokset sunnuntain henkilökohtaisten sarjojen mitalipeleistä ja joukkuekilpailujen lopputaulukot