Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
01.07.2019 | Paralympiakomitea

EPYG-kisat päätökseen Pajulahdessa: Tärkeä etappi nuorten urheilijoiden uralla  

European Para Youth Games -kilpailutapahtuma saatiin onnistuneesti päätökseen. Suomi isännöi ensimmäistä kertaa EPYG-kisoja ja järjesti hyvätasoiset kilpailut Liikuntakeskus Pajulahdessa ja Mäkelänrinteen uintikeskuksessa. Kilpailuihin osallistui 27:stä maasta lähes 400 nuorta paraurheilijaa, jotka kilpailivat kahdeksassa eri lajissa. Suomen joukkueeseen kuului 31 urheilijaa.

Viimeisenä kilpailupäivänä sunnuntaina 30.6. suomalaisia kilpaili uinnissa, sokkopingiksen ratkaisupeleissä ja pöytätenniksen joukkueturnauksessa. Uinnin alkueristä finaaliin tiensä selvitti 50m vapaauinnissa Jenna Rajahalme ja Daniela Sohlman, jotka ylsivät molemmat mitaleille finaalissa. Nader Khalili oli toiseksi nopein suoraan finaalina uidussa 200m vapaauinnissa.

Kilpailuissa näytöslajina oli sokkopingis, jossa kilpaili neljä suomalaisurheilijaa. Solina Rosti ja Väinö Rihti pelasivat sunnuntain mitalipeleissä. Rosti voitti finaalissa virolaisen Tiia Innosin suoraan kolmessa erässä ja voitti näin kultaa, Rihti voitti poikien sarjassa pronssia. Aino Tapola voitti päätöspäivänä pöytätenniksen nelinpelissä pronssia yhdessä israelilaisen parinsa kanssa.

Suomen joukkueenjohtaja Katja Saarinen oli tyytyväinen joukkueen suorituksiin ja kisa-asenteeseen.

-Toisen osaamisen kunnioittaminen ja iloitseminen joukkuekaverin onnistumisesta huokui jokaisesta urheilijoiden kohtaamisesta. Sama avoimuus, kun saadaan vietyä käytäntöön myös lajien väliseen yhteistyöhön, niin silloin pienistäkin resursseista voidaan saada aikaan isoja kehitysaskeleita. On äärimmäisen vaikeaa asettaa itselleen tavoitteita riittävän korkealle kilpaurheilijana, jos ei koskaan pääse haastamaan itseään aidosti vertaistensa kanssa. Voittamisen palo sai aikaan hienoja onnistumisia, kun monille ensimmäistä kertaa viereiselle radalle asettui vertailukelpoinen kilpakumppani, Saarinen avaa joukkuehenkeä.

Mitalitaulukossa Suomi oli neljäs 18 mitalilla, kärkisijoilla oli Italia, Ranska ja Saksa.

-Muutama vahva eurooppalainen paralympiamaa, kuten Iso-Britannia ja Hollanti, oli mukana kilpailuissa vain pienillä joukkueilla, mutta silti voidaan todeta, että Suomella on lupaavia nuoria urheilijoita useassa eri lajissa. Nyt on tärkeää saada urheilijoiden päivittäisharjoittelu ja arki sujuvaksi, jotta kehitys jatkuu hyvänä, Saarinen kiteyttää.

European Para Youth Games -talvikisat järjestetään ensi vuonna Puolassa ensimmäistä kertaa ja kesäkisat ovat vuorossa jälleen kahden vuoden päästä.

Kaikki tulokset:

https://www.epyg2019.fi/results/

Kuva: Juhani Järvenpää