Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
07.05.2018 | Paralympiakomitea

BLOGI: Vastuun jakaminen on ennen kaikkea välittämistä

Urheilijat ottavat suuri riskejä. Laitamme ison efortin, panoksen, tietämättä siitä voitammeko. Valmistaudumme kilpailusuoritukseen kuin teatteriesitykseen. Harjoittelemme kymmeniä tunteja viikossa koreografiaa, mutta silti kilpailupäivänä toivomme, että osaisimme esityksen vielä paremmin. Vaikka saamme kuinka valmistautua ja harjoitella, emme ole silti valmiita elämän suuriin haasteisiin. Kun elämä olisikin vain kenraaliharjoitus. Ei olisi epävarmuutta, ja riskejä. Suorituksen saisi tarvittaessa uusia.

Menestyäkseen tarvitsee luoda oma polku kohti huippua. Menestystarinoita ei synny kopioimalla muita. Hyvä teatteriesityskin on ainutlaatuinen. Kulkiessasi tuntematonta reitti sitä ei koskaan tiedä, mitä vastaan tulee. Vaikka kuinka suunnittelisit matkaasi, elämääsi, silti reitille mahtuu yllätyskyykkyjä. Minustakin piti isona tulla vapaa intiaani. Tällä hetkellä kuitenkin yksjalkainen paratriathlonisti. Olen kuitenkin aina rohkeasti kulkenut omaa polkuani asenteella, ja ottanut hyviä navigaattoreita matkalleni mukaan.

Elämän tärkeintä päivää ei koskaan arvaa tärkeimmäksi. Ne päivät, jotka tuntuvat tavallisilta, alkavat normaaleina, osoittautuvat lopulta juuri the päiviksi. Näin on myös huonojen päivien kohdalla. Tärkeimmät päivät usein jaetaan jonkun kanssa. Vaikka olen aina ollut yksilöurheilija, koen kuitenkin, että takanani on suuri joukkue. He jakavat menestyksen, mutta yhdessä kannamme riskit. Se ei poista tappiota, vaan tekee tappiosta jaetun. Yhdessä emme koe tappiota niin suurena.

Olen luonteeltani perfektionisti, joka nauttii arjesta, valmiiksi suunnitteluista päivistä. Haluaisin pelata pienillä panoksilla, pienillä riskeillä, mutta saada suuria voittoja. Kuten me kaikki. Se yhtälö ei kuitenkaan toimi eikä tuota maailman mestareita. Epävarmuuden hallintaan omalla kohdallani on auttanut Folksamin vakuutus. Se antaa rohkeuden lähteä tuntemattomalle reitille, ja luoda ainutlaatuista tarinaa. Uskallan taiteilla äärirajoillani, kerätä kilometrejä juosten, pyöräilen ja uiden, missä päin maailmaa tahansa, kun tiedän, että joku ottaa minut vastaan, jos tipahdan.  Vastuun jakaminen on ennen kaikkea välittämistä.

 

Kirjoittaja: Liisa Lilja, paratriathlonisti

 

Kuva: Liisa Lilja Rio 2016 paralympialaisissa
Kuvaaja: Harri Kapustamäki