Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
07.09.2017 | Paralympiakomitea

BLOGI: Joulupukki matkaan jo käy

Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen avaa bloginsa kirjoituksella Kansainvälisen Paralympiakomitean puheenjohtajavalinnasta. Perjantaina 8. syyskuuta koko paralympialiike jännittää, kuka nappaa viestikapulan 16 vuotta paralympialiikettä johtaneelta Sir Philip Cravenilta. Tuntuu ihan kuin joulupukkia oltaisiin vaihtamassa. Joka ainoat kokemani paralympialaiset ovat tyylikkäästi ja turvallisesti avanneet Sir Santa. Nyt joltain, mikä on aina ollut totta ja olemassa kiskaistaankin parta pois.

Ennätysmäärä Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n jäseniä on parhaillaan kerääntynyt Yleiskokoukseen Abu Dhabiin valitsemaan uutta hallitusta. Ehdokkaat uudeksi presidentiksi tulevat kansallisista paralympiakomiteoista, jotka edustavat hyvin erilaisia paralympiamaita. Patrick Jarvis Kanadasta edustaa paralympiaurheilun edelläkävijämaita. Urheilua, joka on korkealle arvostettua ja nojaa vahvasti yhdenvertaiseen urheiluun ja ihmisoikeuksiin yhteiskunnassa. Nykyinen varapresidentti Adrew Parsons Brasiliasta on roolissaan päässyt päämäärätietoisesti rakentamaan vahvat kontaktit. Toisaalta hän on kuitenkin nelikon ainoa ehdokas, jolla ei itsellään ole henkilökohtaista kokemusta paralympiaurheilijanpolusta. John Petersson Tanskasta kerää varmasti kannattajia Pohjoismaille tyypillisillä vahvuuksilla luottamus ja korruptoimattomuus. Pohjoismainen ehdokas voisi antaa pienille maille äänen ja Suomenkin olisi helppo jakaa hänen edustamansa arvomaailma. Riittääkö kuitenkaan verkostot nostamaan häntä ykköseksi? Vaalien ainoa naisehdokas tulee Kiinasta. Takana on vahva koneisto, joka pitää huolen, ettei Haidi Zhang jää muiden ehdokkaiden varjoon. Vaalityön ulkoistus ja systemaattisuus tuovat kuitenkin mukanaan tunteen aitouden puutteesta? Aasia kyllä isännöi seuraavat kolmet paralympia- ja olympiakisat, joten varmasti hänen taakseen löytyy myös paljon ääniä maista, jotka kokevat tästä olevan heille etua.

Paralympialiike on erittäin vahvassa kasvussa oleva brändi, mistä syystä paralympiaurheilun näkyvyyden lisääminen ja positiivisen imagon vahvistaminen on kaikkien ehdokkaiden listalla. Kaikki myös ymmärtävät, että brändin kasvu vaatii lajien kehittymistä säilyttääkseen vahvan pohjan, mille rakentua. Jos luokittelu ja lajien toiminta ontuvat tai kisaohjelmaa lähdetään rakentamaan vain kaupallisuuden ehdoilla, karkottaa paralympiaurheilu juuri sen fanijoukon, millä se erottuu muuta urheilua seuraavasta yleisöstä. On tasapainoiltava lisääntyvässä yhteistyössä Kansainvälisen Olympiakomitean ja lajiliittojen kanssa tehtävän yhteistyön ja oman persoonan säilyttämisen kanssa. Ja tiedostettava, että kilpailun lisääntyminen tuo joulupukin listalle lisää tuhmia lapsia. Uskaltaako paralympialiike puhua edelleen kovaan ääneen arvojensa puolesta, eikä katsoa urheilun haasteita sormien välistä?

Presidenttinä Sir Philip Craven on ollut helposti lähestyttävä. Hän on aina osannut välittää urheilijoillensa tunteen, että paralympialiike todellakin on heitä varten ja että urheilijoiden suoritukset ovat inspiraatio kaikelle sille työlle, mitä paralympialiikkeessä tehdään. Joulupukilla on ollut aikaa kuunnella, mitä urheilijoiden toivelistalla on. Paralympiaurheilulla on mahdollisuus muuttaa maailmaa. Sen toivoisi säilyvän perintönä uudenkin presidentin aikakaudella.

Kehittämispäällikkö, Suomen Paralympiakomitea

ProudParalympian

Katja Saarinen

Katja Saarinen

Kehittämispäällikkö

Uudet lajit, nuorten paralympiaryhmä, luokittelu


358503790959