Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
29.05.2019 | Paralympiakomitea

Kiina ja Suomi aloittavat yhteistyön talviparalympiaurheilun kehittämisessä

Suomen Paralympiakomitea allekirjoitti keskiviikkona 29.5. sopimuksen yhteistyöstä Kiinan Paralympiakomitean kanssa. Sopimus keskittyy talviparalympiaurheilun kehittämishankkeisiin Kiinassa. Kiinan delegaatio Kiinan vammaisjärjestö CDPF:stä (China Disabled Persons’ Federation) vierailee Suomessa neljän päivän ajan. He tutustuvat muun muassa Liikuntakeskus Pajulahden sekä Vuokatin ja Kisakallion Urheiluopistojen olosuhteisiin ja tarjontaan.

Kiinan delegaatiota johtaa Wang Meimei, joka on sekä Kiinan Paralympiakomitean että CDPF:n varapuheenjohtaja.

– Olemme vierailun aikana ihastuneet Suomen luontoon sekä ruohonjuuritason liikuntamahdollisuuksiin. Tämä yhteistyö on hieno mahdollisuus oppia toisiltamme ja toivon, että tulevaisuudessa voisimme tehdä yhteistyötä myös kesälajien puolella. Urheilu ei ole vain urheilua, myös yhteiskunnat voivat lähestyä toisiaan urheilun kautta, CDPF:n varapuheenjohtaja Wang Meimei kertoo.

Kiina on paralympiaurheilun jättiläinen erityisesti kesäpuolella. Se voitti Rion 2016 kesäparalympialaisissa 239 mitalia ja oli mitalitaulukon selkeä ykkönen. Pyeongchangin talviparalympialaisissa 2018 tuomisina oli yksi kultamitali pyörätuolicurlingista. Pekingissä järjestetään vuoden 2022 talviolympialaiset ja -paralympialaiset, mikä vauhdittaa myös tämän yhteistyösopimuksen hankkeita. Yhteistyö sisältää muun muassa valmennusosaamisen jakamista, vammaisurheilun apuvälineiden vaihtoa ja kehittämistä sekä harjoitteluleirimahdollisuuksia.

-Tämä sopimus ei pelkästään edistä Kiinan ja Suomen yhteistyötä paralympiaurheilussa, se myös vahvistaa viestiä, että talviurheilu kuuluu kaikille. Paralympialiike kehittää parhaimmillaan yhteiskuntia tasa-arvoisemmiksi ja edistää sosiaalisia mahdollisuuksia. Samalla se tarjoaa erinomaisen alustan paralympiaurheilijoille unelmiensa toteuttamiseksi, Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski avaa yhteistyön merkitystä.

Suomen ja Kiinan Paralympiakomiteoiden välinen yhteistyö tarjoaa monia mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Esimerkiksi useamman suomalaisen urheiluopiston kansainvälisistä asiakkuuksista kiinalaiset vieraat muodostavat huomattavan osan.

Urheiluopistojen lisäksi yhtenä esimerkkinä kaupallisesta yhteistyötä on Suomen Biathlon Oy, joka valmistaa ampumahiihdon taulu- ja ratajärjestelmiä. Yritys tekee muun muassa paralympialaisten taulujärjestelmistä ja on tehnyt yhteistyötä Kiinan Paralympiakomitean kanssa vuodesta 2017.

Yhteistyö on osa Kiinan ja Suomen talviurheilun teemavuotta, joka toteutuu muun muassa ministeriöiden, kaupunkien, Suomen Olympiakomitean, Suomen Paralympiakomitean, lajiliittojen ja urheiluopistojen yhteistyönä. Teemavuodelle on nimetty kahdeksan urheilijalähettilästä, joiden mukana on kaksi paralympiaurheilijaa: lumilautailija Matti Suur-Hamari ja kelkkahiihtäjä Sini Pyy.