Uutiset Kaikki uutiset
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä
15.09.2017 | Paralympiakomitea

Liisa Lilja saavutti MM-kultaa paratriathlonissa

Liisa Lilja, teki suomalaista triathloninhistoriaa ja saavutti upean suorituksen jälkeen paratriathlonin MM-kultaa Hollannin Rotterdamissa. Toiseksi tullut USA:n Allyson Seely jäi Liljasta 1.20 minuuttia, kolmanneksi tuli Iso-Britannian Fran Brown.

Kilpailun uintiosuus käytiin ns. satama-altaassa, jossa ei juuri aallokkoa ollut, toisin kuin edellispäivien harjoituksissa. Lilja rantautui luokassaan toisena, mutta hyvän vaihdon ansiosta hän pääsi pyöräilyosuudelle kärkipaikalta. Iso-Britannian Fran Brown lähti vajaan puolen minuutin takaa-ajoasemassa ja pahimmat kilpakumppanit, USA:n Seely ja Danz minuutin perään. Pyöräilyosuus oli erittäin tekninen, siinä ajettiin neljä, noin neljän kilometrin kierrosta. Eilisestä laantunut tuuli ja ajoittain paistava aurinko tekivät kilpailuolosuhteista siedettävät, vaikkakin rankka sadekuuro toi juoksuosuudelle lisähaastetta. Aamun sateiden jäljiltä myös pyöräilyreitti oli vielä märkä ja erityisesti mutkat sekä risteykset olivat todella liukkaita.

Brown osoittautui liukkaalla radalla parhaaksi pyöräilijäksi tullen juoksuosuuden vaihtoon reilun minuutin ennen Liljaa. USA:n kaksikko oli sen sijaan jäänyt lähes kaksi minuuttia lisää, joten juoksuosuudelle lähdettäessä toiveet voitosta alkoivat nousta. Juoksuosuudella Lilja ohitti Brownin noin kahden kilometrin kohdalla, ja kun ero muihin takana tuleviin oli lähes kolme minuuttia, mitalin kultainen väri alkoi varmistua ensimmäisen 2,5 kilometrin kierroksen jälkeen. Liljan upea suoritus sai lopulta onnellisen päätöksen ja maalilinjan jälkeen kaikkensa antanut urheilija palkittiin historiallisella MM-voitolla.

”Oli todella kova kisa, josta myös viileä ja sateinen keli vielä normaalia kovemman. Aamun sade aiheutti lisäjännitystä, mutta onneksi sade loppui juuri ennen kisaa. Tein aivan kokonaan oman suorituksen ja päätin, että nyt taistellaan loppuun saakka, tapahtuisi mitä tahansa. Viimeinen kilometri tuntui loputtoman pitkältä ja ajattelin jo, etten maaliin pääse. Mutta aivan mahtava tunne ja kokonaisuutena erinomainen suoritus”, kommentoi onnellinen Liisa Lilja suoritustaan ja lähetti samalla kiitokset ja terveiset perheelle, tukijoille ja valmentajalle.

Tulokset: http://www.triathlon.org/results/result/2017_itu_world_triathlon_grand_final_rotterdam/310519

Teksti ja kuvat: Marko Törmänen/Triathlonliitto