Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
14.12.2018 | Paralympiakomitea

Historian ensimmäinen ParaVAT -koulutus päätökseen

Liikuntakeskus Pajulahdessa 18.9.2017 aloitetun Valmentajan ammattitutkinnon (VAT) päättäjäisiä vietettiin perjantaina 14.12.2018. Päättynyt VAT 9 oli historiallinen siitä syystä, että sen yhteydessä järjestettiin ensimmäistä kertaa myös paralympialajien Valmentajan ammattitutkinto (ParaVAT).

Suomen Paralympiakomitea käynnisti yhteistyössä liikuntakeskus Pajulahden kanssa ja Urheiluopistosäätiön tuella ParaVAT-ohjelman, jonka tarkoituksena oli vastata vammaishuippu-urheilun jatkuvasti kiristyvään kansainväliseen kilpailuun. ParaVAT -koulutus tarjosi osallistujille mahdollisuuden paneutua valmentamisen haasteisiin sekä oman osaamisen ja toimintaympäristön kehittämiseen.

Runsaan vuoden mittaiseen koulutusjaksoon sisältyi 10 kolmen päivän lähijaksoa, jotka toimivat valmistavina koulutuksina. Lisäksi koulutukseen sisältyi etäopiskelua ja työssäoppimista. Suurin osa integroidussa VAT-koulutuksesta tapahtui yhdessä, missä paneuduttiin myös vammaisurheilun erityispiirteisiin. Tutuksi tulivat niin maalipallo, sokkorata ja Pimé Café kuin istumalentopallo sekä Leo-Pekka Tähden matka maailman huipulle. Osa koulutuksesta oli eriytettyä, jolloin ParaVAT:n valmentajat oppivat muun muassa perusteet paralympialajien toimintaympäristöistä, vammaisurheilun fysioterapiatoiminnasta sekä osallistuivat luokitteluseminaariin. Kansainvälisessä osiossa osa ParaVAT:n valmentajista tutustui Papendalin harjoituskeskukseen Hollannissa.

– Tällä tavalla toteutettu Valmentajan ammattitutkinto antoi normaalia laajemman näkökulman suomalaisesta huippu-urheilusta ja kokemukset olivat erittäin positiivisia. Uskon, että integroidulle ParaVAT:lle on jatkossakin tilausta esimerkiksi 3-4 vuoden välein järjestettynä koulutuksena, kertoo Kimmo Mustonen, Suomen Paralympiakomitean valmennuspäällikkö.

Historian ensimmäiseen ParaVAT-koulutukseen valittiin aluksi yhdeksän valmentajaa, joista lopulta seitsemän valmentajaa kävi koulutuksen loppuun saakka.

 

Lisätiedot:
Suomen Paralympiakomitea
Kimmo Mustonen
Valmennuspäällikkö
kimmo.mustonen@paralympia.fi
+358 50 566 9869