Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
24.08.2017 | Paralympiakomitea

Ensimmäiset urheilijat valittiin talviparalympiajoukkueeseen

Suomen Paralympiakomitea on julkistanut ensimmäiset neljä urheilijaa vuoden 2018 talviparalympialaisiin. Nyt valittujen joukossa ovat maastohiihtäjät Ilkka Tuomisto ja Sini Pyy, lumilautailija Matti Suur-Hamari sekä alppihiihtäjä Santeri Kiiveri.

Paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen pitää Suomen joukkueen tilannetta parempana kuin ennen Sotšia 2014, jolloin joukossa oli useampi ensikertalainen.

– Ensimmäisessä vaiheessa valitut urheilijat ovat niitä, joilta on lupa odottaa menestystä. Ilkka on osittanut monissa arvokisoissa olevansa maailman huipulla ja Matti puolestaan on kaksi kautta hallinnut lumilautailun arvokilpailuja sekä maailmancupia. Sini ja Santeri edustavat nuorempaa kaartia, jotka ovat kuroneet hyvin maailman kärkeä kiinni. Seuraavat valinnat tehdään alkuvuodesta, kun pyörätuolicurlingjoukkue nimetään. Lisäksi muutamalta maastohiihtäjältä ja yhdeltä lumilautailijalta odotetaan lisänäyttöjä. Lopullinen urheilijamäärä tulee olemaan 12-14 välillä, Mustonen luonnehtii.

Paralympialaisten konkari ja urheilu-uransa Pyeongchangiin päättävä maastohiihtäjä Ilkka Tuomisto toi Sotšista 2014 Suomen ainoan mitalin ja lukeutuu tälläkin kertaa Suomen mitalitoivoihin. Tuomisto on harjoitellut kesän pääsääntöisesti Ylöjärvellä, jossa hän on ottanut isomman vastuun perheensä maatilasta.

-Harjoittelukausi on mennyt suunnitelmien mukaan, vaikka suurempi vastuu maatilan hoitamisesta toki vaikuttaa treenaamiseen. Lokakuusta lähtien on tarkoitus olla lumilla A-maajoukkueen kanssa. Pyeongchangissa ehdottomat päämatkat ovat perinteisellä hiihdettävät 10 km ja sprintti. Paralympialaiset ovat koko ajan kirkkaammin mielessä ja tavoitteet asetettu ehdottomasti sinne. Pitkä ura on hienoa lopettaa paralympialaisiin, Tuomisto kuvailee.

Lumilautailija Matti Suur-Hamari sai Sotšin paralympialaisiin villin kortin ja sen jälkeen ura on ollut nousukiidossa. Hän on saavuttanut kolmen maailmanmestaruuden ja yhden MM-pronssin lisäksi X-Games kultaa ja voittanut maailmancupin kokonaiskilpailun kahdesti. Kesäharjoittelukausi on mennyt suunnitelmien mukaan ja Suur-Hamari odottaa jo syyskuun lumileiriä sekä joulukuussa Pyhällä ensimmäistä kertaa järjestettävää maailmancupin osakilpailua.

– Olen Sotšin jälkeen saanut todella paljon itseluottamusta ja luottotiimin ympärilleni. Saan rauhallisin mielin keskittyä olennaiseen. Top 5 laskijaa omassa luokassa on todella lähellä toisiaan ja olen pystynyt vetämään pidemmän korren pienelläkin erolla. Se on 90 prosenttisesti kiinni korvien välistä, halu voittaa on äärimmäisen kova, Suur-Hamari kuvailee menestystään.

Vuoden 2018 talviparalympialaiset järjestetään Etelä-Koreassa 9.-18.3.2018. Lajeja on kuusi: alppihiihto, ampuma- ja maastohiihto, kelkkajääkiekko, lumilautailu sekä pyörätuolicurling. Kilpailut ovat järjestyksessään 12:nnet talviparalympialaiset. Etelä-Koreassa kilpailee 670 urheilijaa, mikä on yli 100 urheilijaa enemmän kuin edellisissä talviparalympialaisissa Sotšissa. Viralliset kisasivut: https://www.pyeongchang2018.com/en/paralympics/index