Uutiset Kaikki Uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
08.11.2019 | Paralympiakomitea

Kotaja ja Tähti kelasivat kultaa Dubain illassa

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti hyödynsi pitkän arvokisakokemuksen ja menestyksen tuoman rutiinin parayleisurheilun MM-kisojen T54-luokan 100 metrin finaalissa Dubaissa. Hän voitti pikamatkan MM-tittelin neljättä kertaa, vaikka kelaus ei sujunut aivan täydellisesti. Amanda Kotaja kelasi samalla matkalla vakuuttavaan voittoon kisaennätyksellä ajalla 16,00.

– Minun ero näihin muihin maailman huippuihin on siinä, että kun olen kunnossa, pystyn kelaamaan alle 14 sekunnin ajan huonollakin suorituksella, Tähti sanoi.

Dubain finaalissa Tähti sai hyvän lähdön, mutta vierestä kiihdyttänyt Australian Samuel Carter nousi kiihdytyksen aikana rinnalle. Tähti piti kuitenkin pintansa ja voitti ajalla 13,97, vaikka matkalla oli takkuja.

– Ensimmäiset 20-30 metriä meni hyvin, mutta siinä 30-60 metrin välissä en päässyt niin hyvin muista irti kuin normaalisti. Siinä tuli muutama huono lyönti vasemmalle ja oikealla puolelle. Niistä jäi käsiin jäljetkin, Tähti sanoi.

Kiinan Liu Yang nousi hyvällä loppuvedolla toiseksi ajalla 14,02, muttei pystynyt uhkaamaan Tähden mestaruutta.

– Siinä lopussa maltoin vain mieleni, etten ala puristaa liikaa ja sekoita koko pakettia. Loppu tulikin sitten aika hallitusti. Uskoin siinä, että mestaruus tulee, Tähti sanoo.

 ”Olen Tokiossa parempi kuin nyt”

 Tähti voitti ensimmäisen 100 metrin MM-tittelinsä kahdeksan vuotta sitten Christchurchissa. Mestariksi hän kelasi myös Lyonissa 2013 ja toissa vuonna Lontoossa. Paralympiakultaa hän on vienyt 100 metriltä neljästi ja seuraava iso tavoite on voittaa matka Tokion paralympialaisissa ensi kesänä.

– Tämä kisa loi hyvät lähtökohdat Tokion paralympiakisoja ajatellen. Uskon, että tulen olemaan silloin parempi kuin nyt, kun pääsen vielä pikkuisen paremmin sinuksi tuon uuden kelaustuolin kanssa, Tähti sanoi.

– Nyt startti vähän jännitti, koska tuolla tuolilla ei ole kovin montaa hyvää starttiharjoitusta takana, vaikka siihen viimeiset kolme viikkoa keskityttiin.

Tähti kelaa Dubaissa vielä tänään 800 metrin alkuerissä. Tavoitteena on finaalipaikka.

– Iso taakka mureni nyt harteilta. Toivotaan, ettei lataus purkautunut liikaa. 800 metrillä pitää onnistua hyvin, jos meinaa finaalipaikan ottaa.

Amanda Kotaja voitti kisaennätyksellä MM-kultaa

Amanda Kotaja täydensi Suomen kultapäivää voittamalla T54-luokan 100 metrin maailmanmestaruuden. MM-kulta oli jo toinen Suomen joukkueelle tänä päivänä, sillä aiemmin Leo-Pekka Tähti kelasi miesten samaisessa luokassa mestariksi.

Hallitseva Euroopan ja maailmanmestari Kotaja oli finaalissa ennakkosuosikki, sillä hän kelasi jo välierässä kisaennätyksen ja kauden parhaan aikansa 16,00.

Kotaja sai loistavan lähdön ja oli jo radan puolivälissä muita reippaassa johtoasemassa. Hän teki tasaista työtä, sillä hänen voittoaikansa oli jälleen sama kuin kisaennätys eli 16,00. Hän kukisti toiseksi tulleen Kiinan Zhou Zhaoqianin 0,23 sekunnilla ja pronssia saaneen Yhdysvaltojen Cheri Madsenin 0,42 sekunnilla.

Kotaja on voittanut urallaan nyt kolme MM-kultaa, sillä hän oli ykkönen kaksi vuotta sitten Lontoossa 100 metrillä ja neljä vuotta sitten Dohassa 200 metrillä. Näiden lisäksi hän on voittanut kolme MM-hopeaa.

 Henry ja Tuomas Manni finaaliin

Miesten T34-luokan 400 metrin alkuerissä Henry Manni kelasi ajan 52,99, oli erässään toinen ja eteni lauantaiseen finaaliin. Tuomas Manni työnsi F34-luokan kuulantyönnön karsinnassa neljänneksi tuloksella 8,15 ja eteni loppukilpailuun, joka on sunnuntaina.

Mannin Pisin työntö syntyi karsinnan kolmannella kierroksella.

– Ensimmäinen työntö meni heitoksi, kun kyynärpää valahti työnnössä alas. Toiseen ja kolmanteen rentoutin työntöä. Niistä kolmas oli jo huomattavasti parempaa tekemistä, yhdeksän senttiä omasta ennätyksestään jäänyt Manni sanoi.

 Lähde: Suomen Urheiluliitto

Kuvat: SUL/Oliver Kremer