Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
05.05.2019 | Paralympiakomitea

BLOGI: Paraurheilijana Kansainvälisen Olympiakomitean Urheilijafoorumissa

Kirjoittaja: Rudolf Klemetti, Kansainvälisen Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan jäsen

Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) järjesti 9. Kansainvälisen Urheilijafoorumin 12.-15.4. Lausannessa, Sveitsissä. Paikalla oli urheilijaedustajia 185 maasta keskustelemassa urheilijavaikuttamisesta ja urheilijoille tärkeistä asioista. Minä olin Kansainvälisen Paralympiakomitean (IPC) urheilijavaliokunnan delegaatiossa. Foorumi oli sananmukaisesti korkealentoinen, kun vierailevia puhujia oli NASA:n astronautista lähtien.

Keskustelin KOK:n puheenjohtaja Thomas Bachin kanssa Paralympialaisten urheilijakiintiöistä. Paralympialaisissa kilpailevien urheilijoiden määrä määräytyy KOK:n ja IPC:n sopimuksen perusteella. Välitin Bachille paraurheilijoiden terveiset, että olisi painetta nostaa urheilijamääriä, koska nykyisellään luokittelussa joudutaan sulkemaan monta vammatyyppiä kisoista kiintiöiden vuoksi.

Olympiapuolen päätökset vaikuttavat parapuoleen. Jotta päätöksenteossa huomioitaisiin paraurheilijoiden näkökulmat, KOK:n urheilijavaliokunnassa istuu IPC:n urheilijavaliokunnan jäsen ja päinvastoin. Ehdotin Suomea foorumissa edustaneelle Hanna-Maria Seppälälle, että Suomen urheilijavaliokunnat tekisivät vastaavaa jäsenten vaihtoa.

Foorumin emäntänä toimi minun vanha tuttu, KOK:n urheilijavaliokunnan varapuheenjohtaja Danka Bartekova, joka on KOK:n edustaja IPC:n urheilijavaliokunnassa. Danka on arvokas kontakti, koska hän on myös Maailman Antidopingtoimiston (WADA) johtoryhmän urheilijajäsen. Annoin Dankalle päivityksen paraurheilun dopingongelmista. Kun käy tapaamassa ihmisiä kasvotusten, on helpompi hoitaa heidän kanssaan asioita myös etänä.

Paraurheilijana koin ennennäkemättömän lämpimän ja ennakkoluulottoman vastaanoton olympiaurheilijoiden taholta olympia-arvojen hengessä. Näkövammaisena minun ei tarvinnut pyytää apua; apua ja auttajia oli tarjolla enemmän kuin tarpeeksi. Se teki kokemuksesta ainutlaatuisen. Esimerkiksi tuntematon urheilija tarttui sanaa sanomatta minua kädestä ja saatteli bussista ulos. Ulkona toinen juoksi ottamaan minut vastaan. Minun opastamisessa kunnostautui erityisesti latvialainen pikajuoksija Gunta Vaicule. Gunta myös otti nopeana naisena Thomas Bachin kiinni, jotta minä pääsin juttusille.

KOK oli esimerkillisesti valmiudessa järjestämään minulle oppaita, mutta ei tarvinnut, kun näitä vapaaehtoisia oli pilvin pimein. Hanna-Maria ei ollut ennen opastanut näkövammaista, joten hän kysyi, että menikö hyvin. Hyvin meni, itse asiassa paremmin kuin kotimatkalla Geneven lentokentän koulutetulla henkilökunnalla. Näin siksi, että olympiaurheilija on tottunut tekemään parhaansa.

Olympiaurheilijat osasivat myös arvostaa paraurheilua. Tällä on painoarvoa, koska he jos ketkä ymmärtävät jotain urheilusta. Sanoin Guntalle, että he olympiaurheilijat ovat superihmisiä. Hän torjui sen voimakkaasti ja sanoi, että me paraurheilijat olemme superihmisiä. Olympiaurheilija urheilee ylivertaisten kykyjensä johdosta, paraurheilija vakavista rajoitteistaan huolimatta.

Lisätietoja foorumista ja sen lopputulemasta löytyy täältä

YouTube: International Athletes’ Forums Day 2 Afternoon Session (kohdasta 18:00)