Ensiaskeleeni maalipallovalmentajana

Jarkko Pokkinen on Suomen miesten maalipallomaajoukkueen tuore päävalmentaja, jolla ei ollut aiempaa kokemusta maalipallosta. Sen sijaan koripallovalmennuksesta häneltä löytyy kokemusta pääsarjatasolta saakka.

"Miesten maajoukkue aloitti valmistautumisen kotikisoihin uuden valmennusstaffin alaisuudessa helmikuussa. Itseni lisäksi alusta asti korvaamattomana apuna on ollut Jarno Peltovako.

Itselleni ensimmäinen kontakti kansainväliseen maalipalloon livenä tapahtui SEGL-turnauksessa Malmössä helmikuussa. Turnauksen parasta antia oli Petri Posion saaminen mukaan joukkueen valmennukseen. Kertaheitolla kaivattua kokemusta ja näkemystä roppakaupalla mukaan staffiin. Vielä kun mukaan saatiin huoltopuolelle kaivattua apua Oskari Nyströmin astuessa remmiin, oli joukkueen staff valmiina.

Oman lisäpanoksensa joukkueen resursseihin antaa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU toimien valmennuksen tukena osalla leireistä ja turnauksissa. KIHU toimittaa videomateriaalit, tilastot ja scoutit vastustajista. Varsinkin itselleni alun perehtymisvaiheessa KIHUn materiaaleista oli iso apu. Mikko Häyrisen keskittyessä kesän aikana miesten lentopallomaajoukkueen toimintaan on joukkueen mukana KIHUsta tällä hetkellä Juuso Konttinen.

Jarkko Pokkinen & Jarno Peltovako

Valmistautumisessa EM-kotikisoihin on pyritty nostamaan päivittäisen tekemisen tasoa laadukkaammaksi. Joukkue leireillee Pajulahden urheiluopiston erinomaisissa olosuhteissa 1-2 kaksi kertaa kuussa. Leiripäivien määrä lisääntyy kisojen lähestyessä. Tämän lisäksi arkiharjoittelun määrän, laadun ja olosuhteiden kehittämiseen on keskitytty ja laitettu lisäpanostusta. Joukkueen kymmenestä pelaajasta yhdeksän asuu pääkaupunkiseudulla. Näiden lisäksi Petteri Peitso vastaa henkilökohtaisesti omasta laadukkaasta harjoittelustaan Seinäjoella. Olosuhteita on pyritty pääsääntöisesti kohentamaan pääkaupunkiseudulla. Yhteistyötä Urhean kanssa on lisätty ja Urhean asiantuntijapalveluita on pyritty ja pyritään hyödyntämään jatkossa paremmin. Kyseinen yhteistyö tarjoaa joukkueelle myös PHYKin, eli Pohjois-Haagan Yhteiskoulun olosuhteet kesän aikana laadukkaampaan harjoitteluun, mihin joukkueessa on aikaisemmin totuttu olosuhteiden osalta.

Valmistautumiseen liittyy luonnollisesti myös pelaaminen. Tässä vaiheessa on käyty Malmössä ja edessä vielä turnaukset Liettuassa ja Belgiassa. Malmön anti valmennukselle olikin opettavainen. Viisi ottelua 2-3-rekordilla. Voitot Iso-Britanniasta ja Belgiasta. Tappiot Liettualle, Ukrainalle ja Japanille. Turnauksen ensimmäinen päivä meni kauniisti sanottuna opetellessa ja ihmetellessä. Toisen päivän esitykset olivatkin sitten lupauksia antavia ja joukkueen tason nostaminen oli huikaiseva. Kolmantena päivänä saatiinkin taas oppia pienten asioiden toteuttamisesta ja niiden merkitystä pelaamiselle.

Lajin ulkopuolelta mukaan tulleena ainakin itseni on yllättänyt, miten monipuolisesta lajista on kyse. Miten paljon peli tarjoaa erilaisia taktisia vaihtoehtoja, joita vasta itse opettelen ja miten monia asioita pelaamisessa tulee huomioida. Pelaamiseen oleellisia vaikuttavia tekijöitä on esimerkiksi pallon kunto. Yhdellä pallolla pelataan arvokisoissa kolme ottelua. Pelaaminen uudella kovalla pallolla on oleellisesti erilaista kuin jo kolmannessa pelissään olevalla kuluneemmalla pallolla. Toinen merkittävä tekijä on lattian materiaali: parketti vai taraflex-päällysteinen. Pallon ominaisuudet esimerkiksi pomppuheitoissa ovat erilaiset erilaisilla alustoilla. Pelipaikan kaikuominaisuudet luonnollisesti vaikuttavat kuulemiseen. Suomessa on yleensä erilaiset kaikuominaisuudet kuin pelattaessa kansainvälisissä otteluissa muualla. Erottavana tekijänä ovat rakennusten lämpöeristeet.

Pelaajat työskentelevät peleissä 150-180 sykkeellä. Hengästyä ei saisi, ettei kuuleminen kärsi ja haittaa puolustamista. Kaikkeen tähän liitettynä se, että orientoituminen kentällä tapahtuu sokkona. Asia, jota ei näkevänä voi täydellisesti käsittää varmasti milloinkaan.

Pelin vaatima mentaalinen kovuus asettaa pelaajille myös oman kriteerinsä. Pallo tulee parhaimmillaan tai pahimmillaan kohti yli 70 kilometriä tunnissa vauhtia. Vaatii melkoista sitoutumista asettua pallon eteen kerta toisensa jälkeen. Pelin sisällä pelaajat myös pyrkivät pääsemään vastustajan ”ihon alle”. Tässä kisassa voittajiksi selviävät ne kaikista kovimmat jätkät.

Jo tässä vaiheessa voi kuitenkin todeta, että joukkueen pelaajat, kuten myös staffin muut jäsenet ovat osoittaneet sitoutumista, halua harjoitella, kehittyä ja menestyä kotikisoissa.

Näillä askelmerkeillä joukkue valmennuksen näkökulmasta etenee kohti kotikisoja.

Maalipallo on parasta livenä, joten nähdään Pajulahdessa!"

Pajulahti 2017 -blogissa julkaistaan 22 kirjoitusta, yksi per viikko aina 18.–22.9. järjestettäviin EM-kilpailuihin saakka. Jokaisella blogitekstillä on eri kirjoittaja. Uusi blogiteksti julkaistaan aina joka keskiviikko.