Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
30.11.2017 | Paralympiakomitea

Kesäparalympialajeille tehostamistukea 338 000 € vuodelle 2018

Huippu-urheiluyksikkö jakoi vuodelle 2018 kesäolympialajien ja muiden kansainvälisen tason kesälajien tehostamistukea yhteensä 3 223 760 euroa ja parakesälajien tukea 338 000 euroa. Summalla tuetaan sellaisia kansainvälisen tason valmentautumisprosesseja, joihin myös laji itse satsaa ja uskoo merkittävästi.

Kesälajien tukien kokonaissumma kasvoi lievästi vuoteen 2017 verrattuna. Huippu-urheiluyksikön huippuvaiheen ohjelman johtaja Mika Lehtimäki korostaa, että suurin muutos on tehty keskittämällä ja kasvattamalla panostusta kärkiurheilijoihin sekä lajeihin, joissa Huippu-urheiluyksikön tehostamistuella on paras investointilooginen vaikuttavuus.

-Olemme halunneet vahvistaa menetyspotentiaalisten urheilijoiden ja joukkueiden valmistautumista kohti Tokiota. Tämä on tarkoittanut keskittämistä lajien välillä, mutta myös lajien sisällä. Kasvu kohdistuu erityisesti kärkiprosesseihin, Lehtimäki sanoo.

Viime vuonna tukea sai yhteensä 33 olympialajia ja kansainvälisen tason kesälajia sekä 13 paralympialajia. Tänä vuonna prosessiin osallistui 35 olympialajia ja kansainvälisen tason kesälajia, joista 18 sai lajitukea ja yhdeksän lajin urheilijoille myönnettiin yksilötukea. Vammaisurheilun puolella prosessiin osallistui tänä vuonna 13 paralympialajia, joista 10 sai lajitukea ja triathlon yksilötukea. Lisäksi Huippu-urheiluyksikkö maksaa palkkatukea 55:lle nuorten olympiavalmentajalle 20 kesälajissa.

Lehtimäki painottaa, että huippu-urheiluyksikön tuki on tehostamistukea, jolla tuetaan sellaisia uskottavia, kansainvälisen tason prosesseja, joihin laji ja lajiliitto itse satsaavat ja uskovat merkittävästi.

-Pelkät jaetut rahasummat eivät kerro lajien välisestä järjestyksestä kaikkea. Jokaisen lajin sisällä eurot on kohdennettu räätälöidysti ja tarveharkintaisesti toimintaan. Tuen saamiseksi lajilla tai urheilijalla on oltava omia kansainvälisesti kilpailukykyisiä toimintoja, joita meidän tuellamme voidaan tehostaa.

Lehtimäki korostaa myös, että prosessi ei pääty tukien jakamiseen eikä mikään laji putoa pysyvästi järjestelmän ulkopuolelle.

– Useimmille lajeista, jotka nyt jäivät tehostamistuen ulkopuolelle, pystymme antamaan tukea urheiluakatemiaohjelman tai nuorten olympiavalmentajien palkkatuen kautta tai puhtaana asiantuntijasparrauksena. Uskomme, että näiden toimenpiteiden kautta mahdollisimman moni laji kehittyy ja nousee uudelle tasolle, ja pääsee myös suoran huippu-urheilutuen piiriin, Lehtimäki sanoo.

Nyt tukipäätöksen saaneiden lajien ja urheilijoiden kanssa jatketaan yhdessä sovittuja kehittämistoimenpiteitä lajien huippu-urheilusuunnitelmien ja tavoitteiden suunnassa. Lajien kehittämis- ja tukijärjestelmäprosessi jatkuu palautetilaisuudella tammikuussa, jolloin myös kesälajien apurahat jaetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntäminä. Talvilajien osalta tehdään PyeongChangin Olympialaisten ja Paralympialaisten jälkeen päättyvän olympiadin analyysi, käynnistetään vuoteen 2022 tähtäävä olympiadi ja päätetään Huippu-urheiluyksikön tehostamistuet vastaavan prosessin kautta. Kesälajien tukia tarkastellaan seuraavan kerran syksyllä 2018.

Tukipäätökset lajeittain löytyvät täältä.
Lisätietoa tukijärjestelmästä täältä.

PARALYMPIALAJIT
Yhteensä 338 000 euroa

Yleisurheilu 109 000 €
Maalipallo, miehet 41 000 €
Uinti 39 500 €
Ratsastus 38 000 €
Pyöräily 33 000 €
Triathlon 23 500 €
Jousiammunta 21 000 €
Ampumaurheilu 12 000 €
Pyörätuolitennis 9 500 €
Pöytätennis 6 000 €
Voimanosto 5 500 €

Lähde: Olympiakomitean tiedotus
Kuvassa Lontoo 2012 kesäparalympialaisten kisajoukkue, kuva Maiju Torvinen