Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
18.09.2019 | Paralympiakomitea

Blogi: Paraurheilun asema WADAssa oli esillä urheilijatapaamisessa

Kansainvälisen Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan jäsen Rudolf Klemetti tapasi syyskuun alussa Maailman antidopingtoimiston tulevan puheenjohtajan Witold Bankan yhdessä muiden urheilijoiden kanssa. Tilaisuudessa puhuttiin myös antidopingtyöstä paraurheilussa.

Maailman antidopingtoimiston (WADA) seuraava puheenjohtaja on nykyinen Puolan urheiluministeri Witold Banka. Hän kutsui koolle urheilijoita 5.9.2019 pidettyyn pyöreän pöydän kokoukseen aurinkoiseen Varsovaan, Puolaan. Todellisuudessa suorakulmaisen pöydän äärellä istui 12 urheilijaa edustaen laaja-alaisesti eri järjestöjä ja sidosryhmiä. Minä olin läsnä liputtamassa paraurheilun puolesta Kansainvälisen Paralympiakomitean (IPC) urheilijavaliokunnan edustajana. Kokous oli ensimmäinen laatuaan mutta ei viimeinen.

Witold Banka järjesti tapaamisen kuullakseen urheilijoiden ajatuksia siitä, miten urheilijoita saadaan mukaan taisteluun dopingia vastaan.  En malttanut olla sanomatta asian vierestä Bankalle, että WADAn pitäisi antaa paraurheilulle enemmän huomioita. Suuri huolenaihe on nimittäin hyvin alhaiset dopingtestimäärät. Viesti meni vissiin perille, sillä kaksi vuorokautta tuon sanottuani testiryhmä oli ovellani.

Suuri osa kokouksesta käytettiin keskusteluun urheilijoiden mukanaolosta WADAn päätöksenteossa. Minun missiona oli saada IPC:n urheilijavaliokunnan jalkaa WADAn ovenrakoon. WADAn urheilijavaliokunnan kokoamisperusteita ollaan uudistamassa, ja meillä IPC:n urheilijavaliokunnassa on tavoiteena saada oma edustaja WADAn urheilijavaliokuntaan. Tällä hetkelläkin WADAn urheilijavaliokunnassa on paraurheilijoita, mutta he ovat yksittäisiä urheilijoita, eivätkä edusta mitään päättävää elintä. Tulokset ovat jääneet laihoiksi, joten uskomme, että IPC:n urheilijavaliokunnan jäsenellä olisi paremmat eväät saada paraurheilun asioita eteenpäin WADAssa.

Emma Terho oli Varsovassa Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) urheilijavaliokunnan edustajana. Jo ennen kokousta hioin Emman kanssa yhteistä taktiikkaa, koska olemme samassa veneessä. KOK:n ja IPC:n urheilijavaliokunnat toimivat järjestöjensä alaisuudessa, mikä voi synnyttää ainakin teoriassa eturistiriitoja. Meidät on lisäksi nimetty ehdokkaiksi valiokuntiemme vaaleihin kansallisten komiteoiden toimesta.  Nämä eturistiriidat vaikeuttavat arvostelijoiden mielestä puolueetonta toimintaa WADAssa. KOK:n ja IPC:n tuesta ja kanavista johtuen meillä on kuitenkin enemmän lihaa luiden ympärillä tehokasta urheilijoiden edustamista varten. Melkoista kissanhännänvetoa…

Täytyy olla tyytyväinen, että IPC:stä löytyi niin paljon luottoa minuun, että ylipäätään päästivät poliittisesti noin herkkään tilanteeseen puhumaan yksin IPC:n puolesta. Ei minulla ainakaan menneet sukset ristiin WADAn urheilijavaliokunnan puheenjohtaja Beckie Scottin kanssa, sillä olemme molemmat hiihtäjiä. Beckie kyllä tukee IPC:n urheilijavaliokunnan näkemyksiä, nyt vain pitäisi ryhtyä tuumasta toimeen. Beckie naureskeli, että se on aina se vaikea vaihe. Kokouksen jälkeen Beckie otti yhteyttä ehdottaen jatkokeskusteluja WADAn ja IPC:n urheilijavaliokuntien yhteistyön tiivistämisestä. Mission complete!

Kirjoittaja: Rudolf Klemetti, Kansainvälisen Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan jäsen